Κώστας Σλούκας: Η πρόταση του Ολυμπιακού και το «μπαμ» που κυνηγούσε ο Γιαννακόπουλος για να πληγώσει τους «ερυθρόλευκους»

Ο Παναθηναϊκός έριξε τη «βόμβα», ο Ολυμπιακός υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα και ο Κώστας Σλούκας δεν ξέφυγε από τα «πιστεύω» του σε μία εποχή που το μπάσκετ δεν έχει πια «σημαίες» και συναισθηματισμούς.

Το έχει τραγουδήσει ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος: όσοι είναι αισθηματίες την πατάνε στη ζωή και σε λάθος ιστορίες, μπλέκονται κάθε στιγμή. Ο Κώστας Σλούκας , η μεταγραφική βόμβα» του Παναθηναϊκού, δεν ήταν ποτέ αισθηματίας. Είναι ένας μεγάλος παίκτης με ενισχυμένο το «εγώ» του και γι’ αυτό, αλήθεια, ποιος μπορεί να του ρίξει ευθύνη; Πήγε στον Ολυμπιακό στη μετά Σπανούλη εποχή, επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει, να γίνει ο game changer των «ερυθρόλευκων». Στην περσινή εξαιρετική πορεία της ομάδας του Μπαρτζώκα και στο σεμιναριακό μπάσκετ που είδαμε, ήταν ένα από τα βασικά γρανάζια. Τουλάχιστον αυτό νομίζαμε και βλέπαμε εμείς, για τον ίδιο ο ρόλος που είχε δεν κάλυπτε το αγωνιστικό εγώ του.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να τον κρατήσει. Οι Αγγελόπουλοι το έδειξαν, του το είπαν στη συνάντηση, φάνηκε και από την προσφορά τους. Έφτασαν πάνω από τα 5 εκατομμύρια στον 33χρονο γκαρντ. Αλλά δεν ήταν εκεί το θέμα. Ηθελε το κάτι παραπάνω στο παρκέ, ήθελε να πάει πάνω από τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν οι τελευταίοι

Το μπάσκετ έχει περάσει σε μία εποχή που δεν έχει «σημαίες» ή ήρωες. Έχει ήρωες της στιγμής, τέτοιος ήταν ο Σλούκας με το τρίποντο στην έδρα της Φενέρ. Σημαία είναι ο Κώστας Παπανικολάου, από τους τελευταίους της περιόδου που το μπάσκετ αναζητούσε τα είδωλα. Σπανούλης και Πρίντεζης έφυγαν κι έκλεισαν την πόρτα πίσω τους σε αυτή την εποχή. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, άφησαν μία χαραμάδα ανοιχτή για τον Παπανικολάου. Και μετά το χάος.

Το μπάσκετ πλέον είναι το άθλημα των προπονητών. Ο Μπαρτζώκας δημιούργησε τον περσινό εντυπωσιακό Ολυμπιακό, ουχί ο Σλούκας και ο κάθε Σλούκας. Ο Ομπράντοβιτς ήταν αυτός που λίγο έλειψε να στείλει την Παρτιζάν στο φάιναλ φορ. Ο Αταμάν ήταν ο άνθρωπος που έχτισε τη «δυναστεία» της Εφές.

Ο Σλούκας και κάθε παίκτης του επιπέδου του 33χρονου γκαρντ είναι τα γρανάζια στους «κινητήρες» των προπονητών. Ο Κώστας Σλούκας το πήγε μέχρι τέλους με τον Ολυμπιακό, δεν μάσησε όπως έγραψε πρόσφατα ο Αντώνης Καρπετόπουλος. Δεν τον έπεισαν οι συνθήκες για να συνεχίσει να φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα, έκλεισε κι αυτός την πόρτα πίσω του.

Η ιστορία μετά το «διαζύγιο» γράφτηκε σε λευκό χαρτί. Σαν τις «λευκές επιταγές» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που άρχισε το στενό μαρκάρισμα για να τον ντύσει στα πράσινα. Πολλοί αναφέρουν τα σχεδόν 10 εκατομμύρια ως το κίνητρο για να πει το «ναι» ο Σλούκας και να μπει στο «κλαμπ» των παικτών που έχουν φορέσει τις φανέλες και των δύο «αιωνίων». Δεν ήταν μόνο τα λεφτά.

Θέλει να γίνει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού

Πρώτα άκουσε τον ρόλο του στον Παναθηναϊκό και έπειτα το ποσό. Τα λεφτά ήταν το κάτι παραπάνω για να πειστεί να δοκιμάσει τις… αντοχές του στην αντιπαλότητα που θα δημιουργηθεί από τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Το ΣΕΦ για τον Σλούκα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο όπως δεν είναι ποτέ ξανά το ίδιο το ΟΑΚΑ για τον Σπανούλη. Αν κλείσει την τριετία στον Παναθηναϊκό και κρεμάσει τα παπούτσια του θα λογίζεται περισσότερο ως παίκτης του τριφυλλιού παρά του Ολυμπιακού, στον οποίο έπαιξε περισσότερα χρόνια. Είναι το οξύμωρο του αθλητισμού αυτό.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το μεταγραφικό «μπαμ», πήρε έναν από τους κορυφαίους γκαρντ, δυνάμωσε ενόψει της νέας χρονιάς και ταυτόχρονα γεννά εσωστρέφεια στον Ολυμπιακό. Γιατί όσο κι αν η πρώτη συναισθηματική αντίδραση του κόσμου του Ολυμπιακού ήταν να υποβαθμίσουν τον παίκτη, η αλήθεια είναι ότι η μετακίνηση του Σλούκα στον Παναθηναϊκό πόνεσε πολύ περισσότερο από τη φυγή του.

Ναι, δεν μπορείς να αρνηθείς 10 εκατομμύρια, αλλά ούτε τα 6 της Φενέρ ήταν λίγα. Απλώς τα τρελά λεφτά του Παναθηναϊκού ήρθαν ως συμπλήρωμα σε αυτό που ήθελε για τη συνέχεια της καριέρας του ο Σλούκας: να γίνει πρωταγωνιστής, να παίζει 30λεπτα, να φτάσει ή και να ξεπεράσει την ομάδα.

Ο Αταμάν είναι ένας προπονητής που ήθελε παίκτη σαν τον Σλούκα. Δεν έχει τον εγωισμό άλλων προπονητών. Έτσι κι αλλιώς με αστέρια δούλεψε τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει κόμπλεξ αρκεί να γίνεται η δουλειά. Και ο Σλούκας θα του την κάνει τη δουλειά.

Ο Γιαννακόπουλος πληρώνει υπεραξίες λόγω των λαθών του

Κι αν για κάποιους τα 10 εκατομμύρια είναι πολλά λεφτά, αυτό θα το κρίνει μόνο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Έβαλε το χέρι στην τσέπη, τα έβγαλε, αυτός τα δίνει, αυτός κρίνει αν είναι σωστό ή λάθος. Ετσι κι αλλιώς την εφετινή χρονιά ξέρει πως πληρώνει υπεραξίες, ξέρει ότι αυτή η κατάσταση είναι και δικό του δημιούργημα. Ξέρει, όμως, να πληρώνει τα λάθη του. Κι ας κοστίζουν 10 εκατομμύρια.

Το επιμύθιο, λοιπόν, ποιο είναι; Ο Παναθηναϊκός έκανε το μεταγραφικό «μπαμ», πήρε έναν από τους κορυφαίους γκαρντ, δυνάμωσε ενόψει της νέας χρονιάς και ταυτόχρονα γεννά εσωστρέφεια στον Ολυμπιακό. Γιατί όσο κι αν η πρώτη συναισθηματική αντίδραση του κόσμου του Ολυμπιακού ήταν να υποβαθμίσουν τον παίκτη, η αλήθεια είναι ότι η μετακίνηση του Σλούκα στον Παναθηναϊκό πόνεσε πολύ περισσότερο από τη φυγή του.

ΥΓ1: Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο κορυφαίος προπονητής της Ευρωλίγκας, αλλά αυτό δεν φτάνει για μερικούς καταστροφολόγους. Μόνο σπαθιά δεν έχει καταπιεί ο Έλληνας κόουτς τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας μία πρωταθληματική και απολαυστική ομάδα. Η φυγή του Σλούκα τον βάζει σε μία πίεση που δεν του αξίζει γιατί την αξία του την έχει αποδείξει και με το παραπάνω.

ΥΓ2: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος περίμενε 10 χρόνια για να απαντήσει στη φυγή του Βασίλη Σπανούλη. Η ανακοίνωση για Σλούκα έφερε στο νου τους αείμνηστους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο και εκείνο το αλήστου μνήμης “ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς”.

ΥΓ3: Κάτι που ξεχνάμε πάνω στον πανζουρλισμό για Σλούκα. Ο Παναθηναϊκός «χτίζει» ξανά ελληνικό κορμό, κάτι που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια και όλοι ξέρουμε τη σημασία του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News