Μίλτος Τεντόγλου: Η πρωτοφανής δημοφιλία και ο διαχωρισμός από τα ριάλιτι

Είναι καινοφανές ό,τι συνέβη στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» κατά την άφιξη του Μίλτου Τεντόγλου από το μίτινγκ του Λιουβέν στη Γαλλία, αν και όχι εντελώς ακίνδυνο.

Φθινόπωρο του 2012, δύο μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, και στο αεροδρόμιο, για να περιμένει την αποστολή της εθνικής ομάδας ανοιχτής θάλασσας που θα έφτανε στην Αθήνα από το Πιομπίνο της Ιταλίας ήταν… κανείς. Δεν είναι ακριβές αυτό, καθώς επρόκειτο για τους πολύ κοντινούς συγγενείς των παιδιών που πήραν μέρος στη διοργάνωση, της Κέλυς Αραούζου, του Μάριου Καλαφάτη και του Γιώργου Αρνιακού.

Ο Νίκος Γέμελος ήταν, όπως πάντα, κουλαριστός μέσα στο γαλανόλευκο πόλο του, οι κολυμβητές ήταν αρκετά κουρασμένοι και έβγαλαν τις απαραίτητες φωτογραφίες με τα μετάλλια, ένα ασημένιο της Αραούζου στα 5 χλμ. και ένα παρόμοιο ομαδικό στα 10 χλμ., έγιναν οι τυπικές διαδικασίες για τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος», περιμένοντας την αποστολή, κράτησε δεν κράτησε ένα τέταρτο η διαδικασία, και καθένας πήρε το δρόμο του.

Αυτό ήταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η Εθνική τα είχε καταφέρει αρκετά καλά. Σχεδόν ένα μήνα πριν, το αεροδρόμιο είχε βουλιάξει περιμένοντας τον Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος κατέφθανε από το Λονδίνο μετά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που στο μυαλό του ελάχιστα ευοδόθηκε: ο θρυλικός κολυμβητής, ο πιο σημαίνων Έλληνας των πισινών και των θαλασσών στην Ιστορία, είχε τερματίσει τέταρτος και το παροιμιώδες φλέγμα του πήγε… περίπατο λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην κρατική τηλεόραση.

Πολύ χαλαρός, με ένα βραβείο ανά χείρας

Κόσμος, λίγος ή πολύς, υπάρχει σε κάθε άφιξη αθλητών ή ομάδων που έχουν πετύχει μια διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Αυτό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, είναι να επιστρέφει Έλληνας αθλητής από μίτινγκ στίβου και να τον περιμένει ο κόσμος στο αεροδρόμιο για να τον αποθεώσει.

Ο Μίλτος Τεντόγλου γύρισε από το μίτινγκ του Λιουβέν, στη Γαλλία, έχοντας κάνει άλμα τα 8,41μ. και άλλα τρία πάνω από 8,30μ. και υπήρχαν κάμερες και δημοσιογράφοι στο αεροδρόμιο, αλλά και άλλοι, που πήγαν εκεί απλώς για να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του.

Το σκηνικό που στήθηκε στην αίθουσα αφίξεων ήταν ιδιαιτέρως αλλόκοτο, ειδικά αφ’ ης στιγμής έγινε για μία ανάρτηση για παπούτσια στο instagram που μάζεψε, ως τη νύχτα της Παρασκευής, 17 Φεβρουαρίου, κοντά στα 70.000 likes, ενώ και τα σχόλια έγραψαν την ιστορία της.

Μίλτος Τεντόγλου και Κατερίνα Στεφανίδη στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά το Ευρωπαϊκό του 2022

Ο ίδιος ο Τεντόγλου, ανάμεσα σε όλους τους αθλητές στίβου, δεν περίμενε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν στόλιζε τη World Athletics με τα ακαταμάχητα επιχειρήματά του -και στο τέλος έγραψε ότι «μάλλον είναι ΟΚ να μη δίνεις το “παρών” σε τρεις ελέγχους ντόπινγκ παρά να φοράς διαφορετικό χρώμα παπούτσια».

Αυτή η φράση ήταν η πιο σημαντική σε όλη την ανάρτηση, διότι πιθανότατα κάπου αναφέρεται, έχει ένα ή περισσότερα παραδείγματα στο μυαλό του που το non show σε έναν «κλεισμένο» έλεγχο ντόπινγκ απλώς πέρασε δίχως να ακουμπήσει, αλλά ο κόσμος δεν στάθηκε εκεί. Μπροστά στη διάδραση που απέκτησε η ανάρτηση, ακόμα και τα ΜΜΕ ξεχάστηκαν και εστίασαν σε κάτι ιδιαιτέρως εξωτικό: το να κάνει κάποιος Έλληνας αυτό που λέει ότι πρόκειται να κάνει.

Η ανάρτηση του Τεντόγλου ξεσήκωσε τους Έλληνες χρήστες του instagram

Ο Τεντόγλου είπε ότι μπορεί να κάνει τα 8,40μ. όποτε θέλει και το ίδιο βράδυ έκανε 8,41μ. Μια μαντεψιά είναι ότι αρκετοί εξ εκείνων που παρασύρθηκαν σε έναν κόσμο ηδονής διαβάζοντας ότι το κατάφερε, πιθανώς θεώρησαν ότι πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ. Ενδεχομένως να πίστεψαν ότι η σημασία αυτού του μίτινγκ είναι εφάμιλλη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ή των Ολυμπιακών Αγώνων -αν και είναι αναγκαίο να αποδοθούν τα εύσημα στον αθλητή για την προσπάθεια και τα ταξίδια που κάνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τις πραγματικά μεγάλες διοργανώσεις.

Δεν πρόκειται για τη Σάντα Μόνικα, να μπορείς να παίρνεις τέτοιες διοργανώσεις αψήφιστα, αν και ο λόγος που γίνονται αυτοί οι αγώνες είναι τα μικρά χρηματικά έπαθλα και η στόχευση στις πιο περίοπτες διεθνείς διοργανώσεις.

Αργότερα, ο ίδιος είπε στη δημοσιογράφο Μαρία Καούκη ότι, «σοβαρά τώρα, δεν μπορώ να κάνω 8,40μ. κάθε φορά», ενώ η επίσης δημοσιογράφος Αργυρώ Γιαννουδάκη έγραψε στο facebook ότι έχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου το Σαββατοκύριακο και ουσιαστικά υπονόησε ότι από τη θέασή του θα διαφανεί αν είναι το ολόγραμμα ή ο αθλητής Τεντόγλου που ενδιαφέρει περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, το ημερολόγιο έγραφε 16 Φεβρουαρίου και ό,τι συνέβη για έναν Έλληνα αθλητή του στίβου δεν έχει ξαναγίνει. Ο Τεντόγλου φαίνεται ότι μιλάει τη γλώσσα της εποχής του, είναι γενικώς ατημέλητος -και αυτό είναι υπέροχο επειδή είναι ο «χρυσός» ολυμπιονίκης του μήκους, κάτι που δεν θα ίσχυε αν επρόκειτο για σερβιτόρο λαμπερού εστιατορίου- και το γεγονός ότι εκφράζεται όταν έχει κάτι πραγματικά να πει και πως μοιάζει να μην παίρνει τις πολύ σημαντικές στιγμές του στα σοβαρά, έχουν γείρει την πλάστιγγα υπέρ του.

Επιπλέον, δεν χρησιμοποιεί εθνικιστικές κορόνες, μοιάζει να έχει αλλεργία στο ψέμα και όταν μιλάει για τις ικανότητές του απλώς τις παραθέτει, δεν υπάρχει στοιχείο έπαρσης.

Ο σπουδαίος Γιώργος Πομάσκι, προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, δέχεται ένα βραβείο στην εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου

Ωστόσο, σε αυτήν την υποδοχή υπήρχε κάτι από Τζέιμς Καφετζή, που γύρισε από το «Survivor» ιδία θέληση, κοντραρίστηκε με τον παραγωγό και αποθεώθηκε από δεκάδες ανθρώπους που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο. Μόλις τις προάλλες, μάλιστα, ο παίκτης του ριάλιτι τόνισε πως είχε δεχθεί πρόταση από την Εύα Καϊλή, που είχε παρατηρήσει το λαϊκό έρεισμα, ώστε να κατέβει στην πολιτική.

Ο ΣΕΓΑΣ έδινε την Παρασκευή τα βραβεία του και ο Τεντόγλου δεν ήταν παρών. Και επειδή τυγχάνει οι επαΐοντες να συνομολογούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αθλητών του στίβου είναι ωραίοι τύποι και καλά παιδιά, πάνω στον 24χρονο Γρεβενιώτη θα μπορούσε να στηθεί όλη η διαφημιστική καμπάνια του ώστε να τραβηχτούν παιδιά προς το στίβο και να διαχωριστεί η ταυτότητα του Τεντόγλου. Διότι πριν το καταλάβει κάποιος θα μπορούσε να «παιχτεί» το χειρότερο σενάριο και να μη διαχωρίζονται οι αθλητικές ικανότητές του από τη δημοφιλία ενός παίκτη ριάλιτι, κάτι που θα είναι κρίμα, διότι είναι σπουδαίος αθλητής.

Κι αν ο ίδιος δεν ασχοληθεί με αυτό και κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δεν θα ισχύει το ίδιο και για την Ομοσπονδία στίβου, που θα έχει χάσει μια τρανταχτή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που δεν είχε ποτέ πριν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News