Γιώργος Χελάκης: Οσο τα πρόσωπα δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές, υπάρχει εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία

EUROKINISSI

Δικαίωμα του Σλούκα ήταν να συζητήσει τέτοια πράγματα, όπως ήταν δικαίωμα του Ολυμπιακού να μην αποδεχτεί τη λογική του Σλούκα. Οι δραματοποιήσεις είναι περιττές και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay του Σαββάτου (8/7)

H απόφαση του Κώστα Σλούκα να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό ξεσήκωσε κύματα απαξιωτικών σχολίων για τον αθλητή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από ειρωνείες μέχρι και σχόλια που προσβάλλουν ευθέως την τιμή και την υπόληψη του αθλητή. Κάποιοι συνεχίζουν να μπερδεύουν την αγάπη τους για την ομάδα με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες ενός επαγγελματία αθλητή. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, o Σλούκας δεν είχε δώσει ποτέ όρκους αιώνιας αγάπης με τον Ολυμπιακό, ούτε είχε ορκιστεί… αιώνια πίστη.

Δέχομαι μία συζήτηση γύρω απ’ τις αξιώσεις του ώστε να παραμείνει στην ομάδα. Αξιώσεις που δεν αφορούσαν το οικονομικό κομμάτι, αλλά τον αγωνιστικό του ρόλο. Προφανώς ζήτησε πράγματα που δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και γι’ αυτό τον λόγο αποχώρησε. Μα είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας αθλητής να θέτει τέτοιους όρους;

Αυτή είναι μία καλοπροαίρετη παρατήρηση πάνω στην οποία μπορεί να γίνει συζήτηση. Κι εδώ, πάντως, δεν πρόκειται για κάτι παράδοξο. Στο ΝΒΑ για παράδειγμα οι αθλητές, όρους που αφορούν τη συμμετοχή τους στους αγώνες, τους βάζουν στα συμβόλαιά του ή τους συμφωνούν με τις ομάδες που υπογράφουν. Δικαίωμα του Σλούκα ήταν να συζητήσει τέτοια πράγματα, όπως ήταν δικαίωμα του Ολυμπιακού να μην αποδεχτεί τη λογική του Σλούκα. Οι δραματοποιήσεις είναι περιττές και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Ο,τι και να ζητήσει ένας αθλητής, απ’ τη στιγμή που ο προπονητής κρίνει διαφορετικά, τότε η ζυγαριά γέρνει αυτόματα προς την πλευρά του προπονητή. Τελεία και παύλα. Οι Αγγελόπουλοι έκαναν απ’ την πλευρά τους ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν τον διεθνή γκαρντ στον Ολυμπιακό, αλλά δεν γινόταν. Ο Σλούκας θα ψάξει να βρει ομάδα που θα του προσφέρει αυτά που ζητεί κι ο Ολυμπιακός θα ψάξει να βρει γκαρντ που θα του προσφέρει όσα κι ο αποχωρήσας. Αν είναι δυνατόν μάλιστα και κάτι παραπάνω.

Ολα αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν δύο απ’ τα πλέον βασικά γρανάζια της μηχανής του. Δύο σοβαρές απώλειες που είναι δύσκολο να καλυφτούν. Να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Ωστόσο ο Μπαρτζώκας ξέρει και πού να ψάξει γι’ αντικαταστάτες και πώς θα αναπληρώσει εκείνα τα στοιχεία που έδιναν στην ομάδα ο Βεζένκοφ κι ο Σλούκας. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έφτασε εκεί που έφτασε διότι η διοίκησή του τήρησε απαρέγκλιτα το πλάνο που είχε βάλει κι επειδή ο προπονητής αφέθηκε να δουλέψει χωρίς παρεμβάσεις. Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση του Κώστα Σλούκα.

Οι βασικές αρχές της ομάδας παρέμειναν απαραβίαστες. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα παραμείνει κυρίαρχος στην Ελλάδα και κορυφαίος πρωταγωνιστής στην Ευρωλίγκα. Οσο τα πρόσωπα δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές, υπάρχει εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News