Βούλα Πατουλίδου: Το ανέλπιστο χρυσό που «ξύπνησε» τον ελληνικό στίβο
Αυτό που έζησαν οι Έλληνες φίλαθλοι στις 6 Αυγούστου 1992 με τη Βούλα Πατουλίδου, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα έπη του Ευρωμπάσκετ του 1987 και του Euro 2004.
Πόσες ημερομηνίες-σταθμοί να υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό; Σίγουρα δεν είναι πάρα πολλές, αλλά αν θελήσουμε να ξεχωρίσουμε τις πέντε πιο σημαντικές, η 6η Αυγούστου 1992 θα κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσά τους.
Εκείνη τη μέρα έγραψε το έπος της η Βούλα Πατουλίδου. Το κορίτσι από τη Φλώρινα που τρέλανε όλο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα εμπόδια. Ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία, ένα σύγχρονο θαύμα, το οποίο έμελλε να φέρει την άνοιξη για τον επί δεκαετίες «κοιμώμενο» ελληνικό στίβο.
Δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Η εικόνα σ’ αυτές τις περιπτώσεις λέει περισσότερα. Να θυμίσουμε μόνο ότι έκπληξη δεν ήταν μόνο ότι η Γκέιλ Ντίβερς, το μεγάλο φαβορί του τελικού, παραπάτησε στο τελευταίο εμπόδιο. Έκπληξη ήταν και μόνο η παρουσία της στον τελικό, μια και ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει τόσο ψηλά ούτε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Κούρσα με την κούρσα, όμως, η Πατουλίδου παρουσιαζόταν όλο και πιο δυνατή. Είχε πάει στη Βαρκελώνη με ατομικό (και πανελλήνιο) ρεκόρ 12.96 και το βελτίωσε κάνοντας 12.88 στον ημιτελικό και 12.64 στον τελικό. Το ρεκόρ αντέχει ακόμα και είναι το μακροβιότερο πανελλήνιο ρεκόρ.
Και φυσικά η πτώση της Ντίβερς δεν μειώνει την αξία του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε. Τα εμπόδια αυτόν ακριβώς τον λόγο εξυπηρετούν στο αγώνισμα. Οι αθλητές οφείλουν να τα υπερπηδήσουν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η Αμερικανίδα, η οποία είχε κερδίσει λίγες μέρες νωρίτερα το χρυσό στα 100 μ., δεν το έκανε. Και η Βούλα ήταν η ταχύτερη (και αρτιότερη τεχνικά στην υπερπήδηση εμποδίων) από τις υπόλοιπες επτά αθλήτριες.
Ήταν τέτοιο το σοκ, που οι πολύπειροι σχολιαστές της ΕΡΤ, Νίκος Αντωνιάδης και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι η Πατουλίδου είχε γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που είχε κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο – και ήταν χρυσό. Ήταν και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στον στίβο, από το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα.
Οι σκηνές που ακολούθησαν μετά την επιβεβαίωση της νίκης, δεν είχαν προηγούμενο. Η χρυσή νικήτρια έτρεχε σαν να μην καταλάβαινε τι συνέβαινε, ενώ αναζητούσε στην κερκίδα τον άνδρα της, τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη και τον προπονητή της, Πλούταρχο Σαρασλανίδη.
Οι αθλητές της εθνικής πόλο που βρίσκονταν στο στάδιο (ανάμεσά τους κι ο σημερινός γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς), μπήκαν στον στίβο και τη σήκωσαν στα χέρια. Ο Ισπανός σκηνοθέτης, πάλι, «κυνηγούσε» διαρκώς τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας (με τους σχολιαστές της ΕΡΤ, προς τιμήν τους, να τους αγνοούν επιδεικτικά).
Μετά ήρθαν κι οι δηλώσεις της Πατουλίδου. Το ιστορικό «για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω, για κανέναν άλλον», που έγινε σλόγκαν, ακόμα και τραγούδι. Ότι κατά βάθος μέσα της πίστευε ότι μπορούσε να τερματίσει τρίτη, αλλά δεν το έλεγε σε κανέναν επειδή θα την περνούσαν για τρελή. Κι άλλα πολλά, που όσες φορές κι αν τα ξαναδείς, δεν γίνεται να μη συγκινηθείς.
Είναι βέβαια ότι δεκάδες νέα παιδιά βρήκαν έμπνευση από εκείνη την ιστορική επιτυχία και ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και ειδικά τον στίβο. Οι μεγάλες επιτυχίες που σημειώθηκαν μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνο το χρυσό της Πατουλίδου.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Αυγούστου
2021: Η 37χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τερματίζει στην όγδοη θέση στα 20 χλμ. βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε χρόνο 1 ώρα 31:24.
2017: Η Κατερίνα Στεφανίδη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (4.91 μ.). Γίνεται έτσι μόλις η τρίτη αθλήτρια που κατέχει ταυτόχρονα ολυμπιακό και παγκόσμιο τίτλο στο αγώνισμα, μετά την Αμερικανίδα Στέισι Ντραγκίλα και τη Ρωσίδα Γελένα Ισινμπάγεβα.
2015: Ο αρχηγός της Γκαμπάλα, Γιαβίντ Γιουσεΐνοφ, πανηγυρίζει την πρόκριση της ομάδας του εις βάρος του Απόλλωνα Λεμεσσού για τα προκριματικά του Europa League υψώνοντας την τούρκικη σημαία, γεγονός που προκαλεί την οργή των Κυπρίων φιλάθλων. Ο Αζέρος δημοσιογράφος, Ρασίμ Αλίγεφ, κριτικάρει την ενέργειά του στο Facebook, αλλά δύο ημέρες αργότερα δέχεται επίθεση από έξι αγνώστους και στις 9 Αυγούστου υποκύπτει στα τραύματά του. Ο Γιουσεΐνοφ συλλαμβάνεται στις 11 Αυγούστου μαζί με άλλα έξι άτομα και στις 31 Μαΐου 2016 καταδικάζεται σε τετραετή φυλάκιση για παρακίνηση σε φόνο.
2012: Ο Κύπριος ιστιοπλόος, Παύλος Κοντίδης, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Laser στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Κύπρο, η οποία κατεβάζει αυτόνομη ομάδα στην κορυφαία διοργάνωση από το 1980.
1983: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Νίκος Γουλανδρής, χορηγός αρχικά του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κατόπιν πρόεδρος (μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974). Επί των ημερών του, ο Ολυμπιακός κατέκτησε τίτλους σημειώνοντας ορισμένα εντυπωσιακά ρεκόρ.
1961: Ο Στέρλινγκ Μος σημειώνει τη 16η νίκη του στη Formula 1, στο γκραν πρι του Νιρμπουργκρινγκ της Γερμανίας. Θα αποδειχθεί και η τελευταία της καριέρας του.
1948: Ο 17χρονος Αμερικανός, Μπομπ Ματάιας, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Παραμένει έως και σήμερα ο νεότερος νικητής του πιο απαιτητικού αγωνίσματος του στίβου.
1946: Ο Άρης ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για τρίτη φορά στην ιστορία του. Οι Θεσσαλονικείς είχαν αρχικά χάσει τον τίτλο όταν η ΕΠΟ είχε δικαιώσει την ΑΕΚ στην ένστασή της για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Σιώτη. Κέρδισαν όμως την έφεση και μαζί τον τίτλο, που είναι ο τελευταίος τους στο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα.
1936: Ο 38χρονος δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός και πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χοσέπ Σουνιόλ, συλλαμβάνεται και εκτελείται από τα στρατεύματα του Φράνκο, ένα μήνα μετά το ξέσπασμά του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.
1926: Η 19χρονη Αμερικανίδα, Γκέρτρουντ Έντερλ, διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας σε 14 ώρες και 30 λεπτά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά δύο ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Περισσότερες λύσεις στην επίθεση, αλλά ένα είναι το… κλειδί!
- Ολυμπιακός: Ξεπέρασε την Μπαρτσελόνα και έχει τους περισσότερους τίτλους πολυαθλητικών συλλόγων
- Αθλητικές Μεταδόσεις: Που θα δείτε το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός και το Παναθηναϊκός -Μπάγερν
- Νότιγχαμ Φόρεστ: Αποθέωση των οπαδών για τη μεγάλη νίκη και τον «σερίφη» Βαγγέλη Μαρινάκη!
- Ελ Αραμπί: Ο killer συνεχίζει να... παστελώνει! Δυο γκολ και νέα νίκη για τον ΑΠΟΕΛ