Ολυμπιακός: Αργή εκκίνηση απέναντι στον Σπίντι και τελικός-υπενθύμιση

Η προβληματική και… ελλειμματική εμφάνιση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ που δεν λέει πολλά, το δίδαγμα του περσινού τελικού με τον Παναθηναϊκό AKTOR και η μαγκιά του Γιώργου Λιμνιάτη, που φτιάχνει κάτι διαφορετικό με ταπεινά υλικά στο Περιστέρι του μειωμένου μπάτζετ.

Εκτός από έτοιμες ομάδες, στα Σούπερ Καπ δεν υπάρχουν ούτε σοκαριστικές εμφανίσεις, σοκαριστικά αποτελέσματα. Ελατε τώρα, τέτοια και σκληρότερα δεν θα γράφονταν, αν το Περιστέρι είχε «κρατήσει» μερικά λεπτά παραπάνω;

Ο Ολυμπιακός την γλίτωσε με 79-74 στον δεύτερο και μοναδικό ενδιαφέροντα (ως προς τη διακύμανση του σκορ) ημιτελικό κι έτσι το πρώτο φετινό ραντεβού «αιωνίων» κλείδωσε για το βράδυ της Κυριακής. Οντως, δεν έπαιξαν καθόλου καλά οι «ερυθρόλευκοι».

Παραήταν άστοχοι με τα 7/32 τρίποντά τους, αλλά τα περισσότερα εξ αυτών ήταν ελεύθερα, ύστερα από έξτρα πάσα. Δεν αμύνθηκαν σωστά στο πικ εν ρολ και δέχτηκαν πολλούς (30 για την ακρίβεια) πόντους μέσα από τη ρακέτα, αλλά παίζουν δίχως τους δύο καλύτερους σέντερ τους.

Δικαιολογίες υπάρχουν. Και χρόνος υπάρχει – για κάθε ομάδα, που αποβλέπει σε κούπες που απονέμονται σε οκτώ μήνες και όχι σε οκτώ… ώρες. Ο τελικός με τον Παναθηναϊκό AKTOR θα έχει προφανώς τζέρτζελο, μπορεί να παιχτεί και ωραίο μπάσκετ παρά το πρώιμο της εποχής και το ανέτοιμο των συλλόγων.

Παρεμπιπτόντως, κι επειδή λέγαμε για (την ήττα-)σοκ που απέφυγαν οι Πειραιώτες, θυμάστε μήπως πόσο ήταν το σκορ στον περσινό αντίστοιχο τελικό, τρία λεπτά πριν το ημίχρονο; Ηταν 32-4. Μετά από 17 (ολογράφως δεκαεπτά) λεπτά αγώνα, ο Ολυμπιακός πατούσε τον Παναθηναϊκό με 32-4. Μάλλον δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τι πέτυχαν οι «πράσινοι» στο τέλος της σεζόν…

Ο Λαρεντζάκης των τότε 6/7 τριπόντων βρίσκεται πλέον εκτός «ερυθρόλευκου» ροτέισιον και οι ενεργοί περιφερειακοί είχαν χθες 4/24… Η αλήθεια είναι πως ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος συμμάζεψε το αρχικό χάλι, ωστόσο μετά την ανάπαυλα δεν έκανε πολλά κι εκείνος.

Μετά το ακόμα χειρότερο ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος και το -8, η μπάλα ακούμπησε στοχευμένα στον Φίλιπ Πετρούσεφ και ο Σέρβος σε ρόλο σέντερ καθάρισε τη νίκη-πρόκριση. Τόσο με καλάθια (7/8 δίποντα), όσο και με ανανεώσεις επιθέσεων (τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ, συνολικά 9). Επιθετικά, εξίσου καλή δουλειά έκανε η σταθερά και σε όλα ανεξαιρέτως τα φιλικά, που λέγεται Σάσα Βεζένκοφ (20 π.).

Θα ήταν ωστόσο μεγάλη παράλειψη να μη σταθούμε και στο εξαιρετικό σύνολο που εμφάνισε στο γήπεδο της Ρόδου ο Γιώργος Λιμνιάτης. «Σπίντι Γκονζάλες» ήταν το παρατσούκλι του εξωφρενικά ταχύ πλέι μέικερ, που αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό την εποχή της γιγάντωσής του (1992-95). Ετσι γρήγορα, αλλά και με σχέδιο, έπαιζε στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων η νέα του ομάδα.

Θέλει καλώς εννοούμενο θράσος να ρίχνεσαι σε μια νοκ άουτ αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό με εννιά παίκτες και να προστάζεις εσύ το τέμπο. Προϊόν όχι τόσο της κατακόρυφης μείωσης του μπάτζετ, όσο (και) της επιλογής να δοθεί πολύς χρόνος στους ταλαντούχους πιτσιρικάδες, η -ουσιαστικά- δεκάδα του Περιστερίου έγινε εννιάδα πριν το τζάμπολ.

Ο (γιος του Τζανή) Σωτήρης Σταυρακόπουλος και ο άρτι αποκτηθείς Δημήτρης Τσουργιάννης θα βρουν τον δικό τους χρόνο σε πιο βατά ματσάκια και απλώς συμπλήρωσαν τη δωδεκάδα. Ο δεινός περιφερειακός σκόρερ Σι Τζέι Χάρις προφυλάχθηκε λόγω ενοχλήσεων, μα οι υπόλοιποι μπήκαν να κάνουν το παιχνίδι τους. Και το έκαναν…

Επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή εικόνα και στα φιλικά, πίεσαν και έτρεξαν. Εβγαλαν όμορφες συνεργασίες με συνεχή κίνηση μακριά από την μπάλα, είχαν το σθένος να επιστρέψουν δριμύτεροι μετά το επιμέρους 18-2 του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο – εκεί όπου οι περισσότεροι στη θέση τους θα είχαν πετάξει (λευκή ή όχι, αδιάφορο) πετσέτα σε καμιά παρακείμενη παραλία.

Το Περιστέρι μας σύστησε τον 33χρονο, μα άγνωστο και υποψήφιο για… κλοπή της χρονιάς Τόμπιν Κάρμπερι (14 π., 7 ασ.), έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στον παλιό «Ροδίτη» Κρις Κόφι (19 π.) που ενίοτε δεν χωρούσε στη δωδεκάδα του Προμηθέα, συμβάλλει κι αυτό στην αναγέννηση του Τζάστιν Πάτον (11 π., 4 ρ.), μια φορά κι έναν καιρό Νο 16 στο ντραφτ του ΝΒΑ. Αν οι δύο τελευταίοι δεν είχαν φορτωθεί με φάουλ (13 επιθετικά ριμπάουντ πήρε ο Ολυμπιακός στο β’ μέρος…), το αποτέλεσμα ίσως ήταν διαφορετικό.

Για τον Τζάρελ Εντι τα είπαμε πριν το τζάμπολ, ο δε μόλις δίμετρος σέντερ και 19χρονος Βαγγέλης Ζούγρης για πολλοστή φορά κέρδισε μάχες απέναντι σε θηρία χάρη στην εξυπνάδα και το πάθος του. Ναι, ο 18χρονος Νεοκλής Αβδάλας, που διαφημίζεται ως (και μπορεί να γίνει) το next big thing του ελληνικού μπάσκετ, έδειχνε παραφωνία με τα τρία air ball, τα 0/6 σουτ, το -7 στην αξιολόγηση, το -20 στο ομαδικό +/-.

Φαίνεται πάντως ότι ο δανεικός από τον Παναθηναϊκό γκαρντ-φόργουορντ βρίσκεται στο κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να «χτίσει» κι άλλα πράγματα πέρα από το κορμί του. Πρωτίστως, την αυτοπεποίθησή του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News