Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο Ολυμπιακός τρέχει και σκοράρει πολύ

Κι η 3η αγωνιστική δεν είχε ντέρμπι. Ομως, ήταν μία αγωνιστική που έγινε μετά από μία εβδομάδα στην οποία Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις: δεν είχαν όλοι τα καλύτερα αποτελέσματα, γι’ αυτό το πράγμα χρειαζόταν διαχείριση. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Δευτέρας (04/09).

O Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήθελε προφανώς να κλείσει με νίκη ο Ολυμπιακός αυτό το πρώτο κεφάλαιο της σεζόν του, καθώς το ματς με τη Λαμία ήταν το τελευταίο πριν τη διακοπή για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων. Ετσι, οι αλλαγές που έκανε σε σχέση με τα παιχνίδια με τον Ατρόμητο και την Τσουκαρίτσκι ήταν λίγες.

Εμεινε έξω ο Φρέιρε για να παίξει ο Ντόη, ο Βρουσάι, που γύρισε στον πάγκο κι ο Ροντινέι, πράγμα που ήταν ίσως κι η μοναδική έκπληξη. Ξεκίνησε ως βασικός για πρώτη φορά ο Ορτέγκα, ενώ ο Ισπανός κράτησε την τετράδα της επίθεσης (Φορτούνης, Μασούρας Μπιέλ, Ελ Καμπί), που αποτελείται από παίκτες που έχουν βρει χημεία στο ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός μπήκε ως συνήθως δυνατά, αλλά η Λαμία καλύτερα! Ο Καρλίτος απείλησε δύο φορές τον Πασχαλάκη ζορίζοντας την «ερυθρόλευκη» άμυνα και πήρε και μία κίτρινη απ’ τον Ρέτσο. Η Λαμία του Λεωνίδα Βόκολου έδειξε αμέσως ότι κατέβηκε στο Καραϊσκάκη να παίξει ποδόσφαιρο. Ομως, ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της χρονιάς έχει σε καταπληκτική κατάσταση τον Κώστα Φορτούνη κι αυτό απλοποιεί τα πάντα στην επίθεσή του.

Στο 6’ έβγαλε μόνο του τον Μπιέλ κι αυτός αστόχησε. Στο 17’ τσίμπησε ιδιοφυώς την μπάλα σε εκτέλεση φάουλ, δίνοντας στον Μασούρα τη δυνατότητα να γράψει το 1-0 με σουτ μέσα απ’ την περιοχή. Στο 32’ πέτυχε ο ίδιος το 2-0 ολοκληρώνοντας μία αντεπίθεση. Στην επανάληψη ο Μαρτίνεθ άρχισε νωρίς τις αλλαγές κι ο Ροντινέι, που μπήκε στο 62’ αντί του Ορτέγκα (που δεν ήταν κακός) προκάλεσε το αυτογκόλ του Βασιλαντωνόπουλου για το 3-0.

Ακολούθησε ένα ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών από Φορτούνη, Ελ Καμπί, Καρβάλιο, Καμαρά, ενώ είχε και δοκάρι ο Φορτούνης μετά από σλάλομ του Μπρίνιτς και χρειάστηκε να φτάσει το ματς στις καθυστερήσεις για να γίνει το 4-0 απ’ τον Ελ Καμπί από ασίστ του Φορτούνη. Τέλος καλό, όλα καλά.

Γκολ στις καθυστερήσεις

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε και στην Κρήτη το ροτέισον που μας έχει συνηθίσει να κάνει από παιχνίδι σε παιχνίδι στο ξεκίνημα της σεζόν. Αυτή τη φορά βρήκαν θέση στην αρχική 11άδα ο Μιχαηλίδης, ο Ράφα Σοάρες, ο Οζντόεφ κι ο Μουργκ. Ο ΟΦΗ απ’ τη μεριά του αγωνίστηκε για πρώτη φορά χωρίς τον πρώην βασικό τερματοφύλακα Μανδά που θα συνεχίσει στη Λάτσιο: στη θέση του μπήκε ο Χριστογεώργος.

Η ερώτηση πριν αρχίσει το ματς ήταν αν θα βλέπαμε τον ΟΦΗ που κέρδισε τον Αρη ή αυτόν που έμοιαζε χαμένος στο γήπεδο στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Για τον ΠΑΟΚ απ’ την άλλη έχουν δημιουργηθεί διάφορες σιγουριές χάρη στο καλό του ξεκίνημα στη σεζόν, μία απ’ αυτές όμως είναι και τα αμυντικά του προβλήματα. Ο Λουτσέσκου προσπάθησε να κάνει όσο πιο επιθετικό μπορούσε τον ΠΑΟΚ με τις αλλαγές του, αλλά ο ΟΦΗ που ήταν σοβαρός στα μετόπισθεν βρήκε όπως και με τον Αρη το γκολ της νίκης με μία αντεπίθεση του Αμπάντα στο 97’. Ξεχασμένος απ’ τους αμυντικούς, ο κυνηγός του ΟΦΗ έτρεξε το μισό γήπεδο και σκόραρε!

Οι πολλές αλλαγές

Ο Ματίας Αλμέιδα κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχαν να ασχοληθούν και με την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών τους μετά τους αποκλεισμούς απ’ το Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο πάγκο τους. Ο Αλμέιδα ξεκίνησε τους Γαλανόπουλο, Ελίασον, Πόνσε, Μάνταλο. Το μεγάλο του πρόβλημα στο ξεκίνημα της σεζόν είναι η άμυνα και το ξέρουμε: μόλις στο 8’ ο Ντέλετιτς έκανε το 1-0 από… ασίστ του Μουκουντί. Τα πράγματα φάνηκαν να περιπλέκονται περισσότερο για την ΑΕΚ όταν ο Μάνταλος στο μισάωρο αποβλήθηκε για αντιαθλητικό παιχνίδι.

Ομως, στο Πανθεσσαλικό η «Ενωση» κέρδισε με δέκα παίκτες τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου – φαίνεται ότι το γήπεδο τη βολεύει να γυρνά ματς με παίκτη λιγότερο. Στο 32’ ο Γιόνσον ισοφάρισε και στο 38’ ο Τσούμπερ με χτύπημα φάουλ έκανε το 1-2. Παραδόξως, η ΑΕΚ μετά την ανατροπή χαλάρωσε κι ο Ντέλετιτς ισοφάρισε. Ωστόσο, ο Βόλος δεν άντεξε την πίεση: ο Μουκουντί κέρδισε πέναλτι στο 93’ κι ο Αμραμπατ έκανε το 2-3.

Κι ο Γιοβάνοβις άλλαξε τον Παναθηναϊκό πολύ. Ξεκίνησαν Πάλμερ-Μπράουν, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, έστειλε στην επίθεση Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ, Ιωαννίδη, αλλά έχασε τρεις παίκτες από τραυματισμούς πριν το ημίχρονο! Αρχικά, πόνεσε ο Βέρμπιτς πριν την έναρξη και στη συνέχεια βγήκαν απ’ το ματς Βαγιαννίδης κι Αϊτόρ για να μπουν Μπερνάρντ και Κώστιρας. Δεν έγινε ένα μεγάλο ματς στα Γιάννενα: τον «Γόρδιο δεσμό» έλυσε με ένα σούπερ γκολ ο Παλάσιος στο 74’.

Γουρλής ο Μάντζιος

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τα νέα πρόσωπα στην ομάδα του Αρη ήταν ο Ακης Μάντζιος που επέστρεψε στον πάγκο του κι ο Σαμόρα που έκανε πρεμιέρα στη θέση του Πάλμα: έφεραν γούρι. Ο Μάντζιος δεν άλλαξε πολλά στην 11άδα που χρησιμοποιούσε ο Τόλης Τερζής. Ο νεοφερμένος Σαμόρα έδειξε ότι έχει καλή σχέση με το γκολ, ανοίγοντας το σκορ από κεφαλιά-πάσα του Μορόν. Ο Αστέρας του Ράσταβατς, που είχε μπει πολύ καλά στο παιχνίδι χάνοντας την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, ισοφάρισε γρήγορα με τον Μπαρτόλο. Ο Αρης μπήκε πιο δυνατά στην επανάληψη κι ο Μορόν τού έδωσε προβάδισμα. Οταν ο Φαμπιάνο έκανε το 3-1 με πέναλτι, όλοι πίστεψαν πως το ματς τελείωσε και σωστά: απλά, ο Μάντζης μείωσε σε 3-2.

Την περασμένη Παρασκευή και προχθές οι νεοφώτιστοι έδειξαν ότι θα παλέψουν για την παραμονή τους. Η Κηφισιά πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στη Super League 1 απέναντι στον ακόμα μπερδεμένο Ατρόμητο, που παίζοντας με δέκα παίκτες βρέθηκε να χάνει 2-0 κι απλά μείωσε στο τέλος. Ο Πανσερραϊκός, που είχε δείξει τα δόντια του τις δύο πρώτες αγωνιστικές, κέρδιζε 1-0 μέχρι τις καθυστερήσεις τον Παναιτωλικό, που πρόλαβε κι ισοφάρισε με γκολ του Ζοάο Πέντρο, που είχε μπει στο ματς στο 85’. Να σημειωθεί ότι κι οι δύο νεοφώτιστοι δεν αγωνίστηκαν στις έδρες τους. Δεν θα είναι οι σκληρότερες στην Ελλάδα, αλλά τις χρειάζονται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News