Γιώργος Χελάκης: Γιοβάνοβιτς και Παναθηναϊκός, πιο... σβέλτα και θεαματικά!

Ο Παναθηναϊκός φέτος πετυχαίνει περισσότερα γκολ και εκδηλώνει μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων ανά παιχνίδι. Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στη SportDay για τις επιθετικές αρετές των «πρασίνων», αλλά και για το… αλαλούμ με την πρόσληψη του Βασίλη Δημητριάδη στην ΕΠΟ.

Nα μη μείνουμε στο σκορ. Υπήρξε η ιδιαίτερη συνθήκη της αποβολής του Ασεβέδο που το διαμόρφωσε. Ίσως είναι το σκορ, όχι η εμφάνιση, που θα οδηγήσει τον Κρις Κόλμαν στην πόρτα της εξόδου απ’ τον Ατρόμητο.

Tο σημειώνω αυτό διότι στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού κόντρα στον γηπεδούχο Παναθηναϊκό, η ομάδα του Περιστερίου ήταν ανταγωνιστική κι επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό της παίρνοντας κεφάλι στο σκορ. Δεν έγινε, έκλεψε την μπάλα ο Τζούριτσιτς, έβαλε το δύσκολο γκολ ο Παλάσιος κι άλλαξαν όλα. Σημασία έχει ότι οι «πράσινοι», αν κι έπαιξαν με κάμποσες αλλαγές πάλι, έδειξαν υψηλό βαθμό ομοιογένειας και προσαρμογής στις ανάγκες του παιχνιδιού. Εδώ είναι που οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο μας στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το «τριφύλλι» έκανε μεταγραφές το καλοκαίρι, έβαλε νέους παίκτες στο ρόστερ και το ροτέισον, αλλά αυτό έγινε χωρίς να αλλοιωθούν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας. Ίσα-ίσα που ορισμένα πράγματα βελτιώθηκαν.

Eίναι γνωστό πως ο Παναθηναϊκός εκδήλωνε τις επιθέσεις του με σχετική βραδύτητα, μέσα από πολλές εναλλαγές της μπάλας. Φέτος, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκδηλώνει ταχύτατες επιθέσεις πιάνοντας ανοργάνωτη την άμυνα των αντιπάλων του. Πρόκειται για νέο ποιοτικό στοιχείο στο παιχνίδι της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Παρατηρώντας το στην αρχή, μιλούσαμε για μία ανισορροπία ανάμεσα στην αμυντική και την επιθετική λειτουργία, που είχε ως αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένη η άμυνα κι ο Παναθηναϊκός να δέχεται γκολ φέτος με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με πέρυσι.

H παρατήρηση αυτή δεν αναιρείται, αλλά πρέπει να συνοδευτεί με εκείνη που αφορά την ταχύτητα, με την οποία εκδηλώνονται πολλές επιθέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετυχαίνουν οι «πράσινοι» περισσότερα γκολ και να εκδηλώνουν μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων ανά παιχνίδι. Το δεδομένο αυτό κάνει την ομάδα του Γιοβάνοβιτς πιο επιθετική και συνάμα πιο θεαματική.

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός έκανε το αναμενόμενο. Ανανέωσε το συμβόλαιο του Μάγκνουσον μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Η ενέργεια αυτή με τον υψηλό συμβολισμό δεν έχει να κάνει μόνο με τον άτυχο ποδοσφαιριστή. Σχετίζεται απολύτως και με όλους τους άλλους που -ξέροντας ότι το ίδιο έγινε και με τον Αϊτόρ- βγάζουν θετικά συμπεράσματα για το κλαμπ…

Αλαλούμ

Η εισήγηση ήταν να αναλάβει μάνατζερ στην Εθνική ομάδα ο Βασίλης Δημητριάδης. Η ΕΠΟ μάς πληροφόρησε ότι πήρε τη σχετική απόφαση κι ότι θα γινόταν συνεννόηση στη συνέχεια για να καθοριστεί ο μισθός του. Αμέσως μετά μάθαμε ότι η απόφαση πάρθηκε πίσω.

Το θέμα δεν έχει να κάνει με την καταλληλόλητα του παλαίμαχου διεθνούς άσου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Έχει να κάνει με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη διοίκηση της ΕΠΟ που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και να πάρουν μια απόφαση.

Η τοποθέτηση του Δημητριάδη ήταν πρόθεση του «κιτρινόμαυρου» μπλοκ με εισήγηση του Βασίλη Παπαχρήστου απ’ την ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Τι μεσολάβησε και το «ασπρόμαυρο» μπλοκ κατάφερε να μπλοκάρει την τοποθέτηση θα το μάθουμε στην πορεία. Σημασία έχει ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να λειτουργήσει, ακόμα κι όταν θέλει να κάνει μια εξυπηρέτηση.

Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι πρόεδρος υπό αίρεση. Υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων τον τοποθέτησαν. Όταν αυτοί έχουν προβλήματα μεταξύ τους, τότε δεν προχωράει τίποτα κι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως οι φατρίες που διοικούν την ομοσπονδία ελάχιστη σχέση έχουν με την προώθηση των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά του ερασιτεχνικού, που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.

Η ΕΠΟ σπαρασσόμενη, ανίκανη να δει πέρα απ’ τη μύτη της και να αρθρώσει λόγο πάνω στα επίδικα του αθλήματος, αρκείται μόνο σε προσωπικές διευθετήσεις. Τώρα πια δεν έχει την ικανότητα ούτε αυτό να κάνει. Κάπως έτσι ο πρόεδρός της εμφανίζεται ανήμπορος να πάρει αποφάσεις και το μόνο που κάνει στην ουσία είναι να παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση την ολιστική μελέτη της ΟΥΕΦΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News