- Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ ΑΕΚ στα social media το πρωί της Τετάρτης για το χέρι του Μουκουντί στην αναμέτρηση της «Ένωσης» με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τι έγραψε ο Τάσος Τσατάλης;
- Εντάξει, είναι δύσκολη η ζωή των υπευθύνων Γραφείου Τύπου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι έπρεπε να πει και η ΑΕΚ για το ξεκάθαρο πέναλτι που δεν δόθηκε εις βάρος της, μην τυχόν και το βρει μπροστά της στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον ο Τάσος Τσατάλης φρόντισε να λάβει τα μέτρα του και απαγόρευσε στην ανάρτησή του τον ελεύθερο σχολιασμό από τους χρήστες των social media. Δεν θα ήταν και το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο να τον κράζουν οι ίδιοι οι «Ενωσίτες».
- Η αλήθεια είναι πάντως (για να απαντήσουμε και στο ερώτημα που έθεσε ο Τάσος Τσατάλης) φάσεις σαν αυτή του Μουκουντί σπανίζουν και σε διεθνές επίπεδο.
- Γιατί στις περιπτώσεις χεριών τις περισσότερες φορές δεν πληρούνται και οι τρεις παραβάσεις που στοιχειοθετούν καραμπινάτες περιπτώσεις πέναλτι, σαν αυτή στην οποία υπέπεσε ο Γάλλος αμυντικός.
- Και το χέρι να μην βρίσκεται σε φυσική θέση (είτε κολλημένο στο σώμα, είτε κρυμμένο πίσω απ’ αυτό) και να διογκώνει τη φυσική έκταση του σώματος και να κινείται το χέρι προς την μπάλα.
- Έχουμε δει περιπτώσεις χεριών στις οποίες πληρούνται η μία ή οι δύο από τις παραπάνω παραβάσεις. Και οι τρεις είναι αλήθεια ότι σπανίζουν…
- Δεν είναι όμως η θέση της ΑΕΚ το θέμα μας. Η ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης, ο Τσατάλης, οποιαδήποτε ΠΑΕ κάνει αυτό που κρίνει η ίδια ότι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Άλλος είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Και είναι ο ίδιος που από το ξεκίνημα της σεζόν πρωταγωνιστεί με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο στις πιο εξόφθαλμες διαιτητικές «χυδαιότητες» που έχουμε δει στα γήπεδα της Super League.
- O λόγος για τον «κορυφαίο Έλληνα διαιτητή», Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο όρος δεν είναι ειρωνικός. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες τον επιβράβευσαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Super League. Ως κορυφαίο του είδους του, λοιπόν, επιβάλλεται να τον αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Και ως κορυφαίος είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία τις προθέσεις του και το ρόλο που καλείται να φέρει εις πέρας στα παιχνίδια που ορίζεται.
- Γιατί όταν είσαι κορυφαίος στο είδος σου δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεις ξεκάθαρες παραβάσεις που – ιδιαίτερα στην εποχή του VAR – προκαλούν τη νοημοσύνη των φιλάθλων ακόμη και της ομάδας που ευνοείται. Θυμάστε τη σπουδή του Σιδηρόπουλου στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο να λήξει το παιχνίδι, μην τυχόν και εξεταστεί η επίμαχη φάση της ανατροπής στο ριπλέι της οποίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Μάνταλος τραβάει από τη φανέλα και γκρεμίζει αντίπαλό του, προτού δεχτεί και ο ίδιος φάουλ από τον αγκώνα του επιτιθέμενου;
-
- Εσείς τι νομίζετε; Ένας κορυφαίος διαιτητής δεν περιμένει αν μη τι άλλο τη βοήθεια του Video Assistant Referee για να λάβει μια πιο σωστή απόφαση; Ο Σιδηρόπουλος είδε πολύ καλά τι είχε συμβεί στη φάση και επέλεξε να σφυρίξει τη λήξη. Ήταν επιλογή του, όχι λάθος…
- Στο Αγρίνιο πριν από λίγες μέρες ο Τάσος Σιδηρόπουλος βρισκόταν στο VAR της αναμέτρησης του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι στο οποίο ακόμη και ο ίδιος ο Αουγκούστο θα καταλόγιζε παράβαση στο ξεκάθαρο φάουλ που έκανε στη φάση του γκολ με το οποίο «άνοιξε» το σκορ ο «Δικέφαλος».
-
- Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι ένας «κορυφαίος διαιτητής» όπως ο Τάσος Σιδηρόπουλος υπέπεσε σε ανθρώπινο λάθος και δεν είδε τη συγκεκριμένη παράβαση; Στο VAR ήταν, άλλωστε, όχι μέσα στον αγωνιστικό χώρο…
- Όχι! Ο Σιδηρόπουλος είδε πολύ καλά τι συνέβη ακριβώς στη συγκεκριμένη φάση και επέλεξε να μην ενημερώσει το διαιτητή για το ξεκάθαρο σπρώξιμο που θα ήταν αδύνατο να μην υποδειχτεί αν ο διαιτητής VAR καλούσε τον ρέφερι στο μόνιτορ.
- Το πρόβλημα για τον Σιδηρόπουλο και κάθε «κορυφαίο διαιτητή» είναι ότι το VAR όχι μόνο τους εκθέτει, αλλά γίνεται και δικαστής των πραγματικών τους προθέσεων. Γιατί μετά και το ξεκάθαρο χέρι του Μουκουντί στα Γιάννινα (το οποίο ο Σιδηρόπουλος αγνόησε προκλητικά) γίνεται αντιληπτό ότι η καταστρατήγηση των κανονισμών ποδοσφαίρου δεν γίνεται εξαιτίας ανθρώπινων λαθών.
- Γίνεται επειδή ο Σιδηρόπουλος επιλέγει ποια παράβαση θα υποδείξει και ποια όχι. Άλλωστε ως κορυφαίος Έλληνας διαιτητής ξέρει καλύτερα από τον καθένα… τι πρέπει να σφυρίζει, τι να υποδεικνύει και τι όχι!
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News