Euroleague: Αυτοί είναι οι τρεις νέοι κανονισμοί που τίθενται άμεσα σε ισχύ

Τρεις νέους κανονισμούς θα συναντήσουμε την σεζόν 2024/2025, με την Ευρωλίγκα να θέλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του μπάσκετ.

Η νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου, με όλες τις ομάδες να ενισχύονται και δη τις δυο ελληνικές που έκαναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ τους και έτσι, όπως είναι λογικό, «κόκκινοι» και «πράσινοι» είναι πλέον τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της κούπας.

Αλλαγές ωστόσο, δεν έκαναν μόνο οι ομάδες της Ευρωλίγκας, αλλά και η διοργανώτρια αρχή, αφού η σεζόν 2024/2025, θα ξεκινήσει με τρεις σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ και θα αφορούν και το Eurocup, μια διοργάνωση που αγωνίζεται και ο Άρης.

Πάμε να δούμε τους τρεις κανονισμούς που θα ισχύουν φέτος:

«Μπρός-πίσω»: Η συγκεκριμένη παράβαση, ήταν μια από τις λίγες που οι διαιτητές δεν μπορούσαν να επισκεφθούν το άμεσο replay. Πλέον, αυτό θα μπορεί να συμβεί, αλλά μόνο στα τελευταία 2 λεπτά της κανονικής διάρκειας ή στα τελευταία 2 λεπτά της παράτασης. Ακόμη, οι προπονητές, θα μπορούν να αμφισβητήσουν την συγκεκριμένη παράβαση σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κάνοντας «challenge».

Τζάμπολ: Οι κανόνες αυστηροποιούνται όσον αφορά το τζάμπολ, αφού αν υπάρξει κάποια παράνομη ενέργεια, η μπάλα περνάει στην αντίπαλη ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, αν η παράβαση στο τζάμπολ γίνει από την ομάδα που αμύνεται, η επιτιθέμενη ομάδα θα επαναφέρει την μπάλα από το δικό της μισό γήπεδο, με 24 δευτερόλεπτα επίθεσης. Στον αντίποδα, αν η παράβαση γίνει από την επιτιθέμενη ομάδα, τότε η αντίπαλη ομάδα θα έχει δικαίωμα επαναφοράς από το μισό του αντιπάλου της, με 14 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Επιθετικό/αμυντικό φάουλ: Η τρίτη και τελευταία αλλαγή, είναι και από τις πιο ουσιαστικές και αφορούν το πότε θα δίνεται αμυντικό ή επιθετικό ένα φάουλ. Συγκεκριμένα, αν ο αμυνόμενος έχει το πόδι του πάνω από την γραμμή του «ζωγραφιστού» μέρους της ρακέτας, χωρίς να την πατάει, τότε μπορεί να κερδίσει επιθετικό φάουλ (στην παρακάτω φωτογραφία ένα παράδειγμα). Αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν ίσχυε στο ευρωπαικό μπάσκετ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News