Σταύρος Γεωργακόπουλος: «Μπαμπά, ο Μεντιλίμπαρ θα μείνει και του χρόνου;»

Αυτός ο Ολυμπιακός «φωνάζει» ότι είναι έργο του Μεντιλίμπαρ και πως έχουν μπει από τώρα στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια με τον Βάσκο «στρατηγό» να δίνει το γενικό πρόσταγμα και τους πάντες ν’ ακολουθούν…

«Μπαμπά ο Μεντιλίμπαρ θα μείνει και του χρόνου; Μπορεί να έρθει μία άλλη ομάδα να του κάνει πρόταση και να τον πάρει;». Αυτές τις δύο ερωτήσεις δέχτηκα σε ρυθμό… πολυβόλου απ’ τον 20χρονο γιο μου με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Αυτές οι αυθόρμητες απορίες από έναν  πιτσιρικά που γουστάρει το ωραίο ποδόσφαιρο, μακριά από ακρότητες και φανατισμό, αποτελούν ουσιαστικά την κεντρική ιδέα της «ερυθρόλευκης» πραγματικότητας. Λίγα λεπτά αργότερα, στις πρώτες του δηλώσεις, ο Βάσκος τεχνικός απέδωσε την επικράτηση της ομάδας του στη σοβαρότητά της απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε το άγχος και δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί.

Ούτε τρελοί πανηγυρισμοί, ούτε μεγάλα λόγια από έναν προπονητή που σχεδόν καθημερινά αποδεικνύει ότι «μεγαλώνει» διαρκώς τον Ολυμπιακό. Περιττό να αναφερθούμε ξανά στο τι έχει πετύχει ο 63χρονος  κόουτς απ’ την ημέρα που κάθισε στο τιμόνι του κλαμπ. Το πόσο σημαντική και καταλυτική είναι η  παρουσία του, αποδεικνύεται συνέχεια σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία, την ώρα που ήδη έχει δώσει τα χέρια για να παραμείνει και την επόμενη σεζόν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την απίθανη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας που την έφερε μέχρι τον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ. Εχει να κάνει κυρίως με το πώς αυτός ο άνθρωπος διορθώνει κατ’ εξακολούθηση οτιδήποτε στραβό συμβαίνει στα δικά του αποδυτήρια. Είδε ότι η απόδοση των παικτών του δεν ήταν η αναμενόμενη στο κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας κι ας υπήρχε η δικαιολογία της  κόπωσης απ’ τη ρεβάνς με την Αστον Βίλα. Αφησε εκτός αποστολής εκείνους που έκρινε ότι πρέπει να
πάρουν το μήνυμα και να προσπαθήσουν περισσότερο. Δεν δίστασε να ρίξει στη μάχη ως βασικό τον 21χρονο Αποστολόπουλο, ένα παιδί που έως τώρα έχει παίξει στη β’ ομάδα, με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στην πρώτη.

Δεν δίστασε να παίξει με το… γκάζι στο πάτωμα απέναντι στην πρωτοπόρο της βαθμολογίας που κατέβηκε στο Καραϊσκάκη για να κατακτήσει τον τίτλο. Την περιόρισε στο ελάχιστο, «χάλασε» το μυαλό των παικτών της, ενώ είδε τη δική του ομάδα να βελτιώνει διαρκώς την απόδοσή της
μέχρι να φτάσει στην άνετη επικράτηση με τις γκολάρες του Ορτα.

Οταν ένας προπονητής καταφέρνει να έχει συνεχώς την ομάδα του στην… πρίζα και να παίρνει το 100% ακόμη κι από παίκτες που έρχονται στον Πειραιά ως δανεικοί, όπως ο Πορτογάλος σκόρερ της χθεσινής αναμέτρησης που έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να μείνει για πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό, όλα τα άλλα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία.

Τρεις ημέρες ήταν αρκετές για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, με τον κόουτς να ξεκαθαρίζει προς  όλους πως «αν θέλουμε να είμαστε αυτοί που πρέπει στον τελικό, θα χρειαστεί να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στα παιχνίδια που μεσολαβούν». Τελεία και παύλα.

Απέναντι σε έναν απ’ τους καλύτερους  προπονητές του πρωταθλήματος, το συγκρότημα του Μεντιλίμπαρ έθεσε τους όρους απ’ το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Κυριάρχησε, επιβλήθηκε, επιτέθηκε, άγγιξε το γκολ με τον Φορτούνη (δοκάρι), πέτυχε δύο, το ένα καλύτερο απ’ το άλλο, δικαίως φωνάζει και για τη φάση πέναλτι του Σιμάνσκι στον Ποντένσε…

Οταν βλέπεις μία ομάδα να  «μεγαλώνει» διαρκώς, να κερδίζει τον χρόνο, να γίνεται όλο και καλύτερη, οι οιωνοί είναι κάτι παραπάνω από θετικοί για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έχει θέσει από τώρα τις βάσεις για τα προσεχή πρωταθλήματα, αρκεί η καλή δουλειά να έχει συνέχεια, σύμφωνα με το πλάνο του «profesor». Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και στην παρούσα φάση αυτό που μετράει αφορά την κεντρική εικόνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News