Νίκος Σαρίδης: Απ’ τον Στάγιτς στον… Εμπαπέ
Το συμπέρασμα για μία ακόμη φορά είναι απλό: όσο περισσότερο VAR, τόσο περισσότερη δικαιοσύνη.
Ειναι Σέρβοι, έχουν το ίδιο μικρό όνομα (Νίκολα), τυγχάνουν σχεδόν συνομήλικοι κι αποβλήθηκαν περίπου στο ίδιο λεπτό: στο 26ο ο Στάγιτς του Παναιτωλικού, στο 27ο o Τέρζιτς του Πανσερραϊκού. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο ένας απ’ τους δύο, ο στόπερ της ομάδας του Αγρινίου, βγήκε άδικα.
Παρότι ο Στάγιτς πήγε κανονικότατα σε μία διεκδίκηση της μπάλας, εντούτοις ο διαιτητής Κωνσταντίνος Τσέτσιλας αξιολόγησε ως φάουλ την ενέργεια κι επιπλέον τον παρατήρησε και με κίτρινη, η οποία ήταν η δεύτερη. Ο VAίστας Σπύρος Ζαμπαλάς δεν μπορούσε να παρέμβει, αφού το πρωτόκολλο του παρέχει το σχετικό δικαίωμα μόνο σε απευθείας κόκκινες κάρτες, οπότε τα δεδομένα του αγώνα Παναιτωλικός-Βόλος αλλοιώθηκαν νωρίς νωρίς.
Να φανταστεί κανείς ότι ακόμη κι ο Γιάννης Πετράκης, προπονητής χαμηλών τόνων και διόλου γκρινιάρης στον δημόσιο λόγο του, δεν συγκρατήθηκε τούτη τη φορά κι απέδωσε στον διαιτητή κακές προθέσεις. Στις Σέρρες, από την άλλη, η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Τέρζιτς πήγε με τις τάπες στον αστράγαλο του Ερικ Λαμέλα.
Αρχικά, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ Τσιάρας τού έδειξε κίτρινη. Παρενέβη, όμως, απ’ το VAR ο Αγγελος Ευαγγέλου, ως όφειλε. Ετσι, ο Καβαλιώτης ρέφερι πήγε για on field review και το αποτέλεσμα ήταν η κίτρινη να μετατραπεί σε κόκκινη. Το συμπέρασμα, λοιπόν, για μία ακόμη φορά είναι απλό: όσο περισσότερο VAR, τόσο περισσότερη δικαιοσύνη. Μπορεί πολλές φορές η χρήση του ν’ αποβαίνει σε βάρος του ρυθμού του παιχνιδιού ή να προκαλεί ανεπιθύμητες συναισθηματικές μεταπτώσεις, αλλά –όπως και να το κάνουμε- μειώνει τα διαιτητικά λάθη. Και ας σκούζουν οι ομάδες όταν τυχαίνει να μην τις συμφέρουν οι γραμμές του οφσάιντ ή η ανασκόπηση του διαιτητή.
Δεν υπάρχει, όμως, δικαιοσύνη «πράσινη», «κόκκινη», «κίτρινη» «ασπρόμαυρη» ή… με βούλες. Η δικαιοσύνη είναι μία, και χωρίς χρώμα. Aκόμη και στο μπάσκετ, που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως σπορ, τα «τζάλεντζ» των προπονητών κι όλα αυτά τα καινά δαιμόνια των τελευταίων ετών, εισήχθησαν στην κατεύθυνση της περισσότερης δικαιοσύνης.
Γιατί όσο λιγότερα τα διαιτητικά λάθη, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος του κίβδηλου αποτελέσματος. Παρεμπιπτόντως, ας περιμένουμε -όπως κάθε εβδομάδα- και την αποτίμηση των φάσεων απ’ τον Στεφάν Λανουά, δεδομέ- νου ότι εκφράστηκαν παράπονα και για διαιτητικές αποφάσεις των χθεσινών ματς. Ο,τι συμβαίνει, δηλαδή, σε κάθε αγωνιστική: γεμάτο το κυτίο. Και φυσικά, όπως και τις προηγούμενες φορές, πάλι κάποιοι θα σιωπήσουν με τις αναλύσεις του Γάλλου αρχιδιαιτητή και κάποιοι θα ουρλιάξουν.
Ανάλογα με το πώς θα το πει το «ποίημα», με το τι τους βολεύει και τι όχι. Στην πραγματικότητα, καμία ΠΑΕ δεν νοιάζεται αν ορισμένες ερμηνείες των κανονισμών απ’ τον Λανουά είναι εξωφρενικές, φτάνει αυτές να εναρμονίζονται με το δικό της αφήγημα.
Το πόσο χρήσιμο, πάντως, είναι το VAR το συνειδητοποιήσαμε παρακολουθώντας και το αυθεντικό clasico.
Φαντάζεστε σ’ ένα ισπανικό ντέρμπι σαν αυτό που διεξήχθη στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου το ευφυές σχέδιο του Χάνσι Φλικ έβγαλε 12 φορές οφσάιντ τους γηπεδούχους, να μην υπήρχε offside technology και να μετρούσε εσφαλμένα στο 0-0 το γκολ που έβαλε ο Κιλιάν Εμπαπέ ή να ξέφευγε κάποια άλλη αντικανονική επίθεση των Μαδριλένων; Ενώ τώρα, όσο βαρύ κι αν είναι το σκορ για τη Ρεάλ και τους απανταχού φίλους της, μιλάμε για ένα κρυστάλλινο 0-4 της Μπαρτσελόνα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Μπρούκλιν Νετς - Μιλγουόκι Μπακς 115-102: Δεύτερη διαδοχική ήττα για τα «ελάφια»
- Τροχαίο στη Μιχαλακοπούλου: Οδηγός μηχανής έχασε τον έλεγχο – Σκοτώθηκε ακαριαία
- Formula 1: Κυρίαρχος και στον αγώνα στο Μεξικό ο Σάινθ, δεύτερη σερί νίκη της Ferrari!
- Αθλητικές Μεταδόσεις: Πού θα δείτε την αυλαία της αγωνιστικής της GBL
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό