Εθνική Ελλάδος: Ο Λάζαρος Ρότα πέταγε με τα πιο βαριά παπούτσια

Ο Λάζαρος Ρότα έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στην ιστορική νύχτα του Γουέμπλεϊ. Εκεί, πίσω από τον Μασούρα, δίπλα από τον Μαυροπάνο. «For you, Georgie»!

Γενικά μιλώντας, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η επιλογή προσώπων από τη μεγάλη νύχτα του Γουέμπλεϊ, όπου η εθνική μας ομάδα έπαιξε για έναν ανώτερο σκοπό. Οταν η δύναμη της ψυχής είναι τέτοια και το μυαλό τόσο αποφασισμένο να πάρει τα πάντα, όλοι θα παίξουν όπως η καλύτερη βερσιόν του εαυτού τους.

Αν κάποιοι, όμως, αξίζουν μία μνεία… ειδική, είναι οι μονίμως δακτυλοδεικτούμενοι των ελληνικών γηπέδων. Οι «πάντα φταίχτες», οι «πηγές του κακού», που σπανίως ή ποτέ δεν δέχονται τα εύσημα στις μεγάλες νύχτες και στα μεγάλα κατορθώματα.

Ο Λάζαρος Ρότα, ρίσκο και εύρημα του Τζον Φαν’τ Σχιπ στα χρόνια της γαλανόλευκης ανοικοδόμησης, έχει φτάσει πια τα 27. Κοιτώντας πίσω, βλέπει τις τελειωμένες πίστες. Ηρακλής, Σλοβακία, Ολλανδία και… βουτιά στην αμφισβήτηση. Ο 24χρονος – τότε – μπακ από την Κατερίνη δεν ήταν στα κιτάπια του Ελληνα οπαδού, αφού η πορεία του ήταν κάτω από τις κάμερες, έξω από το ραντάρ.

Εντελώς ειλικρινά, ίσως το 2021 να μην ήταν στο επίπεδο της ΑΕΚ. Τρία χρόνια αργότερα, η πορεία του αποδεικνύει πολλά. Βασικός δεξιός οπισθοφύλακας της Ενωσης και μόνιμη επιλογή στις κλήσεις της εθνικής. Οχι μόνο του Ολλανδού, που θεωρήθηκε ως και… σωβινιστής, πίσω στη χρονιά της πανδημίας. Δε βγήκε από τις κλήσεις του Πογέτ, δεν αμφισβητήθηκε – και ούτε πρόκειται – από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Την ιδιαίτερη νύχτα του Γουέμπλεϊ, ο Λάζαρος Ρότα είχε στον σοκαρισμένο νου του μία παραπάνω σκέψη. Εμπαινε στα παπούτσια του Τζόρτζι Μπάλντοκ. Εκεί, στη δεξιά πλευρά της εθνικής ομάδας, δίπλα από τον Μαυροπάνο, πίσω από τον Μασούρα, κοντά στον Κουρμπέλη.

Τα όσα έκανε στο γήπεδο, αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας που γράφτηκε στο βρεγμένο από δάκρυα ροζ φύλλο αγώνα. Στην πιο στενάχωρη και συνάμα σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σαν ευλογημένος

Κόντρα στα παπούτσια εκατομμυρίων της αριστερής πλευράς της εθνικής Αγγλίας, ο Λάζαρος Ρότα έκανε μια εμφάνιση καριέρας, φορώντας τα πιο βαριά. Με το πάθος του, με την προσήλωσή του, με την ποιότητα που πλέον έχει. Ο Ανθονι Γκόρντον θα μπορούσε να μην έχει αγωνιστεί ποτέ, αφού κανείς δε θα θυμάται την παρουσία του. Ο Νόνι Μαντουέκε, που πέρασε αλλαγή, τα πήγε λίγο καλύτερα, όμως δεν κατάφερε και πολλά.

Ο Λάζαρος Ρότα, «μονομάχος» κανονικός, δεν έβλεπε κανέναν.

Συγγνώμη για την «κρυάδα» των αριθμών σε μια νύχτα που δεν ταιριάζει ιδιαίτερα, όμως… του αξίζει. Το «eye test», που κρατά μια εικόνα παίκτη που βγαίνει πάντα πρώτος στη μπάλα, επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα. 13/19 μονομαχίες εδάφους, 3/3 εναέριες.

Με τη μπάλα στα πόδια, τα λάθη ήταν ελάχιστα. Μέτρησε 2 επιτυχημένες ντρίμπλες σε ισάριθμες προσπάθειες (για την ιστορία τις ίδιες με τον εξτρέμ Γκόρντον), ενώ είχε και 23/27 μεταβιβάσεις.

Και βέβαια, όλα αυτά, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν με το εθνόσημο… «Georgey, For You».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News