Παναθηναϊκός: Πρόκριση χάρη στο «βουνό» με φωνές για τον Νικάκη
Το δραματικό φινάλε του πρόσφατου ημιτελικού Κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του προημιτελικού της 1ης Μαρτίου 1995, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».
Ο πρόσφατος ημιτελικός Κυπέλλου Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (1-2, 6-5 πέν.) χαρακτηρίστηκε δικαίως ως ένας από τους αγώνες με το μεγαλύτερο σασπένς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο προημιτελικός της 1ης Μαρτίου 1995 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό (2-3), ο οποίος μπορεί να μην έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά κρίθηκε… στα πέναλτι. Αυτά που καταλόγισε στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα ο διαιτητής, Βασίλης Νικάκης!
Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 2-1 στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ και έκανε όνειρα για μια μεγάλη πρόκριση γοήτρου απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του που είχε ήδη καπαρώσει το πρωτάθλημα. Η έλευση του Σωκράτη Κόκκαλη στο διοικητικό γίγνεσθαι είχε συμμαζέψει πολλά από τα ασυμμάζευτα των προηγούμενων ετών και η ευκαιρία έμοιαζε ιδανική.
Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ήταν πιο… κωλοπετσωμένος εκείνα τα χρόνια. Και παρότι είχε γνωρίσει ουκ ολίγες ήττες από τους «ερυθρόλευκους», έβρισκε τρόπο να κερδίζει τα μεγάλα μεταξύ τους παιχνίδια. Έτσι και τότε, προηγήθηκε στο 26′ με γκολ του Γιώργου Καπουράνη, ο οποίος αξιοποίησε την γκάφα του Κυριάκου Τοχούρογλου και δημιούργησε προϋποθέσεις ανατροπής. Τότε ίσχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και το 0-1 δεν ήταν αρκετό για τους «πράσινους».
Όσο δώρο, όμως, ήταν το γκολ του Παναθηναϊκού, άλλο τόσο δώρα ήταν και τα δύο τέρματα με τα οποία ο Ολυμπιακός βρέθηκε να προηγείται 2-1 πριν συμπληρωθεί μια ώρας παιχνιδιού. Στο 45′, το… κάτι σαν σουτ του Μηνά Χαντζίδη μπέρδεψε τους Γιόζεφ Βάντσικ και Θανάση Κολιτσιδάκη και ύστερα απ’ την απόπειρα απομάκρυνσης του τελευταίου, η μπάλα κόντραρε στον Αλέξη Αλεξανδρή (ενδεχομένως και στο χέρι του) και κατέληξε στα δίχτυα.
Το δεύτερο γκολ των «ερυθρόλευκων» στο 59′ οφείλεται και στην εξυπνάδα του Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος επιθετικός μπήκε στην αντίπαλη περιοχή απ’ τα αριστερά και βλέποντας ότι δεν είχε ελεύθερο συμπαίκτη για να πασάρει, σημάδεψε το δεξί πόδι του Γιάννη Καλιτζάκη. Ο διεθνής αμυντικός αιφνιδιάστηκε και έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.
Η τύχη έπαιξε τον ρόλο της και στη φάση στην οποία ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 2-2. Το αποτυχημένο κοντρόλ του Κριστόφ Βαζέχα ύστερα από κόψιμο του Κυριάκου Καραταΐδη εξελίχθηκε σε… ασίστ για τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος έφυγε από κανονική θέση, πρόλαβε την έξοδο του Τοχούρογλου και έστειλε με πλασέ την μπάλα στα δίχτυα.
Λίγο πριν το τέλος, όμως, ήταν γραφτό να γίνει πρωταγωνιστής ο Νικάκης. Ένας ομολογουμένως πολύ καλός διαιτητής, ο μοναδικός διεθνής της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα είχε φτάσει πολύ κοντά στο να επιλεγεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Ο Αγρινιώτης ρέφερι ήταν ο μοναδικός που τύγχανε της αποδοχής και των δύο «αιωνίων», γι’ αυτό η ΕΠΟ είχε παρακάμψει τη διαδικασία της κλήρωσης που ακολουθούσε τότε και τον είχε ορίσει και στους δύο προημιτελικούς.
Ο Νικάκης, όμως, τα έκανε θάλασσα στα τελευταία λεπτά της ρεβάνς του Φαλήρου. Το πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του «τριφυλλιού» στο 87′ σε δήθεν σπρώξιμο του Καραταΐδη στον Δώνη (και με το οποίο ο Βαζέχα διαμόρφωσε το 2-3) ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας. Και ίσως ο διαιτητής να το κατάλαβε εκ των υστέρων κι από τύψεις να σφύριξε στις καθυστερήσεις πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, στο μαρκάρισμα του Καλιτζάκη στον Ίβιτς. Εδώ ίσως να υπήρξε ένα ελαφρύ σπρώξιμο, όμως είχε προηγηθεί κοντρόλ του Σέρβου επιθετικού με τα χέρια.
Οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας πανηγύρισαν τον καταλογισμό του πέναλτι σαν να είχαν κερδίσει ήδη την πρόκριση. Και μάλλον αυτό τους στοίχισε. Ο Αλεξανδρής ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Βάντσικ τον «ψάρεψε» και οριζοντιώνοντας το πελώριο κορμί του μπλόκαρε την μπάλα. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει μια περιπετειώδη πρόκριση κι έκανε όνειρα για το νταμπλ (στο οποίο θα έφτανε με ακόμα πιο επεισοδιακό τρόπο), την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός βυθιζόταν στη μιζέρια. Άλλη μία χρονιά που είχε αρχίσει με όνειρα, είχε χαθεί προτού μπει η άνοιξη.
Καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι μόλις έφυγε η υπερένταση του συγκλονιστικού φινάλε και οι δύο αντίπαλοι θεώρησαν εαυτούς αδικημένους από τη διαιτησία. Για αρκετές μέρες έγινε τεράστιος ντόρος για τα δεδομένα της προ διαδικτύου και social media εποχής. Κανείς, πάντως, δεν έβγαλε τα απωθημένα του στο παντοπωλείο που διατηρούσε ο Νικάκης στο Αγρίνιο. Κάτι ήταν κι αυτό…
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Μαρτίου
1998: Η ΑΕΚ του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη στο 14ο λεπτό και κάνει το «4×4» στα ντέρμπι εκείνης της σεζόν.
1996: Ο Λένι Γουίλκενς γίνεται ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει τις 1.000 νίκες κανονικής περιόδου στην καριέρα του, όταν οδηγεί τους Ατλάντα Χοκς στην επικράτηση επί των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 74-68. Θα κλείσει την καριέρα του με 1.332 νίκες το 2005, πέντε χρόνια αργότερα όμως θα χάσει το ρεκόρ από τον Ντον Νέλσον.
1995: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο δημοσιογράφος της «Αθλητικής Ηχούς» και της «Ελευθεροτυπίας», Γιώργος Βενετούλιας. Μερικά χρόνια νωρίτερα είχε διατελέσει πρόεδρος του ερασιτέχνη Εθνικού Πειραιώς.
1973: Η Ρόμπιν Σμιθ γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει αγώνα στον οποίο ποντάρονται χρήματα, το ετήσιο Paumonok Handicap στη Νέα Υόρκη, με τον ίππο «North Sea».
1965: Η κολυμβητική ομοσπονδία της Αυστραλίας τιμωρεί με δεκαετή αποκλεισμό την τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκη των 100 μέτρων ελεύθερο, Ντον Φρέιζερ, επειδή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964 στο Τόκιο, είχε κλέψει μια ολυμπιακή σημαία έξω από το παλάτι του Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο. Η ποινή βάζει τέλος στην καριέρα της Φρέιζερ, η οποία κατέκτησε συνολικά τέσσερα χρυσά και τέσσερα ασημένια ολυμπιακά μετάλλια από το 1956 έως και το 1964.
1959: Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός του ΠΡΟ-ΠΟ, του παιχνιδιού όπου οι παίκτες καλούνται να προβλέψουν σωστά τα αποτελέσματα σε 12 αγώνες ποδοσφαίρου. Κατατίθενται 213.670 δελτία και στη διαλογή προκύπτει μόνο ένας νικητής, ο Αθηναίος δικηγόρος Νικόλαος Πάσσαρης, ο οποίος κερδίζει το σπουδαίο για την εποχή ποσό των 228.360 δραχμών. Ανάμεσα στους 48 παίκτες που έπιασαν «εντεκάρι» και κέρδισαν από 4.757 δραχμές είναι και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, οι οποίοι έχασαν το «δωδεκάρι» επειδή είχαν ποντάρει στη νίκη της ομάδας τους επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη (οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-0 με δύο τέρματα του Κώστα Παπάζογλου).
1949: Ο θρύλος της επαγγελματικής πυγμαχίας, Τζο Λούις, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τη δράση ενώ κατέχει ακόμα τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα υπερβαρέα. Θα αναγκαστεί να ξαναφορέσει τα γάντια του το 1950, για να καλύψει τα χρέη 500.000 δολαρίων που βρίσκεται να χρωστάει όταν κηρύσσεται ένοχος για φοροδιαφυγή. Η επιστροφή του, όμως, δεν θα στεφθεί με επιτυχία και τον Δεκέμβριο του 1951 ο Λούις θα αποχωρήσει οριστικά, με απολογισμό 66 νίκες και τρεις ήττες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης