Αντώνης Καρπετόπουλος: Οι επικίνδυνες διαιρέσεις στον Ολυμπιακό

EUROKINISSI

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη σε ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά και τη δύσκολη εξίσωση της ενδεκάδας του Ολυμπιακού με τη συνύπαρξη τόσων πολλών μπαλαδόρων.

Ηθελα να το γράψω μετά το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ, το γράφω πριν το ματς του Ολυμπιακού με τον Αστέρα – θα είναι επίκαιρο έτσι κι αλλιώς και προσεχώς: αν αγαπάς το ποδόσφαιρο, οφείλεις να χαρείς πολύ και από την καρδιά σου βλέποντας τον Κώστα Φορτούνη να παίζει όπως έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο στους Ζωσημάδες στο ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ.

Στο πρώτο ματς που έπαιξε βασικός μετά από περίπου 20 μήνες ο Φορτούνης πέτυχε δυο γκολ, ζητούσε τη μπάλα, πίεζε. Εμοιαζε με τον παίκτη που έκανε σπουδαία πρωταθλήματα στον Ολυμπιακό. Που όμως δεν κέρδισε στα Γιάννινα. Δεν φταίει φυσικά για αυτό ο Φορτούνης. Αλλά δεν είναι και τυχαίο.

Πέντε δεκάρια που θα ήταν έξι

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς έστειλε τον Φορτούνη να κάνει προετοιμασία με διάφορους άλλους «κομμένους» και δεν τον πήρε στην προετοιμασία, όλοι έγραφαν ότι «τελείωσε από τον Ολυμπιακό» κτλ. Εγώ είχα διαφωνήσει.

Είχα γράψει τότε ότι δεν γίνεται να φύγει ο Φορτούνης από τον Ολυμπιακό πρώτον γιατί στην κατάσταση που ήταν δεν υπήρχε περίπτωση να βρει ομάδα και δεύτερον γιατί ο Ολυμπιακός δεν είχε καμία πρόθεση να τον χαρίσει σε κάποιον ανταγωνιστή του πληρώνοντας μάλιστα και αποζημίωση για να λυθεί το συμβόλαιό του. Εγινε ό,τι περίμενα. Υπήρξε μια νέα συμφωνία, ο Φορτούνης επέστρεψε στην πρώτη ομάδα και μετά από μήνες έπαιξε βασικός. Και θα ήταν όλα καταπληκτικά και υπέροχα αν δεν υπήρχαν δυο προβλήματα.

Ακριβώς επειδή ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να ξέρει πότε ο Φορτούνης θα ήταν έτοιμος απέκτησε, όχι ένα, αλλά δυο παίκτες στη θέση του, δηλαδή τον Μπιέλ και τον Χάμες. Εφερε ένα τρίτο, τον Ζινγκερνάγκελ που κι αυτός «δεκάρι» έπαιζε, αλλά στην  πορεία τον άφησε και ήταν κοντά και να πάρει κι ένα ακόμα – τον Βραζιλιάνο Σκάρπα.

Θυμίζω ότι έχει και τον Βαλμπουενά ακόμα, αλλά το θέμα δεν είναι η συλλογή «δεκαριών» που κάνει ο Ολυμπιακός: είναι πόσο η προσθήκη του Φορτούνη μπορεί να του είναι αληθινά χρήσιμη.

Οι ειδικές συνθήκες

Ο Φορτούνης ανήκει στην κατηγορία των παικτών που η απουσία του από την ομάδα τον έκανε πιο δημοφιλή. Ολο αυτό το διάστημα που έμεινε έξω (ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2021…) ο Ολυμπιακός έπαιξε χειρότερο ποδόσφαιρο – τη σεζόν 2021-22 δεν αποκτήθηκε και κάποιος στη θέση του, πλην του Καρβάλιο που πολλοί δεν θέλουν να τον θυμούνται.

Ο Φορτούνης έγινε για ένα τεράστιο κομμάτι των οπαδών του Ολυμπιακού αυτός που θα γυρίσει και θα κάνει το παιγνίδι πιο όμορφο: είναι λογικό. Οσο χειρότερο γινόταν το παραγωγικό κομμάτι του παιγνιδιού τόσο μεγάλωνε η εκτίμηση των οπαδών στο Φορτούνη: σε τελική ανάλυση τα καλά παιγνίδια του Ολυμπιακού είχαν γίνει με αυτόν παρόντα. Δεν ισχύει απόλυτα, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τις ψευδαισθήσεις του κόσμου.

Η τυφλή πίστη στον παίκτη έχει φυσικά κι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα: η διοίκηση του Ολυμπιακού, που αφουγκράζεται πολύ την εξέδρα, τον στήριξε και τον βοήθησε. Και οι προπονητές της ομάδας δεν θα μπορούσαν ποτέ να τον αφήσουν στην άκρη: και ο Κορμπεράν και ο Μίτσελ ασχολήθηκαν πολύ μαζί του.

Ειδικά με τον Μίτσελ ο Φορτούνης είναι πολύ τυχερός: ο Ισπανός αγαπάει τους παίκτες που ξέρουν μπάλα, πιστεύει πως όλοι οι καλοί χωράνε στην ενδεκάδα και τον έχει και σε εκτίμηση αφού αυτός του έδωσε κάποτε στον Ολυμπιακό τις πρώτες ευκαιρίες.

Αλλά παρά την δεδομένη αγάπη της εξέδρας ο Φορτούνης παραμένει ένας παίκτης πολύ ειδικών συνθηκών: για να κάνει τη διαφορά πρέπει να στηθεί μια ομάδα γύρω του – να βρεθούν πρώτα από όλα παίκτες να τρέχουν γι’ αυτόν (όπως κάποτε ο Γκιγιέρμε, ο Γκερέρο, ο Καμαρά κτλ) αλλά να βρεθούν και εξτρέμ που να αντιλαμβάνονται τις εμπνεύσεις του και σέντερ φορ που να τον ακολουθούν και ακραίοι μπακ ικανοί να ανοίγουν το γήπεδο κατά πλάτος κτλ.

Αν μηχανισμός δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός θα βρεθεί με ένα καλό Φορτούνη που θα παιδεύεται να παίξει μαζί με τον καλό Χάμες και τον καλό Μπιέλ. Και βέβαια και με τον καλό Χουάνκ που κι αυτός τη μπάλα θέλει και τη θέλει πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News