Ολυμπιακός: Το στοίχημα της διάρκειας και το ροτέισιον της «διαβολοβδομάδας»

Η ανάλυση του τέλειου πρώτου δεκάλεπτου με τον Αρη και η ευκαιρία (πρώτα) με την ελλιπή και… αγκομαχούσα Αρμάνι Μιλάνο. Τα δέκα συνεχή καλάθια του Ολυμπιακού δίχως ντρίμπλα από τον σκόρερ, ο Φουρνιέ που σταθερά ανεβαίνει, ο Ράιτ που επιμένει και οι μικρές αλλαγές στην περιφέρεια.

Ένα άστοχο λέι απ του Εβάν Φουρνιέ, στην πρώτη επίθεση. Μετά, χάσιμο της μπάλας. Και εμφάνισή της, στο καλάθι του Αρη. Ολοκληρωτικό μπάσκετ, από τον Ολυμπιακό που ολοφάνερα δουλεύει και προοδεύει στο επιθετικό κομμάτι.

Εστω, απέναντι στον Αρη που ψάχνεται ακόμα και έχει κάνει μόλις μία νίκη σε επτά επίσημους αγώνες και σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συνηθισμένο αυτό που έλαβε χώρα στο πρώτο δεκάλεπτο του ΣΕΦ: 15/16 σουτ εντός παιδιάς (είπαμε, μετά το πρώτο που έχασε ο Γάλλος), μονάχα ένα εξ αυτών unassisted!

Το πρώτο καλάθι ήρθε με κάθετη εφόρμηση του Σάσα Βεζένκοφ. Στα επόμενα δέκα, ο εκάστοτε «ερυθρόλευκος» σκόρερ δεν έκανε ντρίμπλα. Καμία, σε δέκα συνεχόμενα καλάθια! Ταχύτατο passing game, δημιουργία τριγώνων στο παρκέ με «σκαλοπάτι» συνήθως τον Μουσταφά Φαλ και τον Κώστα Παπανικολάου, σκοράρισμα από τον παίκτη που έκοβε προς το καλάθι ή που περίμενε στην πλάτη της άμυνας για να τελειώσει τη φάση.

Στο τελευταίο τρίλεπτο της φρενήρους περιόδου, έπιασε δουλειά ο Φουρνιέ. Όλα, και τα πέντε καλάθια σε αυτό το διάστημα, είχαν την υπογραφή του: ένα δικό του, τέσσερα από τελικές πάσες του σουτέρ που αριστεύει έως τώρα με τη δημιουργία του – με τη διαφορά ότι έχει λυθεί και εκτελεστικά, όπως φαίνεται από τους 15+11 πόντους του με 4/8 τρίποντα σε λιγότερο από 48 ώρες.

Το 35-12 επί του πάλαι ποτέ «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ έγινε στο τέλος 102-72, ο δε Βεζένκοφ πάλι στο ρελαντί έγραψε 30+ στο ranking (32, με 5 και όχι 13 βολές, όπως με τη Ζαλγκίρις…). Στο ένα και μοναδικό διάστημα χαλάρωσης, όταν η πρώτη του ομάδα μείωσε στους 17 πόντους, φρόντισε με 12 δικούς μέσα σε ένα τρίλεπτο να φέρει τη διαφορά στους 29 πόντους – και να αράξει στον πάγκο.

Μπάσκετ Μπαρτζώκα στα καλύτερά του. Και στα πιο… χαρακτηριστικά του. Ο Σάσα για παράδειγμα, έπαιξε αυστηρά στο πρώτο και το τρίτο δεκάλεπτο. Καθόλου στο δεύτερο και το τέταρτο. Οι «αλλαγές με το ρολόι» επεκτάθηκαν και στους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Γιαννούλη Λαρεντζάκη του ολοστρόγγυλου 20αριού (20:00) στον χρόνο συμμετοχής τους. Κάποια πράγματα, δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Αυτό που έχει αλλάξει, είναι το βάθος στο ρόστερ και η υπάρξη πολλών καλών σκόρερ. Προφανώς δεν είναι εποχή για θριαμβολογίες μετά από μια ήττα και μια προβληματική εμφάνιση στην Ευρωλίγκα, με 71+74 πόντους από τον Ολυμπιακό των 8/37 τριπόντων. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία πιστοποίησης της βελτίωσης, που αχνοφάνηκε και με το εκκωφαντικό ξεκίνημα απέναντι στη Ζαλγκίρις (που δεν είχε συνέχεια).

«Διαβολοβδομάδα» ξεκινάει και η Αρμάνι με την Εφές (στην Κωνσταντινούπολη) δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν προσφέρονται για μεγαλύτερη διάρκεια στην καλή απόδοση και για υψηλότερο σκοράρισμα. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος τέθηκε off λόγω των ενοχλήσεων στο ισχίο, έξω παραμένει (λογικά και για το δεύτερο ματς) ο ανέτοιμος Νικόλα Μιλουτίνοφ, που μπαίνει πάντως στον κανονικό ρυθμό προπονήσεων.

Ο Βιλντόσα συνεπώς περνάει σε ρόλο καθαρής ρεζέρβας του Γουόκαπ στο «1», ο Ντόρσεϊ θα έχει κι άλλη ευκαιρία να κάνει τρίποντο σεφτέ στην Ευρωλίγκα (0/7…), χώρος ανοίγει και για τους ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη – αν και περιμένουμε και αρκετό Φουρνιέ (sic) στο «2», με τον Παπανικολάου να απορροφά τον περισσότερο χρόνο στο «3».

Οσο για τη φροντ λάιν, ο Πίτερς παραμένει στη σκιά του Βεζένκοφ, προσπαθώντας να μπει στο πετσί του προπέρσινου ρόλου του, ενώ η επιστροφή του Φαλ κάθε άλλο παρά συνεπάγεται «αφανισμό» του Ράιτ. Ο «Μωυσής» ήταν ο πρώτος σκόρερ κόντρα στον Αρη με 23 πόντους, προερχόμενος από πολύ καλή αμυντικά εμφάνιση με τους Λιθουανούς. Α, ναι, υπάρχει κι ο Πετρούσεφ, που ανάρρωσε!

Δίχως Νίμπο και Μπολμάρο, η Αρμάνι χρειάστηκε ανατροπή στο τέλος για να καταβάλει στο «Φόρουμ» τη ρούκι Παρί με 79-74. Στο ιταλικό πρωτάθλημα σημείωσε μία ακόμα αγχωτική εντός έδρας νίκη επί της Μπρέσια (88-85). Ο Ετορε Μεσίνα εξακολουθεί να παρατάσσει βαριά σχήματα με τον Μίροτιτς στο «3» και από τους καινούριους (αν θεωρήσουμε… ντεμί τέτοιον τον Ζακ ΛεΝτέι, της πρότερης θητείας στο Μιλάνο) μονάχα ο γκαρντ Νέναντι Ντιμιτριέβιτς παίζει σταθερά καλά.

Ο Σέιβον Σιλντς συνιστά πάντα τη μεγαλύτερη απειλή από την περιφέρεια, στην οποία έχουν προστεθεί και ο γερο-Κοζέρ με τον επικίνδυνο σουτέρ Αρμόνι Μπρουκς. Οι σέντερ Ντέιβιντ ΜακΚόρμακ και Ουσμάν Ντιόπ δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε την ποιότητα ώστε να καλύψουν το κενό του Τζος Νίμπο, εξ ου και παίζει αρκετά στο «5» ο ΛεΝτέι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News