Παναθηναϊκός ΑKTOR: Πρωταθλητής στο… σφιχτό ροτέισιον

Οι «πράσινοι» έχασαν στο ΟΑΚΑ από την Αρη και δείχνουν κουρασμένοι. Εύλογα, όταν χρησιμοποιούν τόσο λίγους παίκτες στους αγώνες τους. Γιατί είναι η ομάδα με το μικρότερο ροτέισιον στην Ευρωλίγκα, τι συμβαίνει με τον Ολυμπιακό και τις υπόλοιπες της ζώνης των πλέι οφ.

Να συνέλθουν ψυχολογικά προσπαθούν στον Παναθηναϊκό ΑKTOR μετά την εντός έδρας ήττα από τον Αρη, στο πρώτο νικηφόρο πέρασμα του τελευταίου από το ΟΑΚΑ (κόντρα στο «τριφύλλι») από το 1997. Μήπως όμως το ζήτημα είναι να συνέλθουν και όσοι τραβάνε το κουπί σωματικά;

Ακόμα και στο εντός έδρας παιχνίδι της Basket League στο οποίο δεν διακυβευόταν τίποτα, μετά από «διαβολοβδομάδα» και πριν την κρισιμότατη αναμέτρηση με τη Φενερμπαχτσέ, ο Εργκίν Αταμάν περιόρισε το ροτέισιον της ομάδας του στους επτά παίκτες.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης στις σπανιότατες φορές που έχει ριχτεί στο παρκέ, έχει βγάλει ασπροπρόσωπο τον Τούρκο – ή μάλλον… τον Χρήστο Σερέλη, διότι εκείνος ήταν που είχε προτείνει στον Αταμάν να ριχτεί μέσα ο (όχι και τόσο πλέον) νεαρός γκαρντ κόντρα στο Περιστέρι. Σε ματσάκι που δίχως Μωραΐτη δεν αποκλείεται να είχε τη χθεσινή κατάληξη…

Τέλος πάντων, ο διεθνής γκαρντ δεν ξεντύθηκε καν στο 73-70 του Αρη. Ούτε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ. Ο Λούκα Βιλντόσα (με τα όντως συνεχιζόμενα επιπόλαια λάθη του) και ο Λευτέρης Μαντζούκας ίδρωσαν επτά λεπτά έκαστος, ο Ολεκ Μπαλτσερόφσκι εννιά.

Κοινώς, πάλι επτά «πράσινοι» κρίθηκαν ικανοί να μείνουν για ώρα στο παρκέ και να παλέψουν για τη διατήρηση του αήττητου στο πρωτάθλημα. Την ώρα που ο Γιάννης Καστρίτης μοίρασε σχεδόν απόλυτα τον χρόνο συμμετοχής και στους δώδεκα παίκτες του! Εν όψει Τρέντο αύριο στο Γιούροκαπ, κανένας δεν πήρε περισσότερα από τα 24’ του Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς, κανένας λιγότερα από τα 9’ της αποκάλυψης Ανδρέα Καλόγηρου.

Οι… επτάμιση «πράσινοι», οι δέκα Βαλενθιάνοι

Ο Τζέριαν Γκραντ μετρά επτά συνεχή ματς Ευρωλίγκας με 30+ λεπτά! Στην Α1 ίδρωσε 28′ έως 37′ στα τρία από τα πέντε πιο πρόσφατα…

Η σχετική κουβέντα ανάβει βέβαια όταν ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Όχι άδικα. Κάτσαμε να βρούμε πόσοι παίκτες του βαράνε… υπερωρίες στα σχετικά παιχνίδια, κάνοντας το ίδιο και με εκείνους των άλλων συλλόγων που βρίσκονται στη ζώνη των πλέι οφ – και της Παρτίζαν, που βρίσκεται μία νίκη έξω από τη δεκάδα.

Χωρίζοντας τους μπασκετμπολίστες με τα συμβατικά 10’ στη συμμετοχή τους, διαπιστώνουμε ότι οι «πράσινοι» βγάζουν τα ματς με ροτέισιον ουσιαστικά επτάμιση ατόμων. Ο μέσος όρος ανά αγώνα των παικτών τους με διψήφια λεπτά συμμετοχής είναι μόλις 7,68, όταν ο Αλεξ Μουμπρού στη Βαλένθια πορεύεται με ροτέισιον δέκα παικτών!

Κατά σύμπτωση (;) οι τρεις άλλες ομάδες με 9+ παίκτες στο δικό τους ροτέισιον είναι οι τρεις πρώτες στην κατάταξη της Ευρωλίγκας. Ολες οι υπόλοιπες δίνουν 10+ λεπτά σε τουλάχιστον οκτώ μονάδες τους (8,72 ο Ολυμπιακός) και μονάχα το «τριφύλλι» βασίζεται σε τόσες λίγες.

Για παράδειγμα, στην ήττα της περασμένης εβδομάδας με 80-68 στο Κάουνας, ο Παναθηναϊκός είχε ροτέισιον αυστηρά επτά (ούτε καν… επτάμιση) παικτών: ο Μπαλτσερόφσκι είδε όλο το ματς από τον πάγκο, ο Μωραΐτης μπήκε για μια άμυνα επτά δευτερολέπτων (…), ο Παπαπέτρου για ενάμισι λεπτό. Ο Καλαϊτζάκης που προερχόταν από τρομερές εμφανίσεις (σ.σ: επανήλθε χθες με +22 στο ομαδικό +/- σε αγώνα που η ομάδα του έχασε!) αρκέστηκε σε ένα τρίλεπτο, ο Αντετοκούνμπο σε ένα τετράλεπτο.

Περιμένετε, έχει κι άλλο. Δηλαδή, έχει… και λιγότερους. Σε τρία παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, το «τριφύλλι» κατέβηκε με έξι παίκτες να έχουν διψήφια λεπτά: στον πρώτο γύρο με τη Ζαλγκίρις, όταν είδε κι έπαθε να την καταβάλει στο ΟΑΚΑ (73-71), στην ήττα 71-68 από την Εφές των οκτώ τραυματιών (!) και στο 84-71 επί της Παρτίζαν προ τριών εβδομάδων.

Είναι αλήθεια πως η ελληνική ομάδα έχει αντιμετωπίσει και φέτος πολλούς τραυματισμούς, όπως και το ότι τέτοια σφιχτά ροτέισιον εμφάνιζε και στην Εφές ο Αταμάν, οδηγώντας την δις στην κορυφή της Ευρώπης. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι έφταιγε η… ώρα έναρξης ή η μέρα της αναμέτρησης με τον Αρη, όπως φώναζε μετά την τελευταία ήττα.

Στην τελική, η νυν ομάδα του διαθέτει ρόστερ 14 εγνωσμένης αξίας παικτών, χώρια ο πιτσιρικάς Σαμοντούροβ. Η Μπασκόνια (των 8,2 διψήφιων παικτών ανά αγώνα) έχει μόλις δώδεκα μέλη στο έμψυχο δυναμικό της και λόγω τραυματισμών έχει κατεβάσει και εννιάδα σε κάποια ματς.

Τίποτα δεν χάθηκε για τον Παναθηναϊκό. Οπως είπε και ο πρόεδρός του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, καιρός είναι επιτέλους να χάνουν και εντός των τειχών οι «αιώνιοι», να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην Α1. Το θέμα για τους «πράσινους» είναι να μη χάσουν κι άλλους παίκτες εξαιτίας της σωματικής καταπόνησης, να μη «χάσουν» και όσους τυχόν απογοητευτούν από τις λιγοστές ευκαιρίες.

Ομάδα

(ρεκόρ)

Παίκτες με διψήφια λεπτά ανά ματς
ΡΕΑΛ (22-3) 9,72
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (17-8) 9,36
ΒΙΡΤΟΥΣ (16-9) 9,16
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (15-10) 7,68
ΜΟΝΑΚΟ (15-10) 8,96
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (15-10) 8,64
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (14-11) 8,72
ΒΑΛΕΝΘΙΑ (13-12) 10,08
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (13-12) 8,2
ΜΑΚΑΜΠΙ (13-12) 8,76
ΠΑΡΤΙΖΑΝ (12-13) 8,6

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News