Ολυμπιακός: Σκληραγωγείται με φόντο το Final-Four

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έδωσε δύο πολύ σκληρά παιχνίδια τα οποία κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά. Στο Μονακό έχασε, στην Μπολόνια κέρδισε. Τι κρατάει ενόψει της συνέχειας και κυρίως των playoffs και του Final-Four.

Μια ομάδα με τον καλύτερο παίκτη της Euroleague (Βεζένκοφ), μια ομάδα με προκαθορισμένο ηγέτη (Σλούκας) και κυρίως μια ομάδα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές ανά παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια της σεζόν άπαντες έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Το μεγαλύτερο στοίχημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως, παραμένει το να φέρει και τους 12 στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση το διάστημα όπου θα κριθούν οι τίτλοι. Πέρυσι έχασε από την Εφές στο τελευταίο σουτ. Φέτος δεν θέλει να ξαναπάθει το ίδιο.

Το ρόστερ είναι ένα από τα καλύτερα της διοργάνωσης, το μπάσκετ που αποδίδει είναι φανταστικό, με ορισμένες εξαιρέσεις. Και αυτές τις εξαιρέσεις πρέπει να αρχίσει να διορθώνει ώστε να μην έχει το παραμικρό πρόβλημα στη συνέχεια της πιο ανταγωνιστικής Euroleague των τελευταίων ετών.

Μέσα από τις δυσκολίες γίνεται πιο δυνατός

Από τη μία, οι ερυθρόλευκοι είναι ίσως η καλύτερη ομάδα στον τομέα της αντίδρασης μετά από κάποια ήττα. Με εξαίρεση τη Βίρτους, κάθε τους νίκη (μετά τα διπλά στην Ισπανία) ήρθε με μεγάλες διαφορές. Το μόνο που απομένει είναι να εξαλείψει τις αυτοκτονικές τάσεις που υπέδειξε με Βαλένθια, Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα.

Στην Μπολόνια έδειξε ότι το διόρθωσε ως ένα βαθμό. Ενώ το παιχνίδι πήγε να στραβώσει μετά την τεχνική ποινή του Γιώργου Μπαρτζώκα και τα τρίποντα των Τεόντοσιτς και Παγιόλα, οι Πειραιώτες έβγαλαν αντίδραση διά χειρός Παπανικολάου, Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ. Αυτή η τριάδα βγήκε μπροστά στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σε άλλα θα βγουν άλλοι, όπως ήδη έχει συμβεί άλλωστε.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φανεί πιο δυνατός και συσπειρωμένος μετά από κομβικές απουσίες. Η τριάδα νικών απέναντι σε Ζάλγκιρις, Ρεάλ και Μπασκόνια ήρθε χωρίς τον κομβικό στο παιχνίδι της ομάδας αρχηγό, Κώστα Παπανικολάου.

Στο ντέρμπι αιωνίων όπου διεξήχθη σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ και με τον Ολυμπιακό να προέρχεται ναι μεν από δύο ήττες στη Euroleague αλλά και μια δύσκολη νίκη στο ΣΕΦ στο προηγούμενο μεταξύ τους παιχνίδι, ήρθε να προστεθεί η απουσία του Σάσα Βεζένκοφ. Το τι συνέβη σε εκείνο το παιχνίδι είναι πλέον ιστορία.

Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν… έντεκα

Στην Μπολόνια έγινε γνωστό λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης ότι ο Κώστας Σλούκας και ο Σάσα Βεζένκοφ ταλαιπωρούνταν από στομαχικές διαταραχές με τον Έλληνα γκαρντ να μένει εκτός μάχης. Ο Βούλγαρος φόργουορντ κατάφερε να ξυπνήσει μέσα από τις δυσκολίες και να θυμηθεί τον καλό του εαυτό ενώ την απουσία του «Σλούκι Λουκ» την κάλυψαν… άπαντες.

Ο Τόμας Γουόκαπ δούλεψε υπερωρίες, ο Αιζέια Κέινααν μπορεί να ήταν άστοχος αλλά με εκείνον στο παρκέ διαμορφώθηκαν και οι δύο διψήφιες διαφορές υπέρ των ερυθρόλευκων με τον Αμερικανό γκαρντ να παίζει και ως πόιντ γκαρντ.

Αυτός που έκανε τη διαφορά, όμως, ήταν ο διαχρονικός game changer του Ολυμπιακού που τον τελευταίο καιρό είχε… ησυχάσει αλλά την κατάλληλη στιγμή βγήκε μπροστά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει την τύχη να διαθέτει αρκετούς παίκτες στον πάγκο που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες ενός παιχνιδιού. Πρώτα από όλα ο Κώστας Σλούκας που έρχεται από τον πάγκο αλλά και όλοι οι υπόλοιποι.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης στο ξεκίνημα της σεζόν κουβάλησε την ομάδα στα δύσκολα. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έδειξε και χθες την μεγάλη του προσωπικότητα, ο Άλεκ Πίτερς έχει ξεκινήσει εξαιρετικά το 2023 και οι Μπολομπόι και Μπλακ εναλλάσσονται συνήθως ανά παιχνίδι με τους δυο τους να βοηθάνε πολύ ξεκουράζοντας τον Μουστάφα Φαλ. Τέλος, ακόμη και ο 12ος παίκτης που θεωρείται ο Λούντζης είναι ικανός να προσφέρει σημαντικές βοήθειες.

Εφόσον όλοι πλησιάσουν τα υψηλά στάνταρ της απόδοσής τους, ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ενόψει της απαιτητικής συνέχειας που τον θέλει να παλεύει για την κορυφή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι πάντα προσγειωμένος στις δηλώσεις του αλλά ο καθένας ξέρει ότι αυτή η ομάδα έχει δημιουργηθεί για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News