Γιώργος Χελάκης: Αυτά είδε ο Μεντιλίμπαρ και μπήκε στο νόημα

Ο Βάσκος προπονητής, που ήρθε με συστάσεις για τις καθαρές απόψεις γύρω απ’ το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανό με αυτά που είδε χθες να μπήκε στο νόημα. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης.

Από ψηλά παρακολούθησε το χθεσινό παιχνίδι με τον ΟΦΗ ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Είδε δύο ομάδες του Ολυμπιακού. Την πρώτη πρωταγωνίστρια, επιθετική, με παίκτες που ξεχείλιζαν ποιότητα και τεχνικές αρετές. Με περίτεχνους συνδυασμούς κι αποτελεσματικότητα. Η δεύτερη, που παρατάχτηκε στην επανάληψη, ήταν ένα ριμέικ των μέτριων ως κακών στιγμών, που είδαν πολλές φορές οι φίλοι της ομάδας. Ενα μπερδεμένο σύνολο χωρίς σαφείς ρόλους, με παίκτες που… κατάφερναν να σκοντάφτουν ο ένα πάνω στον άλλον.

Η τακτοποιημένη ομάδα του πρώτου ημιχρόνου πήγε περίπατο στο δεύτερο. Συμβαίνουν αυτά όταν γίνονται πολλές αλλαγές, αλλά όταν ανακατεύονται οι ρόλοι τα πράγματα γίνονται ακόμα  ειρότερα. Το να βγάζεις κεντρικό χαφ και να βάζεις κεντρικό χαφ έχει λογική. Το να βγάζεις τον Φορτούνη και να βάζεις στη θέση αυτή τον Αλεξανδρόπουλο δεν έχει λογική. Και δεν έχει λογική διότι ο αντίπαλος παραμένει ο ίδιος.

Αν στο δεύτερο ημίχρονο κατέβαινε αντί για τον ΟΦΗ η… Φερεντσβάρος να το καταλάβω. Ο προπονητής θέλει να παίξει με πίεση διότι οι Ούγγροι είναι πολύ δυνατοί, έχει το νόημά του. Οταν ο αντίπαλος είναι ο ΟΦΗ, απλώς μπερδεύονται τα πράγματα κι οι παίκτες μέσα στο γήπεδο.

Μπορείς βέβαια, να το κάνεις χειρότερο. Οταν βγάζεις τον κλασικό σου φορ και βάζεις στη θέση του τον Γιόβετιτς είναι σαν να μην έχεις πάρει χαμπάρι ότι ο Μαυροβούνιος δεν κάθεται να παίξει φορ κι αρέσκεται να… τριγυρίζει έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή. Αφού θέλεις να τραβήξεις τον Φορτούνη στην άκρη, τότε βάλε τον Ναβάρο στην κορυφή και τον Γιόβετιτς πίσω του, όχι τον Αλεξανδρόπουλο.

Κάπως έτσι οι «ερυθρόλευκοι» από μία μηχανή παραγωγής ευκαιριών και γκολ, μετατράπηκαν σε μία ποδοσφαιρική ασυναρτησία. Τις ομάδες πρώτα τις μαθαίνεις να λύνουν διαίρεση με διψήφιο διαιρέτη και μετά τις βάζεις να λύνουν εξίσωση με δύο αγνώστους.

Ο Ολυμπιακός, έτσι όπως ταλαιπωρήθηκε απ’ τους αλλεπάλληλους προπονητές, είναι ακόμα στις απλές πράξεις αριθμητικής, σαν κι αυτές που έλυσε με επιτυχία στο πρώτο ημίχρονο. Ο Βάσκος προπονητής, που ήρθε με συστάσεις για τις καθαρές απόψεις γύρω απ’ το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανό με αυτά που είδε να μπήκε στο νόημα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News