Ολυμπιακός: «Ποδαρικό» με απίθανο γκολ του Πουρσανίδη σχεδόν από τη σέντρα!
Αν υπήρχαν social media πριν από 26 χρόνια, τότε το απίθανο γκολ που πέτυχε ο Ηλίας Πουρσανίδης στον αγώνα Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-2, στις 3 Ιανουαρίου 1998, θα είχε γίνει… παγκόσμιο viral. Σήμερα, ωστόσο, λίγοι το θυμούνται ακόμα και στην Ελλάδα.
Στη σημερινή εποχή που ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα του κόσμου, διαδίδεται ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω των social media, βλέπουμε κατά καιρούς να γίνονται viral διάφορα παράξενα στιγμιότυπα, που έχουν προκαλέσει θαυμασμό, δέος, ακόμα και το γέλιο.
Λίγα, ωστόσο, συγκρίνονται σε… απιθανότητα με το γκολ που πέτυχε στις 3 Ιανουαρίου 1998 για λογαριασμό του Ολυμπιακού ο Ηλίας Πουρσανίδης, στον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Παναχαϊκή. Ο διεθνής αμυντικός χαφ δεν προωθήθηκε στο κόρνερ που εκτέλεσε ο Γρηγόρης Γεωργάτος και παρέμεινε στον χώρο του κέντρου, όπου λίγα δευτερόλεπτα αργότερα είδε την μπάλα να κατευθύνεται προς το μέρος του, ύστερα από διώξιμο του Παναγιώτη Κορδονούρη.
Πριν η μπάλα ακουμπήσει το έδαφος, ο Πουρσανίδης τη βρήκε με το εσωτερικό του δεξιού του ποδιού, προφανώς για να την επαναφέρει στην περιοχή της Παναχαϊκής. Η στρογγυλή «θεά», όμως, πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στο αριστερό «Γ» του Γιώργου Αμπαδιωτάκη, διαμορφώνοντας το 0-1!
Αυτό το απίθανο γκολ ήταν το πρώτο που επιτεύχθηκε στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (η σημερινή Super League 1) για το ημερολογιακό έτος 1998, αλλά και το πρώτο του Πουρσανίδη με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο διεθνής μέσος δεν θα πετύχαινε παρά άλλο ένα ακόμα μέχρι το 2003, οπότε και αποχώρησε από τον σύλλογο του Πειραιά.
Αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες του ο Πουρσανίδης δεν ήταν διόλου παραγωγικός, αφού προτιμούσε να είναι προσηλωμένος στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Είχε σημειώσει άλλο ένα γκολ με τον ΟΦΗ (και μάλιστα μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του), ενώ θα πετύχαινε άλλο ένα με τον Ηρακλή, στον οποίο μεταγράφηκε μετά τον Ολυμπιακό φορώντας τη φανέλα του για πέντε σεζόν.
Ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ πέτυχε δηλαδή μόνο τέσσερα γκολ σε 362 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, από το 1993 μέχρι και το 2008. Και το ένα ήταν εκείνο το ασύλληπτο (και αρκετά τυχερό) στο γήπεδο της Πάτρας, πριν από ακριβώς 26 χρόνια!
Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός κέρδισε εκείνο το ματς πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό 2-1. Αν και η Παναχαϊκή ισοφάρισε στο 49′ με γκολ του Βασίλη Σαμαρά, οι Πειραιώτες απάντησαν αμέσως (50′) με τον Ανδρέα Νινιάδη και συνέχισαν την πορεία τους προς τον τρίτο σερί τίτλο.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Ιανουαρίου
2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής του συγκροτήματος «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το «You’ll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ κι έγινε ο ύμνος της.
2016: Ο Τζίμι Μπάτλερ των Σικάγο Μπουλς πετυχαίνει 40 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τους Τορόντο Ράπτορς και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 115-113. Παράλληλα, καταρρίπτει το ρεκόρ επίτευξης πόντων σε ένα ημίχρονο αγώνα των Μπουλς, το οποίο κατείχε από τις 16 Φεβρουαρίου 1989 ο μεγάλος Μάικλ Τζόρνταν, με τους 39 πόντους που είχε σημειώσει στο δεύτερο ημίχρονο του νικηφόρου αγώνα με τους Μιλγουόκι Μπακς (117-116).
2001: Χάρη σε δύο γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο Ηρακλής νικά 2-1 τον Ολυμπιακό και τον υποχρεώνει στην πρώτη του ήττα σε εκείνο το πρωτάθλημα.
1996: Με κορυφαίο παίκτη τον Ντανιέλ Μπατίστα, ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ (20′, 47′), η ΑΕΚ νικά 3-1 στο ΟΑΚΑ τον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το άλλο γκολ της Ένωσης πετυχαίνει ο Κωστής στο 26′, ενώ ο Ολυμπιακός μειώνει στο 64′ με πέναλτι που αξιοποιεί ο Ίλια Ίβιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ τελειώνει το ματς με εννέα παίκτες, λόγω αποβολών του Στέλιου Μανωλά (53′) και του Νίκου Κωστένογλου (73′). Το αποτέλεσμα θα προκαλέσει την απόλυση του Σταύρου Διαμαντόπουλου από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, λίγες μέρες αργότερα.
1991: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές των πρώτων χρόνων της ιστορίας της ΑΕΚ. Φόρεσε με επιτυχία της φανέλα της Ένωσης από το 1934 έως και το 1952, ενώ αγωνίστηκε 10 φορές με την Εθνική Ελλάδας, πετυχαίνοντας και ένα γκολ. Αφότου κρέμασε τα παπούτσια του, υπηρέτησε για πολλά χρόνια την ΑΕΚ και ως παράγοντας.
1987: Ο Λίαμ Ο’Μπράιεν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποβάλλεται μόλις στο 85ο δευτερόλεπτο του αγώνα με την Σαουθάμπτον και γίνεται ο παίκτης με την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας. Το ρεκόρ θα σπάσει στις 13 Αυγούστου 2000, όταν ο τερματοφύλακας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Κέβιν Πρέσμαν, θα αντικρίσει την κόκκινη κάρτα στο 13ο δευτερόλεπτο του αγώνα με τη Γουλβς.
1983: Με δύο έξυπνα σε εκτέλεση γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, ο Ολυμπιακός νικά 2-1 τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και συνεχίζει την πορεία του προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τέταρτη διαδοχική χρονιά.
1981: Ο Νοτιοαφρικανός Γιόχαν Κρικ κατακτά το Αυστραλιανό Όπεν, νικώντας στον τελικό τον Αμερικανό Στιβ Ντέντον με 3-1 σετ (6-2, 7-6, 6-7, 6-4). Ο Κρικ θα υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του την επόμενη χρονιά, αλλά μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1994, δεν θα κατακτήσει άλλο τουρνουά γκραν σλαμ.
1979: Ο Αργεντινός Γκιγέρμο Βίλας κατακτά για τρίτη φορά το Αυστραλιανό Όπεν, νικώντας στον τελικό τον Αυστραλό Τζον Μαρκς με 3-1 σετ (6-4, 6-4, 3-6, 6-3).
1977: Ο Πατ Κρουζ της Τορκί σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έξι δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα κόντρα στην Κέιμπριτζ.
1971: Σοβαρά επεισόδια ξεσπούν με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0. Ένας διαπληκτισμός του Θανάση Αγγελή των φιλοξενούμενων με τον Γιάννη Χατζηαντωνίου του «Δικεφάλου» προκαλεί σύρραξη εντός του αγωνιστικού χώρου, με τη συμμετοχή αρκετών παικτών και συνοδών των δύο ομάδων. Η ένταση μεταφέρθηκε και έξω από το γήπεδο, με οπαδούς του ΠΑΟΚ να λιθοβολούν το πούλμαν του Ολυμπιακού, χωρίς να σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
1962: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας και το «πέταλο» του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου, Χουάν Κάρλος, μαζί με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία. Η Μπαρτσελόνα παρατάσσεται με όλα τα αστέρια της, από τα οποία ξεχωρίζουν ο Ούγγρος επιθετικός, Σάντορ Κότσις και οι Εβαρίστο, Περέδα, Βιλαβέρδε, Σεγκάρα, και δεν χαρίζεται στην ΑΕΚ. Κορυφαίος παίκτης της ελληνικής ομάδας είναι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Κώστας Νεστορίδης.
1920: Ο σούπερ σταρ του μπέιζμπολ, Μπέιμπ Ρουθ, μεταγράφεται από τους Μπόστον Ρεντ Σοξ στους Νιου Γιορκ Γιάνκις αντί του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 125.000 δολαρίων. Όπως λέγεται, ο ιδιοκτήτης ομάδας της Βοστώνης, ο θεατρικός παραγωγός Χάρι Φρέιζι, προχώρησε στην πώλησή του για να αποπληρώσει τα χρέη του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα