Ολυμπιακός: Ο Καρβαλιάλ του Αστέρα, του Μουρίνιο και του Κλοπ

Πόσο διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση του Πορτογάλου, αν δεν είχε περάσει πριν από 15 χρόνια για ένα τρίμηνο απ’ τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης; Αν μη τι άλλο οι περισσότεροι θα έβλεπαν με ενδιαφέρον μια επιλογή ενός κόουτς με εμπειρία από πάγκους πέντε χωρών… Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Θα με συγχωρήσετε, αλλά έχω αποφασίσει χρόνια τώρα η σχέση μου με τα social media να είναι τυπική. Κυρίως σε θέματα επαγγελματικής φύσης, επειδή βαρέθηκα να ακούω, όχι την άποψη, αυτή είναι πάντα καλοδεχούμενη, αλλά την ξερολιά του καθενός ακόμη και σε θέματα που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε βάθος. Πολύ χαρακτηριστικές οι συζητήσεις που γίνονται για το ποδόσφαιρο.

Μπορεί να επιλέξεις κάθε πιθανό τρόπο για να πείσεις τον συνομιλητή σου για το πόσο καλός ή χρήσιμος είναι ένας ποδοσφαιριστής. Μεταφέροντας πολλές φορές όχι τη δική σου οπτική, αλλά τη γνώμη των ειδικών που έχεις ρωτήσει πριν τοποθετηθείς. Ποια είναι η απάντηση; Αν κάποιος δεν συμπαθεί έναν αθλητή ή έναν προπονητή, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν αλλάζει γνώμη ποτέ, ακόμη κι αν τα γεγονότα, τον διαψεύδουν…

Τις τελευταίες ώρες σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση του Κάρλος Καρβαλιάλ, αν δεν είχε περάσει πριν από 15 χρόνια για ένα τρίμηνο απ’ τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι θα έβλεπαν με ενδιαφέρον μια επιλογή ενός κόουτς με εμπειρία από πάγκους πέντε χωρών.

Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, στα 58 του, έχει εργαστεί στις μισές ομάδες της πατρίδας του, στην Αγγλία, την Τουρκία, την Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τελευταία του δουλειά, μέχρι το καλοκαίρι, στην Πριμέρα Ντιβισιόν, όταν ανέλαβε την καθοδήγηση της Θέλτα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπω σε διαδικασία να ωραιοποιήσω πρόσωπα και καταστάσεις.

Θεωρώ, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση, που οι επιλογές δεν είναι και πολλές, ένας τεχνικός τον οποίον έχει αποθεώσει δημόσια ο Μουρίνιο, έχει νικήσει με την άσημη Σουόνσι τη Λίβερπουλ του Κλοπ κι έρχεται στη χώρα μας έχοντας ήδη μία πρώτη… μυρωδιά για το τι τον περιμένει, αν μη τι άλλο αξίζει μια ευκαιρία.

Η πείρα έχει διδάξει πως η υποδοχή κι η στήριξη στον κάθε επαγγελματία, αποτελεί συστατικό επιτυχίας. Αν ο Καρβαλιάλ κι ο κάθε Καρβαλιάλ δεν νιώσει ότι έχει έρθει σε ένα περιβάλλον που υπάρχει εμπιστοσύνη, δύσκολα θα μπορέσει να αποδώσει στο 100%. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η συγκεκριμένη επιλογή φέρει την υπογραφή του νέου τεχνικού διευθυντή.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια ήρθε στη χώρα μας, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ο Πέδρο Μαρτίνς, με ένα καθόλου φανταχτερό βιογραφικό. Η πορεία έδειξε ότι ο Πορτογάλος τεχνικός είχε και πλάνο και τρόπο για να μεγαλώσει τον Ολυμπιακό να τον οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες και να τοποθετήσει το όνομά του μεταξύ των κορυφαίων που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας διαχρονικά.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, ας δούμε πρώτα τον Καρβαλιάλ, ας του δώσουμε τον μίνιμουμ χρόνο προσαρμογής, ας κρίνουμε τη δουλειά του με δικαιοσύνη και ίσως τότε πολλοί διαψευστούν, άσχετα αν δεν το παραδεχτούν ποτέ…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News