Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο Άνχελ ντι Μαρία ελέγχει τις σκιές στο κουκλοθέατρο της Αργεντινής

AMNA/EPA

Ο ποδοσφαιριστής που έλειψε αφόρητα από τα δύο παιχνίδια της εθνικής Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, πρέπει απλώς να κρατηθεί υγιής για να έχει ελπίδες η «αλμπισελέστε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Η αλλαγή πλευράς για ελάχιστα του Άνχελ ντι Μαρία στο παιχνίδι της Αργεντινής με την Πολωνία, για την τρίτη αγωνιστική του γ’ ομίλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ήταν χαρακτηριστική. Για ελάχιστα αγωνιστικά πλευρά, ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους μεταφέρθηκε στα αριστερά, για να παίξει με το καλό πόδι του στην εξωτερική γραμμή.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι και ο Πάμπλο Αϊμάρ πιθανώς ήθελαν να δοκιμάσουν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν να ψαρέψουν τους Πολωνούς, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στη δική τους αριστερή πλευρά της άμυνας, αφήνοντας τα δεξιά ανοιχτά. Με τον Ντι Μαρία στο ανάποδο πόδι, η Αργεντινή έχει την πολυτέλεια να σημαδεύει το άλλο άκρο ως αδύναμο και να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στην περιοχή του αντιπάλου.

Το δεύτερο ήταν να δοθεί, έστω και προσωρινά, ώθηση στον Μάρκος Ακούνια, ο οποίος χρειάζεται να είναι παραγωγικός από την «αλμπισελέστε». Στη φυσούνα πριν το παιχνίδι με το Μεξικό, για τη δεύτερη αγωνιστική του γ’ ομίλου, ο τερματοφύλακας Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν πολύ φορτισμένος, αφού είχε δεχθεί δύο γκολ σε δύο τελικές της Σαουδικής Αραβίας στην εστία.

Ο Μέσι τον αγκάλιασε, προκειμένου να του δώσει θάρρος και ο Μαρτίνες, χωρίς πάντως να κινδυνέψει ιδιαιτέρως, κράτησε την εστία του άσπιλη τόσο με τους «τρι» όσο και με τους Πολωνούς, τους οποίους η Αργεντινή είχε νικήσει με το ίδιο σκορ, 2-0.

Ίδια παρηγοριά πιθανώς θέλει και ο αριστερός φουλ μπακ της «αλμπισελέστε», ο οποίος και με τη Σαουδική Αραβία και με την Πολωνία είχε πολύ χώρο στο όριο και μέσα στην περιοχή του αντίπαλου και δεν τον αξιοποίησε.

Ο Μέσι ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα από τον Ντι Μαρία, αλλά οι Διόσκουροι της εθνικής Αργεντινής θα αποχωρήσουν μαζί

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Αργεντινής αισθάνονται ότι λογοδοτούν διπλά: πρώτα σε όλη τη χώρα και έπειτα στους δύο σπουδαίους συμπαίκτες τους, που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας. Με αυτόν τον τρόπο, η πίεση αυξάνεται κατακόρυφα.

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Άνχελ ντι Μαρία έχουν αναλάβει το κύριο βάρος του παιχνιδιού της Αργεντινής. Η παρατήρηση που έγινε, ότι ο πρώτος παίζει τώρα αποκλειστικά προς όφελος της εθνικής ομάδας, αληθής καθώς φαίνεται, δεν αποτυπώνει ακριβώς την πορεία του. Η παρατήρηση διαφοροποιείται αναλόγως της ηλικίας.

Στα 27 του, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, καθώς γι’ αυτό γίνεται περισσότερο η μομφή, αλλά και το 2015 και το 2016, ο Μέσι ήταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου και έμπαινε σε ό,τι επρόκειτο να είναι τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Η συγκρότηση σε αυτήν την ηλικία δεν επιτρέπει αδυναμίες και ευάλωτα σημεία: όταν φτιάχνεις κάτι δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς.

Ακόμα κι αν η αγάπη είναι δεδομένη, δεν αναδεικνύεται. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο χρόνος να κάνει εμφανή την παρουσία του και όχι να υποκρύπτεται μέσα στις στιγμές ή να φιλοσοφείται. Σε αυτήν την περίπτωση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, είναι αληθινό πλάσμα. Εμφανίζεται στα λεπτά, την αναμονή, που την διέπει είτε η αδημονία είτε η βαρεμάρα.

Ο Μέσι έχει παίξει 168 παιχνίδια για την Εθνική, πάει στο 169ο το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 21:00, στο «Ahmad bin Ali» της Αλ Ραγιάν με την Αυστραλία, για τη φάση των «16». Ο Ντι Μαρία έχει παίξει σε 127 και πάει για το 128ο. Ο δεύτερος έκανε το ντεμπούτο του με 2,5 χρόνια διαφορά από τον πρώτο και γι’ αυτό έχει 41 λιγότερες συμμετοχές.

Με στυλ που φαίνεται ότι θα εξαφανιστεί άμα τη αποχωρήσει του, ο Ντι Μαρία αποφεύγει δύο Μεξικανούς

Γι’ αυτό και επειδή πρόκειται για ένα δαντελένιο, λιπόσαρκο, ακραίο μεσοεπιθετικό που, συγχωρήστε τη μισανθρώπινη παρατήρηση, θα μπορούσε να έχει δημοσιευτεί ως κάποιος σε μια φωτογραφία που θα αναδείκνυε την επισιτιστική κρίση -η οποία είναι αιώνια, αν δεν γίνει η χάρη στη Δύση να μετριούνται οι κόσμοι που υπάρχουν- και που τα πόδια του υπήρξαν εύθραυστα και τον κράτησαν εκτός από τη μεγαλύτερη στιγμή της Αργεντινής από τον Ιούλιο του 1990.

Η απουσία που κόστισε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και το γκολ στο «Μαρακάνα»

Ήταν η δύναμη που έβαλε στο πόδι ο Βενσάν Κομπανί, στον προημιτελικό της 5ης Ιουλίου του 2014 στην Μπραζίλια, που κόστισε στον αριστεροπόδαρο ακραίο. Ο Ντι Μαρία υπήρξε το στήριγμα του Λιονέλ Μέσι σε όλη τη διαδρομή μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά το σκίσιμο στο δεξιό μηρό δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει.

Ο Ντι Μαρία βγήκε στο παιχνίδι με το Βέλγιο, που κρίθηκε από ένα γκολ μόλις στο 8’ του Γκονσάλο Ιγκουαΐν, μόλις στο 33’ και η Αργεντινή έχασε τον… Πολυδεύκη της, έναν ποδοσφαιριστή που έπαιζε πολύ κοντά στον Μέσι και που με το αριστερό πόδι του και την εκπληκτική τεχνική του δημιουργούσε φοβερά προβλήματα.

Ένα άγαλμα του Ντι Μαρία από χαρτόνι στο Μπουένος Άιρες, όπου οι Αργεντινοί παρακολουθούν τα παιχνίδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου

Άλλωστε, είναι νωπή η ανάμνηση των συγχαρητηρίων που δέχθηκε από το νυν συμπαίκτη του στη Γιουβέντους, τον Βόιτσεχ Σέζνι, ύστερα από την απόπειρα να σκοράρει απευθείας με κόρνερ νωρίς στο παιχνίδι πρόκρισης με την Πολωνία.

Το χτύπημα, που ανάγκασε τον κορυφαίο τερματοφύλακα του Παγκόσμιου Κυπέλλου ως τώρα, σε ασθμαίνουσα επέμβαση, είναι ακριβώς ο τύπος και ο χαρακτήρας του. Όσο κι αν ενσωματώνεται στον κυνισμό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, του κοστίζει που απλώς δεν είναι εκείνος, ο αντίπαλος και το δέλεαρ της ιδέας για τον τρόπο με τον οποίο θα τον περάσει.

Κι είναι μόνο αυτό το μικρό κοντρόλ, με το εξωτερικό του ποδιού, που δείχνει απλώς αυτήν την ανησυχία να κάνει το τεχνικό, που ταυτοχρόνως είναι και περιττό. Είναι απλώς λίγο παιχνιδιάρικο, μια ατασθαλία που επιτρέπει στον εαυτό του.

Ο Μέσι χρειαζόταν τον Ντι Μαρία σε εκείνον τον ημιτελικό με τον Ολλανδία και τον τελικό με τη Γερμανία στο «Μαρακάνα». Έπρεπε να μην πάει τόσο δεξιά και να έχει περισσότερο κεντρική κατεύθυνση. Αν στο πρώτο, μια κοκορομαχία με τους «οράνιε», οι θαρραλέοι συμπαίκτες του μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν, το δεύτερο ήταν αδιαπέραστο, όσο κι αν οι «κυανόλευκοι» έφτασαν τρία λεπτά από τα πέναλτι.

Ο τραυματισμός του Ντι Μαρία με το Βέλγιο, στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2014, κόστισε στον Λιονέλ Μέσι το τρόπαιο που όλοι οι Αργεντινοί ονειρεύονται

Ο Μέσι χρειαζόταν τον Ντι Μαρία για να ανοίξει την άμυνα, παρά το γεγονός ότι με το τετ α τετ του και την ευκαιρία του Ιγκουαΐν η ομάδα του θα μπορούσε να πάρει ούτως ή άλλως το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εφτά χρόνια μετά, δύο χαμένους τελικούς Copa America το 2015 και το 2016 με τη Χιλή, στους οποίους τραυματίστηκε, στον έναν βγαίνοντας από το παιχνίδι στο 29’ και στο δεύτερο στο 57’, και πίκρες σημαντικές ο Άνχελ ντι Μαρία έβγαλε, επιτέλους, ένα ματς.

Ήταν ο τελικός του Copa America το 2021, με τη Βραζιλία στο «Μαρακάνα». Θα έχει να το λέει αυτός ο σπουργίτης ότι ο πρώτος τίτλος της Αργεντινής ύστερα από 28 χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα λειψυδρίας στην Ιστορία της, ήρθε με το δικό του γκολ.

Ένα γκολ τελείως Ντι Μαρία: μια κούρσα στο ανοιχτό γήπεδο και ένα πλασέ με το εξωτερικό στο 22’, για το 1-0. Ο πλέον 34χρονος Άνχελ συγκινείται ιδιαιτέρως με αυτό το γκολ. Αλλά η αφήγησή του δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει από εκεί. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι πρέπει τα πόδια του να μείνουν χωρίς επιπλέον πληγές, αν η Αργεντινή θέλει να έχει πιθανότητες να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News