Χρήστος Μουζακίτης: Η αγάπη για τη θέση του τερματοφύλακα, η «αρπαγή» από την ΑΕΚ και η ατάκα του Ντάνι Γκαρθία

Τα Χριστούγεννα του 2015, που περνούσε την πόρτα του Ρέντη, τα γάντια που φορούσε έως τα 7 του χρόνια, το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο λίγο πριν απ’ τα 15 του και τα εγκωμιαστικά σχόλια.

Οταν τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού κατακτούσαν την Ευρώπη με το Youth League, η προσμονή για την επόμενη μέρα και την εξέλιξη των πρωταγωνιστών ήταν μεγάλη. Η πίστη του συλλόγου στα δικά του παιδιά τεράστια, με πρώτο και καλύτερο τον Βαγγέλη Μαρινάκη που είναι σίγουρο πως καμαρώνει βλέποντας τον Χρήστο Μουζακίτη να γοητεύει τον κόσμο, λίγες μέρες μετά την έξοχη εμφάνιση του Μπάμπη Κωστούλα στη Γαλλία.

Ο «Μούζα» του Ολυμπιακού είναι αυτός που -μετά και τη σπουδαία παρουσία του στο ματς με την Μπράγκα- έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων, κάνοντας το Καραϊσκάκη να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του. Ο 17χρονος wonderkid με το δεύτερο σερί εξαιρετικό 90λεπτο έδειξε πως δεν έχει απλώς πολύ μέλλον, αλλά και παρόν με τον Μεντιλίμπαρ να εγγυάται τη σωστή χρησιμοποίησή του.

Ο «Μέντι», άλλωστε, καθιέρωσε βασικό τον Τζολάκη, έβαλε στην πρώτη ομάδα τον Αποστολόπουλο, πήρε και κράτησε τους Μουζακίτη, Κωστούλα, Μπακούλα, Παπακανέλλο και Κουτσίδη στο ρόστερ, όχι για να γεμίζουν τις προπονήσεις στου Ρέντη, αλλά για να παίζουν.

Με τον «Μούζα», το φαινόμενο του ελληνικού ποδοσφαίρου, να ’ναι έτοιμος να… απογειώσει την καριέρα του.

Ενας σύγχρονος box-to-box χαφ που χαρακτήρισε «Ινιέστα» ο συμπαίκτης του, Ντάνι Γκαρθία, στον Ολυμπιακό, εντυπωσιασμένος και αυτός απ’ το ολοκληρωτικό παιχνίδι του.

Από κοντά και τα σχόλια δύο κορυφαίων κεντρικών χαφ του ελληνικού ποδοσφαίρου, Θοδωρή Ζαγοράκη και Κώστα Κατσουράνη. Ο αρχηγός της Εθνικής στο Euro 2004 έσταζε μέλι για τον «Μούζα»: «Κάνει ώριμο παιχνίδι Δεν πάει να εντυπωσιάσει, τα τάκλιν του είναι πολύ πετυχημένα και δίνει την μπάλα σε σωστό χρόνο». Το ίδιο και ο «Κατσούρ»: «Εχει όλα τα προσόντα να κάνει ακόμη καλύτερα πράγματα στην πορεία. Αν συνεχίσει έτσι θα μας δώσει επιπλέον λύσεις στην Εθνική ομάδα. Εχει όλα τα προσόντα να παίξει ποδόσφαιρο».

Ολα αυτά για ένα παιδί που έζησε, όπως δήλωσε ο ίδιος, μία απ’ τις ωραιότερες στιγμές της ζωής του, συμπληρώνοντας πως δεν μπορούσε να σκεφτεί πριν από λίγο καιρό πως θα έπαιζε βασικός στο Γιουρόπα Λιγκ. Και με τι απόδοση μάλιστα!

Ο «Μούζα» ήταν κυρίαρχος στον άξονα, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Εσε. Μία ματιά στα νούμερα του Μουζακίτη κόντρα στην Μπράγκα προκαλεί θαυμασμό. Κατέγραψε 50 ενέργειες με την μπάλα, 35/39 (90%) εύστοχες μεταβιβάσεις, 1 πάσα -κλειδί, 3 κλεψίματα και 2 τάκλιν που ξεσήκωσαν το Καραϊσκάκη.

Να σημειωθεί πως ο 17χρονος μέσος είχε 3/3 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις, κάτι που ζητεί ο Μεντιλίμπαρ απ’ τους χαφ του, με τον μικρό να δείχνει πως μπορεί ακόμη κι εν στάσει (!) ν’ αλλάξει το παιχνίδι με μία σπουδαία μπαλιά.

Τι να σκεφτόταν άραγε προχθές το βράδυ ο Μουζακίτης φεύγοντας απ’ το Καραϊσκάκη κι έχοντας γνωρίσει την αποθέωση απ’ τον κόσμο, τον προπονητή του και τους συμπαίκτες του; Λογικά τα Χριστούγεννα του 2015 όταν -μαζί με τον αδελφό του, Βασίλη- περνούσαν την πόρτα των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού στου Ρέντη. Τότε που άρχισαν όλα. Ή μήπως τότε που φορούσε γάντια παίζοντας τερματοφύλακας, θέση που λάτρευε κι υπηρετούσε έως τα 7 του χρόνια όταν ένα θέμα με τα μάτια του τον ανάγκασε ν’ αλλάξει κατεύθυνση και με το εξαιρετικό αριστερό του πόδι ν’ αρχίσει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πιτσιρίκια; Κάτι που το 2014 τον έφερε στα μικρά τμήματα της ΑΕΚ, όχι όμως για πολύ.

Ο Ολυμπιακός, η ομάδα που συνάμα υποστήριζε, τον «άρπαξε» έναν χρόνο μετά για ν’ αρχίσει μία πορεία εντυπωσιακή. Δοκιμάστηκε ως παιδί του 2006 και λόγω πανδημίας έχασε την ευκαιρία να παίξει σε πρωταθλήματα που αναβλήθηκαν. Οταν η κανονικότητα επανήλθε ο «Μούζα» άρχισε να κερδίζει τους πάντες, υπογράφοντας τον Δεκέμβριο του 2021 το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία 14 χρονών και 11 μηνών, ο πιο νέος επαγγελματίας στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Με την υπογραφή έκανε και το ντεμπούτο του στην Κ-19 με προπονητή τον Συλαϊδόπουλο κι η συνέχεια είναι γνωστή… Επαιξε παντού (Κ-17, Κ-19, β’ ομάδα), έγινε διεθνής, πήρε 4 τίτλους με κορυφαίο το Youth League και πλέον είναι βασικό «γρανάζι» της «μηχανής» του Μεντιλίμπαρ!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News