Σαν Σήμερα - Εθνική Ελλάδας: «ΝΑΙ» στην πρόκριση την ημέρα του εορτασμού του «ΟΧΙ»

Στις 28 Οκτωβρίου 1978, η Εθνική Ελλάδας έκανε το πιο μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης του 1980, χάρη στην εντυπωσιακή νίκη της επί της Ουγγαρίας με 4-1.

Ανήμερα της 38ης επετείου του «ΟΧΙ», οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας βροντοφώναξαν  «ΝΑΙ» στην πρόκριση στην τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης.

Ο θρίαμβος με 4-1 επί της Ουγγαρίας στο βαρύ απ’ τη βροχόπτωση τερέν του Καυτανζογλείου, άνοιξε τον δρόμο για την ανατροπή των δεδομένων που είχε δημιουργήσει το κακό μας ξεκίνημα. Ήταν παράλληλα και η πρώτη νίκη της Εθνικής μας επί των Μαγυάρων, απ’ τους οποίους είχε γνωρίσει τη βαρύτερη ήττα της ιστορίας της (11-1 στις 25 Μαρτίου 1938).

Ήταν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, απέναντι σε μία ομάδα που είχε συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά είχε πάει στη Θεσσαλονίκη με σημαντικές ελλείψεις. Αστέρια όπως ο Τίμπορ Νίλαζι, ο Άντρος Τόροτσικ και ο Λάσλο Φάζεκας απουσίαζαν, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η Εθνική μας κι έφτασε στον θρίαμβο.

Ύστερα από το μέτριο πρώτο ημίχρονο, η Ελλάδα ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε τέσσερα γκολ. Ο Μάικ Γαλάκος στο 58′ και το 67′, ο Χρήστος Αρδίζογλου (τον βλέπετε στη φωτογραφία μαζί με τον Πέτρο Ραβούση) στο 71′ κι ο Θωμάς Μαύρος στο 89′, διαμόρφωσαν το 4-0 που προκάλεσε ενθουσιασμό στους περίπου 15.000 φιλάθλους που αψήφησαν τον βροχερό καιρό και βρέθηκαν στην κερκίδα κρατώντας ελληνικές σημαίες (λόγω και της εθνικής επετείου).

Η Ουγγαρία μείωσε στην εκπνοή με φάουλ του Μπέλα Βάραντι, αλλά ο ελληνικός θρίαμβος, σε μια σημαντική ημερομηνία για τη χώρα, παρέμενε τεράστιος. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Εθνική μας είχε συντρίψει και τη Φινλανδία με 8-1 και βρισκόταν στην κορυφή του ομίλου. Έστω κι αν το θεωρητικό φαβορί, η Σοβιετική Ένωση, είχε δύο αγώνες λιγότερους μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι Έλληνες άρχισαν να πιστεύουν στο όνειρο της πρόκρισης, που υλοποιήθηκε έντεκα μήνες αργότερα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Οκτωβρίου

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Ρεντ Άουερμπαχ, ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του ΝΒΑ. Υπό την καθοδήγησή του οι Μπόστον Σέλτικς κατέκτησαν εννέα πρωταθλήματα (1957 και από το 1959 έως και το 1966).

1989: Η ΑΕΚ συντρίβει με 7-1 τον πρωτοπόρο Πανιώνιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τέσσερα γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα. Το γκολ των ηττημένων πετυχαίνει ο Θωμάς Μαύρος, ισοφαρίζοντας προσωρινά, και δέχεται το θερμό χειροκρότημα από τους φίλους της Ένωσης.

1962: Ο Γιώργος Μπαμπανιώτης γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής που σπάει το φράγμα των 60 μέτρων στη σφυροβολία, με βολή στα 60.20 μ. στην Αθήνα.

1951: Ο Αργεντινός Χουάν Μανουέλ Φάντζιο κερδίζει τον πρώτο από τους πέντε τίτλους παγκόσμιου πρωταθλητή στη Formula 1, χάρη στη νίκη του στο τελευταίο γκραν πρι της σεζόν στην Ισπανία. Ο βασικός αντίπαλός του, ο Ιταλός Αλμπέρτο Ασκάρι, τερματίζει στην τέταρτη θέση και μένει έξι βαθμούς πίσω του στη γενική κατάταξη.

1943: Πεθαίνει σε ηλικία 43 ετών ο γλύπτης, Κώστας Δημητριάδης. Είχε συμμετάσχει στους καλλιτεχνικούς αγώνες που είχαν εισαχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 στο Παρίσι, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο.

1900: Ολοκληρώνονται στο Παρίσι οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής, με τον τελικό του ράγκμπι που βρίσκει τη Γαλλία νικήτρια της Βρετανίας με 27-8. Οι αγώνες είχαν αρχίσει στις 14 Μαΐου χωρίς να πραγματοποιηθεί Τελετή Έναρξης, το πρόγραμμά τους ήταν χαοτικό και οι εγκαταστάσεις ελλιπείς, με συνέπεια κι ο ίδιος ο Πιερ ντε Κουμπερτέν να παραδεχθεί την οργανωτική αποτυχία των συμπατριωτών του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News