Ολυμπιακός: Ο Μεντιλίμπαρ τον έκανε Ευρωπαίο

Δεν υπάρχει πόλη της Ευρώπης που τον τρομάζει: Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ αλλάζει το DNA του συλλόγου!

Ποιος θα του το έλεγε, μέχρι και… πέρυσι: Τα βρίσκει… μπαστούνια στο πρωτάθλημα, όμως στην Ευρώπη, είναι ένας άλλος. Το παλιό αστείο, αλά «ΚΚΕ εσωτερικού – εξωτερικού», αναστράφηκε. Ασφαλώς, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ο Ολυμπιακός έκανε στο Μάλμε ότι και στο Φάληρο απέναντι στη Μπράγκα: Επαιξε για το σήμα στην καρδιά, αλλά κυρίως για εκείνο στο δεξί μανίκι. Δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Οι ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, κυπελλούχοι Ευρώπης με τον Εφηβο στα 10/11 τους, ξέρουν πολύ καλά τι πέτυχαν και ξέρουν τι έχουν να υπερασπιστούν.

Πίεση; Καμία. Οση είχαν και το Μπέρμιγχαμ, τότε που έβαζαν τέσσερα στην τέταρτη ομάδα της Αγγλίας και πανηγύριζαν… μειδιώντας. Μετά τη νύχτα στα Φιλαδέλφεια και στο Δημοτικό Θέατρο, νιώθουν – περίπου- άτρωτοι. Το αποτέλεσμα;

Δεν υφίσταται ο φόβος ως συναίσθημα. Δεν υπάρχει γωνία της Ευρώπης που είναι αχαρτογράφητη. Ειδικά «αυτής» της Ευρώπης, που αντίπαλος δεν είναι η Ρεάλ, αλλά η Μπράγκα και η Μάλμε.

Ομάδα του προπονητή

Όπως οι ελλιπείς λύσεις απέναντι στους… Λεβαδειακούς αυτού του κόσμου συνοδεύονται με φωτογραφίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έτσι και οι μεγάλες ευρωπαϊκές νύχτες πρέπει να αποδίδονται στον άνθρωπο, που τείνει να τις κάνει… συνήθεια.

Ο Βάσκος είναι ένας προπονητής που στα 62 του έμαθε ότι είναι τεχνικός «Ευρώπης». Μέχρι τότε, είχε βγει από τα στενά ισπανικά όρια μονάχα για φιλικά προετοιμασίας. Δύο ευρωπαϊκά σε έναν χρόνο μετά, πάντως, ο ισχυρισμός είναι – μάλλον – ορθόδοξος.

Είναι αυτή η φιλοσοφία που περνά ως κανονικότητα. «Σήμερα ήμουν πεπεισμένος ότι θα κάναμε ένα καλό παιχνίδι, πως θα ήμασταν καλοί», δήλωσε μετά. Μετά από ένα σπουδαίο διπλό στη Σουηδία και μετά από ένα πενταήμερο με… κομμένα αστεία στο Ρέντη.

Ο άνθρωπος που άλλαξε μια για πάντα το DNA του συλλόγου λίγο πριν γίνει αιωνόβιος και μέσα σε μία άνοιξη έγινε μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στα χρονικά του κλαμπ, συνεχίζει χαρίζει στιγμές, χαμογελαστά ταξίδια και βραδιές για τα… ρετρό του μέλλοντος.

Κάποια στιγμή, η ώρα του αποχωρισμού θα έρθει. Τότε, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα αφήσει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που παρέλαβε.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News