Παναθηναϊκός Aktor: Η άμεση απάντηση και η λογική με Μπαλτσερόφσκι!
Οι «πράσινοι» έχουν την ικανότητα και την ποιότητα για να κάνουν το μπρέικ στο ΣΕΦ αρκεί να πράξουν όσα δεν έπραξαν στο ΟΑΚΑ και έκαναν εύκολη τη ζωή του Ολυμπιακού. Γιατί ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε τον Πολωνό σέντερ για τον δεύτερο τελικό; Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.
Οι «πράσινοι» ξέρουν καλά πως έχουν μπροστά τους έναν τελικό με κεφαλαία γράμματα. Διότι έχασαν το αβαντάζ της έδρας και πλέον καλούνται να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στο ΣΕΦ ώστε να γίνουν ξανά το αφεντικό της σειράς των τελικών. Οφείλουν να πράξουν όσα δεν έπραξαν στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν αυτοί που έπρεπε στο ντέρμπι και υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να τους οδηγήσουν στο 1-1.
Πέρα από κάθε τακτική και σούπερ διάβασμα της αντίπαλης άμυνας, απαιτείται η πνευματική προετοιμασία. Απαιτείται να μπουν οι «πράσινοι» (από τους γκαρντ μέχρι τους ψηλούς) στο παρκέ με την… πανοπλία για ώρα μάχης. Διότι στο ΟΑΚΑ δεν μπήκαν στο πνεύμα αυτό και το πλήρωσαν με το γεγονός πως δέχθηκαν 46 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Ταυτόχρονα δεν έκαναν σωστή διαχείριση των φάουλ και αυτό έκανε πιο εύκολη την ζωή των «ερυθρόλευκων».
Αν το πάμε πιο συγκεκριμένα, η πρώτη γραμμή κρούσης (δηλαδή η περιφέρεια) θα πρέπει να είναι πανέτοιμη για να φθείρει τους αντίπαλους γκαρντ. Δηλαδή μονάδες όπως ο Γκραντ, ο Σλούκας και ο Ναν να δώσουν το κάτι παραπάνω στο κομμάτι της έντασης μαζί με την βοήθεια των περιφερειακών (Γκριγκόνις-Παπαπέτρου-Καλαϊτζάκης) ώστε παίκτες όπως ο Γουόκαπ, ο Γκος και ο ΜακΚίσικ να δυσκολευτούν. Επόμενος στόχος και άκρως σημαντικός είναι τα ριμπάουντ. Με περίσσεια ευκολία οι «ερυθρόλευκοι» ανανέωναν τις επιθέσεις τους ή δεν έδιναν εύκολα τις δεύτερες κατοχές στους «πράσινους». Απαιτείται σωστή αλληλοκάλυψη και δυναμικά box out.
Επόμενος στόχος και άκρως σημαντικός είναι τα ριμπάουντ. Με περίσσεια ευκολία οι «ερυθρόλευκοι» ανανέωναν τις επιθέσεις τους ή δεν έδιναν εύκολα τις δεύτερες κατοχές στους «πράσινους». Απαιτείται σωστή αλληλοκάλυψη και δυναμικά box out.
Πάμε και στο κεφάλαιο Μπαλτσερόφσκι. Όπως φάνηκε στο πρώτο παιχνίδι, οι «πράσινοι» είχαν ανάγκη από ένα κορμί που θα μπορέσει και να διευκολύνει κάπως την δουλειά του Λεσόρ και να βάλει δύσκολα στον Μιλουτίνοφ που ένιωσε άνετα. Ετσι προτιμήθηκε – δικαίως – η παρουσία του Πολωνού σέντερ στον δεύτερο τελικό αντί του Βιλντόσα ώστε να ματσάρει στο μέτρο του δυνατού τον Σέρβο σέντερ και αν γίνεται να τον φθείρει. Προφανώς δεν είναι εύκολο, αλλά το σχήμα με Πετρούσεφ στο «4» και Μιλουτίνοφ στο «5» έκανε «ζημιά» στην πράσινη φροντ λάιν. Ο Πολωνός σέντερ δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου και προφανώς δεν έχει την εμπειρία και την ποιότητα του Μιλουτίνοφ, αλλά έχει το κορμί για να του βάλει δύσκολα σε συνδυασμό με τις βοήθειες είτε από τον Χουάντσο είτε από τον Μήτογλου. Κατά συνέπεια ορθώς υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση σε σχέση με το πρώτο ματς στο οποίο ο Βιλντόσα δεν βοήθησε με την άμυνά του.
Ο Πολωνός σέντερ δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου και προφανώς δεν έχει την εμπειρία και την ποιότητα του Μιλουτίνοφ, αλλά έχει το κορμί για να του βάλει δύσκολα σε συνδυασμό με τις βοήθειες είτε από τον Χουάντσο είτε από τον Μήτογλου.
Επίσης, ο Παναθηναϊκός οφείλει να έχει περισσότερο καθαρό μυαλό στην επίθεση και να μην βιάζεται κάτι που έκανε όταν μείωνε την απόσταση και φυσικά θέλει μια πιο μεστή εμφάνιση από παίκτες όπως ο Ναν και ο Γκριγκόνις στη περιφέρεια. Θα χρειαστεί είτε τα ντράιβ τους είτε τα σουτ από μέση απόσταση όταν η άμυνα του Ολυμπιακού πάνω στον Λεσόρ (με τον Μιλουτίνοφ) είναι flat.
Η στόχευση σε μις-ματς και η λιγότερη επιμονή σε δημιουργία από μέσα προς τα έξω θα έχει τη δική της σημασία. Διότι σε αυτόν τον τελικό απαιτούνται πιο safe επιλογές στην επίθεση από τους «πράσινους» γιατί και τα τρίποντα είναι θέμα βραδιάς ενώ μπορεί να απλοποιήσει καταστάσεις.