Σαν Σήμερα - Κώστας Κεντέρης: Ο διάδοχος του Μάικλ Τζόνσον ήταν Έλληνας

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 ο Κώστας Κεντέρης άφησε άφωνους τους φιλάθλους όλου του πλανήτη με το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στα 200 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Τα απίστευτα συναισθήματα και ο αναπόφευκτος αστερίσκος.

Έκπληξη, ανατριχίλα, υπερηφάνεια! Αυτά τα συναισθήματα προκάλεσε στους Έλληνες φιλάθλους η απίστευτη νίκη του Κώστα Κεντέρη στον τελικό των 200 μ., στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 στο Σίδνεϊ.

Ο αθλητής από τη Λέσβο που είχε δείξει για πρώτη φορά την κλάση του ως «τετρακοσάρης», αρκετά χρόνια νωρίτερα, ήταν ο χρυσός νικητής σε ένα από τα πλέον εμπορικά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας άφωνους τους φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη!

Με χρόνο 20.09, που αποτελούσε φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ, ο Κεντέρης θύμισε με τον θρίαμβό του κάτι από την ακόμα πιο απίστευτη πρωτιά της Βούλας Πατουλίδου στα 100 μέτρα με εμπόδια, το 1992 στη Βαρκελώνη. Αυτό που μένει, ωστόσο, σήμερα, είναι τα συναισθήματα στα οποία αναφερθήκαμε στην αρχή.

1) Έκπληξη: Διότι, αν και από τους προκριματικούς ο Κεντέρης είχε δείξει ότι βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να απειλήσει τους ταχύτατους μαύρους αντιπάλους του. Τον Αμερικανό Τζον Κάπελ, τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ, αλλά και τον ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας Άτο Μπόλντον από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

2) Ανατριχίλα: Διότι οι στιγμές που βλέπαμε τον Έλληνα αθλητή να επιταχύνει στα τελευταία μέτρα και να «καταπίνει» τους αντιπάλους του, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Όπως και το χρυσό μετάλλιο σε ένα απαιτητικό αγώνισμα με πληθώρα συμμετοχών από «παραδοσιακές» χώρες.

3) Υπερηφάνεια: Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο διάδοχος του τεράστιου Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος το 1996 στην Ατλάντα, με ένα μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ (19.32), ήταν Έλληνας!

Ο Κεντέρης έγινε ο πρώτος λευκός αθλητής που αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στα 200μ. μετά το 1980 στη Μόσχα. Νικητής τότε είχε αναδειχθεί ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς σπρίντερ, που δεν συμμετείχαν λόγω του μποϊκοτάζ που είχαν κάνει οι ΗΠΑ στους αγώνες.

Στην περίπτωση του Κεντέρη δεν υπήρχε τέτοιος αστερίσκος. Κάποιοι τον έβαλαν ύστερα και από τις νίκες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 και στο Ευρωπαϊκό του 2002, λόγω των γεγονότων της παραμονής της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από τη στιγμή, όμως, που δεν αποδείχθηκε ποτέ η χρήση απαγορευμένων ουσιών, μιλάμε για απλές εικασίες, που πάντως δεν αμαυρώνουν το επίτευγμα της 28ης Σεπτεμβρίου 2000.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Σεπτεμβρίου

2011: Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει δύο φορές εναντίον της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ για το Champions League και ανεβαίνει στην πρώτη θέση του πίνακα των Αργεντινών σκόρερ στα Κύπελλα Ευρώπης με 40 γκολ, αφήνοντας στη δεύτερη τον Ερνάν Κρέσπο.

2003: Η Αρετή Αθανασοπούλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -59 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τάε Κβον Ντο στη Γερμανία, όταν νικά στον τελικό την Σαλαζάρ από το Μεξικό με 6-5.

2000: Ο 26χρονος Τραν Χιέου Νγκαν κερδίζει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για το Βιετνάμ, όταν κατατάσσεται δεύτερος στην κατηγορία των 57 κιλών στο Τάε Κβον Ντο, χάνοντας στον τελικό με 2-0 από τον Νοτιοκορεάτη Τζουνγκ Τζάε-Έουν.

1996: Ο Αρσέν Βενγκέρ έρχεται σε συμφωνία με την Άρσεναλ για την ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας.

1988: Η Σοβιετική Ένωση του Άρβιντας Σαμπόνις νικά με 82-76 τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ. Πρόκειται για τη δεύτερη μόλις ήττα των Αμερικανών (που παρατάσσονται ακόμα με παίκτες από το κολεγιακό πρωτάθλημα) σε ολυμπιακό τουρνουά ύστερα από εκείνη στον τελικό του 1972 στο Μόναχο, πάλι από τους Σοβιετικούς.

1988: Ο κορυφαίος επικοντιστής, Σεργκέι Μπούμπκα, κατακτά το μοναδικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, με επίδοση 5.90 μ. στη Σεούλ. Στα 200 μ. σημειώνεται η μεγάλη έκπληξη καθώς ο Τζον Ντιλόουτς νικά τον Κάρλ Λιούις και του στερεί τη δυνατότητα να φτάσει τα τέσσερα χρυσά μετάλλια για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση.

1983: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 τον Άγιαξ στην παράταση στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ και προκρίνεται πανηγυρικά στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και τα δύο γκολ πετυχαίνει ο Νίκος Αναστόπουλος στο 94′ και το 118′, απέναντι στον «Αίαντα» με τον οποίο αγωνίζονται και οι νεαροί Μάρκο Φαν Μπάστεν και Ρόναλντ Κούμαν.

1979: Η Εθνική μπάσκετ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ, το πρώτο της σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό την πανίσχυρη γηπεδούχο ομάδα της Γιουγκοσλαβία με 85-75. Μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 28 πόντους, ενώ πολύτιμη συμβολή στον θρίαμβο έχουν και οι Μάνθος Κατσούλης (13), Δημήτρης Κοκολάκης (13), Τάκης Κορωναίος (10), Λάκης Πετρόπουλος (9), Τάκης Καρατζουλίδης (5), Λευτέρης Σακελλαρίου (7) και Γιώργος Καστρινάκης.

1979: Ο Μιχάλης Κούσης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο των Μεσογειακών Αγώνων του Σπλιτ και παράλληλα συντρίβει το παγκόσμιο ρεκόρ (2 ώρες 06:53 έναντι του παλιού του Ιάπωνα, Σιγκέρου Σο, με 2 ώρες 09:06). Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, θα διαπιστωθεί ότι η διαδρομή ήταν μικρότερη κατά 899 από την προβλεπόμενη και το ρεκόρ δεν θα αναγνωριστεί.

1967: Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ του Τάμπερε, η Εθνική μας νικά με 78-69 τη Γαλλία έχοντας πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Κολοκυθά (33 π.). Ντεμπούτο με το εθνόσημο κάνει ο Βασίλης Γκούμας, ο οποίος σημειώνει δύο πόντους.

1958: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας των προκριματικών του 1ου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, με τη Σοβιετική Ένωση να επικρατεί της Ουγγαρίας με 3-1 στη Μόσχα.

1893: Ο Αντόνιο Νικολάου ντ’ Αλμέιντα, διευθυντής εταιρείας εξαγωγής κρασιού Πορτ, ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο με την ονομασία «Football Club do Porto-Sociedade Sportiva».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News