Ολυμπιακός Europa League: Tα προφίλ των αντιπάλων του στην League Phase

Οι «ερυθρόλευκοι» έμαθαν τους αντιπάλους τους στην κλήρωση στο Μονακό (30/8) για το League Phase του Europa League και μπαίνουν στην μάχη της Ευρώπης με τον αέρα του έπους της κατάκτησης του Conference League.

Ο Ολυμπιακός έμαθε τους οκτώ αντιπάλους του στην League Phase του Europa League. Μια κλήρωση που του έφερε γνωστές ομάδες, που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αλλά και αρκετές που θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα η κληρωτίδα έβγαλε τα εξής:

Ρέιντζερς (εντός), Πόρτο (εκτός), Μπράγκα (εντός), Λιόν (εκτός), Καραμπάγκ (εντός), Μάλμε (εκτός), Τβέντε (εντός), Στεάουα Βουκουρεστίου (εκτός).

Με τους αντιπάλους, αλλά και το «καλεντάρι» να είναι πλέον γνωστά, το Sportday.gr σας παρουσιάζει τα προφίλ των αντιπάλων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι»…

Ρέιντζερς: Οι Βρετανοί… ξανάρχονται

Είναι σπάνιο ο Ολυμπιακός να μην βρει στον δρόμο του, ομάδα απο την Βρετανία. Ωστόσο, αυτή η έκδοση της Ρέιντζερς δεν τρομάζει. Η ομάδα της Σκωτίας έχει ως πρωταρχικό στόχο να ανακτήσει τα ηνία απο την ορκισμένη αντίπαλο της, την Σέλτικ. Η Ρέιντζερς πορεύεται εδώ και 1.5 χρόνο με τον Φιλίπ Κλεμάν στο τιμόνι και θα δούμε αρκετές φορές τον τεχνικό των Σκοτσέζων να χρησιμοποιεί το  4-3-3 ή το 4-2-3-1.

Πρόκειται για μια ομάδα που δίνει μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα και στην επίθεση, ωστόσο υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα στην άμυνα της, κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι «ερυθρόλευκοι». Φέτος ξόδεψε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές, παίρνοντας μεταξύ άλλων τους Ντιομαντέ, Πρέπερ και Ιγκαμανέ.

Στην περσινή χρονιά της στο Europa League, σκόραρε 1.2 γκολ ανά παιχνίδι, ενώ δεχόταν περίπου… τα ίδια (1.1 γκολ ανα ματς). Πρόκειται για μια ομάδα που θα σκοράρει κυρίως αν καταφέρει να φτάσει στην περιοχή του τερματοφύλακα (10/65 σουτ εντός περιοχής), ενώ υπήρξε…άσφαιρη (0/45 σουτ εκτός περιοχής) έξω απο αυτήν.

Πόρτο: Μια ομάδα αστέρων κι ενας παλιός γνώριμος

Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα ταξιδέψει στο «Ντραγκάο» για να αντιμετωπίσει την ομάδα απο την οποία πραγματοποίησε μια απο τις μεγαλύτερες μεταγραφές της. Ο λόγος για τον Κάρμο, που θα επιστρέψει ως ένας παλιός γνώριμος, αλλά και ως αντίπαλος στην Πορτογαλία.

Η Πόρτο διαθέτει  ένα πανάκριβο (300 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία) ρόστερ με αστέρια όπως ο Ντιόγκο Κόστα, ο Πεπέ, ο Γκαλένο και ο Βαρέλα. Βρίσκεται σε μια νέα εποχή με τον Βίλας-Μπόας στην θέση του προέδρου, αλλά και τον Βίτορ Μπρούνο στον πάγκο.  Θα δούμε τους Πορτογάλους να χρησιμοποιούν είτε το 4-4-2 είτε το 4-3-3. Πέρυσι, η Πόρτο κατέκτησε το Κύπελλο Πορτογαλίας και τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα.

Όσον αφορά την παρουσία της στο Champions League (την σεζόν 2023-2024), πετύχαινε ως μέσο όρο 2 τέρματα ανά παιχνίδι, ενώ δεχόταν περίπου 1 γκολ. Πρόκειται για μια ομάδα που δεν χαρίζει πολλά στην άμυνα της (εξού και τα 20.1 (!) τάκλιν μ.ο στο Champions League) και διαθέτει ένα σύνολο που κερδίζει πάνω απο το 50% των μονομαχιών της, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα.

Μπράγκα: Το αντάμωμα και η ευκαιρία για τα… αντίποινα

Η Μπράγκα βρέθηκε στο μονοπάτι του Ολυμπιακού, με τον Καρβαλιάλ να επιστρέφει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ως αντίπαλος. Με την πρόσφατη πρόσληψη του άλλοτε τεχνικού των «ερυθρόλευκων», η ομάδα του Πειραιά μπορεί να δει το παιχνίδι και ως ένα συναπάντημα για… αντίποινα. Γιατί; Γιατί αν δεν υπήρχε ο Καρβαλιάλ, πιθανόν ο Όρτα να… έπιανε «λιμάνι».

Η Μπράγκα, υπό την καθοδήγηση του Κάρλος Καρβαλιάλ, αγωνίζεται με το αγαπημένο της 4-2-3-1 και αποτελεί την τέταρτη δύναμη στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Πέρυσι, τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα και έφτασε στους «16» του Europa Conference League. Κάποιοι απο τους πιο επικίνδυνους παίκτες της, είναι ο Μπανζά, ο Όρτα, αλλά και ο Μπρούμα.

Οι Πορτογάλοι έχουν ξεκάθαρες αμυντικές αδυναμίες, αφού στην περσινή τους ευρωπαική χρονιά δεν κράτησαν σε κανένα παιχνίδι το μηδέν παθητικό, ενώ δεχόντουσαν 3 γκολ (!) ανά παιχνίδι. Στον αντίποδα, στην επίθεση σκόραραν μ.ο 2.5 γκολ ανα παιχνίδι.

Λυών: Εσωτερικά προβλήματα και ποιότητα που παραμονεύει

Είναι γνωστό πως η Λυών αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει αρκετούς απο τους παίκτες της. Είναι μια απο τις μεγαλύτερες ομάδες της Γαλλίας, ωστόσο βρίσκεται στην φάση που προσπαθεί να ορθοποδήσει τόσο στην Ligue 1, όσο και στην Ευρώπη.

Παρά τα προβλήματα, διαθέτει ποιότητα, με τα μεγάλα αστέρια της να είναι ο Σερκί, ο Λακαζέτ, ο Μανγκαλά, ο Μικαουτάτζε και ο Νιακατέ. Ο Πιερ Σαζ, ο προπονητής των Γάλλων, αρέσκεται να αγωνίζεται συνήθως με σύστημα το 4-3-3. Την περσινή χρονιά η Λιόν τερμάτισε στην έκτη θέση του πρωταθλήματος.

Στο γαλλικό πρωτάθλημα και στις μέχρι στιγμής αναμετρήσεις της, σκοράρει 1.3 γκολ ανα παιχνίδι, ενώ δέχεται 2.7 που αναδεικνύει και το πρόβλημα στην άμυνα, αφού είναι μια ομάδα πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, αλλά ανασταλτικά, αντιμετωπίζει αρκετά ζητήματα, ιδίως στις επιστροφές της.

Καραμπάγκ: Ο «ισόβιος» προπονητής και ο… πρώην

Μια απο τις ομάδες που οφείλει να μην υποτιμήσει ο Ολυμπιακός. Η Καραμπάγκ έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και 16 (!) χρόνια. Ο λόγος για τον  Κουρμπάν Κουρμπάνοφ που βρίσκεται στο τιμόνι των Αζέρων από το 2008. Πρόκειται για μια ομάδα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στην Ευρώπη και διαθέτει παίκτες που μπορούν να κάνουν την ζημιά, όπως οι Ζουνίνιο, Κοχάλσκι, Αντράντε. Στο ρόστερ τους, συναντάμε και έναν «πρώην» του Ολυμπιακού, τον Μπενζιά.

Η ομάδα του Κουρμπάνοφ αγωνίζεται συνήθως με συστήματα 4-2-3-1 ή 4-3-3 και βασίζεται στο να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και να ψάξει μετά τις αντεπιθέσεις.

Την περσινή χρονιά, αγωνίστηκε στο Europa League, εκεί οπου σε συνολικά 10 αναμετρήσεις, σκόραρε 10 γκολ, ενώ δέχτηκε 17. Όπως προαναφέραμε, είναι μια ομάδα που θα χτυπήσει κατά κύριο λόγο στις αντεπιθέσεις, με τον περσινό μ.ο της στην διοργάνωση να είναι οι 14 ανά παιχνίδι.

Μάλμε: Η αδυναμία στα μετόπισθεν και ο επιβλητικός ρυθμός στα εντός έδρας

Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τους Σουηδούς, αφού τους παρακολουθήσαμε στις πρόσφατες διπλές αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ. Έκτοτε, υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο ρόστερ, αφού αποχώρησε με μεταγραφή, ένας απο τους κορυφαίους παίκτες της, ο Νανάσι, με την Μάλμε να αποκτά τους Χακσαμπάνοβιτς και Μποτχάιμ.

Πρόκειται για μια ομάδα που επιβάλλει τον ρυθμό της, ιδίως στα εντός έδρας παιχνίδια, στο «Eleda Stadium», μαζί με τους συνολικά 22.500 θεατές της. Θα την δούμε να αγωνίζεται με το 4-4-2 σε μια τακτική που την βοηθάει περισσότερο να προσέχει τα αμυντικά της καθήκοντα, κάτι στο οποίο δεν είναι καλή, αφού παρουσιάζει χτυπητές αδυναμίες στα μετόπισθεν.

Οι Σουηδοί διαθέτουν την ταχύτητα και την επιθετικότητα που χρειάζεται για να καλύψουν αυτό το κενό, ωστόσο μια ομάδα που θα προσέξει τα ανασταλτικά της καθήκοντα, δεν θα της επιτρέψει το στυλ παιχνιδιού «όσα βάλουμε και όσα φάμε».

Σε ένα καλό δείγμα 20 αγώνων στο πρωτάθλημα της χώρας της, αλλά όχι και τόσο αντιπροσωπευτικό όσο η πιο δύσκολη Ευρώπη, η Μάλμε δέχεται τουλάχιστον 1 γκολ ανά παιχνίδι, σκοράροντας 2.5 τέρματα σε μέσο όρο.

Στεάουα Βουκουρεστίου: Η προσπάθεια αναγέννησης μέσω… Κύπρου

Πρόκειται για την ιστορικότερη ομάδα στην Ρουμανία, αφού είναι η μοναδική που έχει ευρωπαικό τίτλο στην κατοχή της. Οι Ρουμάνοι επενδύουν μεταγραφικά τα τελευταία χρόνια, με στόχο να φτιάξουν μια ομάδα που θα διπλασιάσει τα εκτός συνόρων τρόπαια.

Στην άκρη του πάγκου, βρίσκεται ο Κύπριος Ηλίας Χαραλάμπους, ο οποίος έχει στην διάθεση του ένα ροστερ με αρκετούς γηγενέις ποδοσφαριστές, κάτι που κάνει την ομάδα της Ρουμανίας να διαθέτει πολύ καλή χημεία. Με όπλο την έδρα της, το «Arena Nationala», το οποίο χωράει 55.634 φιλάθλους και το 4-4-3, η ομάδα της Ρουμανίας που πρόσφφατα απέκτησε έναν πολύ ποιοτικό εξτρέμ, τον  Στεφανέσκου, θα προσπαθήσει να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών.

Αν κάπου πρέπει να εστιάσουν οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι στο να περιορίσουν την επιθετική γραμμή της Στεάουα, αφού οι Ρουμάνοι, ιδιαίτερα στην έδρα τους, δεν διστάζουν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να γίνουν επιθετικοί, περιορίζοντας τον αντίπαλο στο δικό του «μισό» γήπεδο.

Τβέντε: Η ομάδα του Ούστινγκ ψάχνει την ευκαιρία της

Πρόκειται για μια ομάδα που δεν τρομάζει ιδιαίτερα, με την επιστροφή της στην Ευρώπη να πραγματοποιείται μόλις… πέρυσι. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι ομάδες της Ολλανδίας πάντα κρύβουν κινδύνους.

Στον πάγκο της, βρίσκεται ο Γιόσεφ Ούστινγκ εδώ και δυο χρόνια, με τον ίδιο να δημιουργεί μια ομάδα που παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και δεν περιορίζεται στο να περιμένει τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Οι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν είναι οι Λάμερς, Χίλγκερς, Ροτς και Σάντιλεκ, αλλά και ο αρχηγός της, Βολφσβίνκελ.

Οι Ολλανδοί τερμάτισαν στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος της χώρας τους, κάτι που τους έδωσε και το ευρωπαικό εισιτήριο και μια ευκαιρία να δείξουν κάτι καλό εκτός συνόρων. Στο μικρό δείγμα που έχουμε μέχρι στιγμής στην φετινή σεζόν της Eredivisie (μόλις 2 παιχνίδια), έχει σκοράρει 3 γκολ, ενώ έχει δεχθεί 2. Την περσινή σεζόν ωστόσο, σκόραρε 69 γκολ (2 ανά παιχνίδι), ένω δέχθηκε μόλις 36 (1.1 γκολ μ.ο ανά ματς).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News