Γιώργος Χελάκης: ΑΕΚ και Παναθηναϊκός σε... βίους παράλληλους

Ο Παναθηναϊκός έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα, ενώ τέτοιο καιρό ήταν οκτώ βαθμούς μπροστά. Τι θα γίνει φέτος που είναι ήδη έναν βαθμό πίσω; Γράφει στη SportDay ο Γιώργος Χελάκης.

Και οι δύο βιώνουν την ποδοσφαιρική κατάθλιψη. Αποκλείστηκαν απ’ την Ευρώπη, ενώ ξεκίνησαν θετικά στους ομίλους και παραπάτησαν αναπάντεχα στο πρωτάθλημα. Από δω και πέρα αρχίζουν οι διαφορές.

Η «Ένωση» έπεσε αντικειμενικά στον πιο δύσκολο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Με βάση τη δυναμικότητα και το όνομα των αντιπάλων της θα συνιστούσε υπέρβαση να βρεθεί στην τρίτη θέση. Η συζήτηση αυτή άλλαξε άρδην μετά τη μεγάλη επιτυχία και την ιστορική νίκη επί της Μπράιτον στην Αγγλία. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα μπορούσε να πετύχει πράγματα παραπάνω. Η προσγείωση ήρθε στο Άμστερνταμ, μετά την ήττα απ’ τον Άγιαξ. Ο οργανισμός της «Ένωσης» ήταν έτοιμος να απορροφήσει αυτό τον μεγάλο κραδασμό, ήρθε όμως το… πατατράκ στο Αγρίνιο.

Τώρα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας, ο οποίος όμως σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει τον Αργεντινό προπονητή. Η συζήτηση που γίνεται αφορά πρώτα την ατυχία και μετά τη χαλάρωση. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να γίνεται με την αντίστροφη σειρά. Δεν γίνεται να προσπεραστεί ότι η ΑΕΚ μετά το 2-0 στο πρώτο τέταρτο, άρχισε να κατεβάζει στροφές και να παρουσιάζει αρρυθμίες.

Φέτος στο πρωτάθλημα τής συμβαίνει το εξής παράδοξο: τα πάει μία χαρά στα ντέρμπι, αλλά χάνει βαθμούς από ομάδες μικρότερης δυναμικότητας. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει και για πρόβλημα συγκέντρωσης. Σε κάθε περίπτωση, το πρωτάθλημα δεν θα κριθεί στο Αγρίνιο και στο Ηράκλειο. Θα κριθεί στα ντέρμπι κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν.

Με τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι διθύραμβοι για τις πρώτες καλές εμφανίζεις στην Ευρώπη, μοιάζουν τώρα πια παρελθόν. Στην ουσία ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω απ’ τη Μακάμπι Χάιφα με μία εντός έδρας ήττα. Όπως και να το κάνεις, βαρύ πλήγμα που «σκότωσε» την καλή και μέχρι υπεροψίας ψυχολογία.

Απ’ την άλλη, γκρεμίστηκε από την κορυφή της βαθμολογίας δεχόμενος τρία γκολ στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο. Ούτε η άμυνά του λειτουργεί, ούτε η επίθεσή του είναι τόσο παραγωγική όσο ήταν το φθινόπωρο. Η γκρίνια κι ο προβληματισμός άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι «πράσινοι» λυγίζουν στα κρίσιμα παιχνίδια, στα ντέρμπι και σκοντάφτουν ακόμα και με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας στο πρωτάθλημα. Τα τραγικά αμυντικά λάθη δεν σταματούν και δεν τα κάνει μόνο ο τερματοφύλακας αλλά συνολικά η άμυνά τους.

Ο Παναθηναϊκός έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα, ενώ τέτοιο καιρό ήταν οκτώ βαθμούς μπροστά. Τι θα γίνει φέτος που είναι ήδη έναν βαθμό πίσω; Αυτό αναρωτιούνται οι οπαδοί του και ζητούν εδώ και τώρα μεταγραφική ενίσχυση, ενώ γνωρίζουν πως ο Σέρβος προπονητής είναι δυσανεκτικός με τις πολλές μεταγραφές και μάλιστα χειμωνιάτικα. Αυτή την αντίφαση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Αλαφούζος πιέζοντας τον προπονητή του για μεταγραφές. Έτσι όπως είναι τώρα ο Παναθηναϊκός δεν πείθει πως μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Παραπάνω…

Πείτε μου τι ομάδα θα είναι ο Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο να σας πω αν είναι φαβορί να περάσει τη Φερεντσβάρος. Μιλώντας για την κλήρωση στα μπαράζ του Κόνφερενς Λιγκ, η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται στατικά. Ανεξάρτητα με το τι έγινε το καλοκαίρι και πώς συνέχισε η ομάδα μέχρι τώρα, η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται πάλι σε φάση μετάβασης.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ έχει κάνει τις εισηγήσεις του, ο Πέδρο Αλβες «τρέχει» το ζήτημα των μεταγραφών. Επομένως τον Ιανουάριο θα έρθουν παίκτες με στόχο να πάρουν θέση στην ενδεκάδα. Παράλληλα, ο νέος προπονητής θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει κάποια πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας του. Αφήνω έξω τον παράγοντα «τραυματισμοί», που πολλές φορές προκαλεί απουσίες, οι οποίες αλλοιώνουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας.

Το σίγουρο είναι ότι η Φερεντσβάρος δεν αποτελεί φόβητρο για τον Ολυμπιακό. Καλή ομάδα είναι, δυσκόλεψε τη Φιορεντίνα, αλλά μέχρι εκεί. Στα χαρτιά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος απ’ την ουγγρική ομάδα, αλλά στο γήπεδο θα φανεί αν είναι τόσο καλύτερος για να πάρει την πρόκριση και να συνεχίσει στην Ευρώπη. Ο στόχος για διάκριση στο Κόνφερενς δεν είναι ευκαταφρόνητη υπόθεση.

Ο Ολυμπιακός έχει την υποχρέωση, αλλά και την ευκαιρία, να πάει τη βαλίτσα όσο πιο μακριά γίνεται. Μεταγραφικά ενισχυμένος και με αυτοπεποίθηση, απαλλαγμένος από παιδικές αμυντικές ασθένειες, μπορεί όχι μόνο να αφήσει πίσω την ουγγρική ομάδα αλλά με λίγη τύχη να προχωρήσει βαθιά στη διοργάνωση. Αρκεί από δω και πέρα να συνεχίσει μία πορεία αύξησης της αγωνιστικής του ισχύος, που να αντιστοιχεί στο ταλέντο που έχει μεσοεπιθετικά, αλλά και στην κάλυψη των αμυντικών κενών που τώρα παρουσιάζει…

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News