Άγκνες Κέλετι-Λαρίσα Λατίνινα: Οι ζωντανοί θρύλοι της ενόργανης που διέπρεψαν στη Μελβούρνη
Δύο από τις γηραιότερες εν ζωή ολυμπιονίκες, η Ουγγαρέζα Άγκνες Κέλετι κι η Σοβιετική Λαρίσα Λατίνινα, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων με τις μάχες τους στην ενόργανη γυμναστική, στις 7 Δεκεμβρίου 1956 στη Μελβούρνη.
Ανάμεσα στους πολλούς πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης, που έριξαν αυλαία στις 7 Δεκεμβρίου 1956, ξεχώρισαν περισσότερο δύο αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής: Η Άγκνες Κέλετι από την Ουγγαρία κι η Λαρίσα Λατίνινα απ’ τη Σοβιετική Ένωση.
Οι μάχες τους για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου τόσο στο σύνθετο ομαδικό και το σύνθετο ατομικό, αλλά και στα επιμέρους όργανα, κέντρισαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων την τελευταία ημέρα των αγώνων. Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε λόγω της εισβολής των σοβιετικών στρατευμάτων στη Βουδαπέστη πρόσθετε ίντριγκα στην αγωνιστική τους κόντρα. Ευτυχώς όμως όλα κύλησαν ομαλά ανάμεσα στις δύο αθλήτριες, σε αντίθεση με τον επεισοδιακό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων πόλο των χωρών τους, μία ημέρα νωρίτερα.
Η μοναδική αντίδραση της Κέλετι ήταν ότι παρέμεινε ανέκφραστη την ώρα της απονομής των μεταλλίων του τελικού των ασκήσεων εδάφους, όπου ισοβάθμησε πλήρως με τη Λατίνινα και μοιράστηκε μαζί της το πρώτο σκαλί του βάθρου (τις βλέπετε στην κεντρική μας φωτογραφία). Και, εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι λιγότερο από αυτό.
Ο τελικός απολογισμός έβγαλε οριακά νικήτρια την Κέλετι, με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια, αφού η Λατίνινα κέρδισε τέσσερα χρυσά, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο. Η Σοβιετική γυμνάστρια, ωστόσο, είχε νικήσει τη μεγάλη αντίπαλό της στο σύνθετο ατομικό, το οποίο έχει πάντοτε μεγαλύτερο ειδικό βάρος κι αυτό αντιστάθμισε τη διαφορά.
Η Λατίνινα ήταν ακόμα πρώτη στο άλμα, ενώ συνέβαλε καθοριστικά ώστε να κατακτήσει η Σοβιετική Ένωση το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό. Η Κέλετι, αντίστοιχα, κέρδισε τα υπόλοιπα τρία χρυσά στη δοκό ισορροπίας, τους ασύμμετρους ζυγούς και το ομαδικό οργάνων (κατηγορία που καταργήθηκε από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1960 στη Ρώμη).
Οι ιστορικές αναφορές στη Λατίνινα είναι περισσότερες επειδή συνέχισε τις διακρίσεις και στις επόμενες δύο διοργανώσεις. Με συνολικό απολογισμό εννέα χρυσά, πέντε ασημένια και τέσσερα χάλκινα ήταν η κάτοχος των περισσότερων ολυμπιακών μεταλλίων (18) από οποιονδήποτε αθλητή ανεξαρτήτως φύλου, μέχρι το 2012 στο Λονδίνο οπότε την ξεπέρασε ο Μάικλ Φελπς.
Κέλετι: Γλίτωσε με πλαστή ταυτότητα
Οι δύο πρωταγωνίστριες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1956 ζουν και βασιλεύουν 68 χρόνια αργότερα και σήμερα είναι δύο από τις γηραιότερες εν ζωή ολυμπιονίκες. Η Άγκνες Κέλετι, η οποία γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1921, ετοιμάζεται σβήσει 104 κεράκια τον επόμενο μήνα, αλλά είχε κινδυνεύσει σοβαρά να μη φτάσει ούτε τα 20. Ο λόγος; Η εβραϊκή καταγωγή της.
Η συμμαχία της Ουγγαρίας με τους Ναζί στα τέλη του 1940 είχε οδυνηρές συνέπειες για όλους τους Εβραίους της χώρας. Η Κέλετι αποβλήθηκε από τον σύλλογό της το 1941, παρότι είχε κατακτήσει εθνικούς τίτλους από το 1937 κι αναγκάστηκε να αγοράσει την ταυτότητα μιας χριστιανής κοπέλας, για να αποφύγει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να επιβιώσει δουλεύοντας ως υπηρέτρια σε χωριά της ουγγρικής επαρχίας.
Η Κέλετι έκανε μέχρι και γάμο με τον συναθλητή της, Ιστβάν Σάρκανι, αφού είχε πιστέψει τις ανυπόστατες φήμες ότι οι παντρεμένες γυναίκες δεν οδηγούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με πλαστές ταυτότητες κατάφεραν να γλιτώσουν απ’ το Ολοκαύτωμα η μητέρα της κι η αδελφή της, όχι όμως κι ο πατέρας της, ο οποίος είχε καταλήξει από το 1941 στο Άουσβιτς και πέθανε σε θάλαμο αερίων το 1944.
Αφού κέρδισε τη μάχη της ζωής, η Κέλετι ασχολήθηκε σιγά-σιγά και πάλι με την ενόργανη γυμναστική. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ματαιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944, που συνέπιπταν με τα καλύτερά της χρόνια και η ατυχία της συνεχίστηκε το 1948, όταν ένας σοβαρός τραυματισμός δεν της επέτρεψε να συμμετάσχει στη διοργάνωση του Λονδίνου.
Δεν το έβαλε κάτω και το 1952, στα 31 της, ήταν παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι και είδε τους κόπους της να δικαιώνονται. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους, το ασημένιο στο σύνθετο ομαδικό και δύο χάλκινα, στους ασύμμετρους ζυγούς και το ομαδικό οργάνων. Συνέχισε τις διακρίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1954 κι έφτασε στην κορύφωση της καριέρας της το 1956 στη Μελβούρνη.
Σε ηλικία 35 ετών, παραμένει η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο. Μετά το τέλος των αγώνων δεν επέστρεψε στην Ουγγαρία, που βρισκόταν πλέον υπό τη σοβιετική επιρροή και άρχισε να προπονεί αθλήτριες στην Αυστραλία μέχρι τα μέσα του 1957, όταν μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου έκανε οικογένεια και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος φυσικής αγωγής και προπονήτρια της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής. Επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στη Βουδαπέστη το 2015.
Λατίνινα: Έγκυος στο βάθρο
Η Λαρίσα Λατίνινα γεννήθηκε (ως Λαρίσα Ντίρι) στις 27 Δεκεμβρίου 1934 στη Χερσώνα της σημερινής Ουκρανίας. Επομένως, κλείνει σε λίγες μέρες τα 90 της χρόνια και ήταν μόλις 21 όταν διέπρεψε στη Μελβούρνη, αρχίζοντας την εντυπωσιακή συγκομιδή ολυμπιακών μεταλλίων.
Πόσο περίεργο θα σας φανεί, όμως, αν μάθετε ότι η πιο επιτυχημένη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική από σπόντα; Η μεγάλη της αγάπη ήταν το μπαλέτο, το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε ηλικία 12 ετών, όταν ο δάσκαλός της έφυγε από τη Χερσώνα και δεν βρέθηκε ποτέ αντικαταστάτης του.
Στράφηκε στην ενόργανη γυμναστική λόγω των ομοιοτήτων που είχε με τον χορό και πολύ γρήγορα έδειξε το ταλέντο της σε σχολικούς αγώνες στο Καζάν. Σημείωσε τις πρώτες αξιοσημείωτες διακρίσεις στους 4ους Διεθνείς Αγώνες Νεότητας, που φιλοξενήθηκαν το 1953 στο Βουκουρέστι και το 1954 ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Η καταξίωση ήρθε φυσικά το 1956 στη Μελβούρνη και, όπως προαναφέραμε, γιγαντώθηκε όταν συνέχισε τις επιτυχίες στις διοργανώσεις του 1960 και του 1964. Ίσως, όμως, ο μεγαλύτερος άθλος της να ήταν εκείνος που σημείωσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1958 στη Μόσχα, όταν κατέκτησε πέντε χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο, παρότι ήταν έγκυος τεσσάρων μηνών. Όταν γεννήθηκε η κόρη της και έμαθε τη συγκεκριμένη ιστορία, συνήθιζε να λέει ότι είχε κι εκείνη μερίδιο σ’ εκείνη την επιτυχία της μαμάς της!
Η Λατίνινα αποσύρθηκε από τη δράση το 1966 και παραμένει έως και σήμερα η αθλήτρια με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως εθνική προπονήτρια της Σοβιετικής Ένωσης στην ενόργανη και είδε αθλήτριές της, όπως η Όλγα Κόρμπουτ, να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 2012 ήταν παρούσα στον αγώνα στον οποίο ο Φελπς της πήρε το ρεκόρ των συνολικών ολυμπιακών μεταλλίων (φτάνοντας τα 19 έναντι 18) και μάλιστα είχε δηλώσει ευτυχής που είδε από κοντά έναν νέο αθλητή να φτάνει σ’ αυτό το μεγάλο επίτευγμα.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Δεκεμβρίου
2019: Ο Ανδρέας Βαζαίος με 1:50.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ του 1:51.36 που κατείχε ο Ούγγρος ολυμπιονίκης Λάζλο Τσεχ από τις 4/12/2015. Φυσικά ο χρόνος του αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ, συντρίβοντας το 1:52.38 που είχε κάνει στον πρωινό προκριματικό.
2018: Ο 38χρονος Έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής διορίζεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, διαδεχόμενος τον Πάτρικ Μπάουμαν που είχε πεθάνει αιφνιδίως δύο μήνες νωρίτερα.
2017: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατακτά για πέμπτη φορά την Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του γαλλικού περιοδικού “France Football” για τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο και ισοφαρίζει τις επιτυχίες του μεγάλου αντιπάλου του, Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος επιθετικός συγκεντρώνει 946 πόντους έναντι 670 του Μέσι και 361 του Νεϊμάρ που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.
2000: Η ΑΕΚ προκρίνεται στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ νικώντας με 2-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Νέα Φιλαδέλφεια (16′ Νάβας, 48′ Τσιάρτας). Είναι η ρεβάνς του εντυπωσιακού 4-4 του πρώτου αγώνα στη Γερμανία.
1999: Με δύο γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (38′, 84′ πέν.) ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 τη Γιουβέντους στο Παλέρμο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και φτάνει κοντά σε μία επική ανατροπή, αφού είχε ηττηθεί με 3-1 στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ.
1996: Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν σημειώνει το 100ό του γκολ στην Μπουντεσλίγκα, στη νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ με 1-0.
1996: Ο Τέρι Μιλς των Ντιτρότ Πίστονς ισοφαρίζει το ρεκόρ συνεχόμενων τριπόντων στο ΝΒΑ όταν σημειώνει το 13ο τρίποντο στη νίκη της ομάδας του επί των Νιου Τζέρσι Νετς με 95-69.
1986: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών από καρκίνο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Κώστας Πούλης. Το 1945 είχε ενταχθεί στην ΑΕΚ κατά το περίφημο «παιδομάζωμα» του Γιώργου Νταϊσπάγγου και τρία χρόνια αργότερα έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών σε εννέα παιχνίδια, ενώ ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, «Οι Άσοι του Γηπέδου».
1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει ντεμπούτο με τον Ηρακλή, στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο που διεξάγεται λόγω τιμωρίας στο γήπεδο της Βέροιας (1-1). Είναι η αρχή μιας μεγάλης καριέρας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η Εθνική Ελλάδας (πλην μίας φοράς, το 1976, εναντίον της Πολωνίας στην Αθήνα), μια και ο «Βάσια» είχε ήδη έξι συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης στο προολυμπιακό τουρνουά του Μόντρεαλ. Ο Χατζηπαναγής θα αγωνιστεί 281 φορές στην Α’ Εθνική και θα πετύχει 61 γκολ.
1956: Η Αμερικανίδα καταδύτρια, Πατ ΜακΚόρμικ, κάνει το νταμπλ χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη νίκη της στον βατήρα 10 μ. Στις 4 Δεκεμβρίου είχε κερδίσει το χρυσό και στις καταδύσεις από τραμπολίνο 3 μ. Νταμπλ στα χρυσά είχε κάνει η ΜακΚόρμικ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι.
1939: Ο 36χρονος Λου Γκέριγκ εκλέγεται στο Hall of Fame του μπέιζμπολ και γίνεται ο πρώτος που «παραβαίνει» τον κανόνα που υποχρεώνει τους παίκτες να έχουν αποσυρθεί ένα χρόνο προτού αποκτήσουν το δικαίωμα της εκλογής. Η καριέρα του θα τελειώσει με απολογισμό 2.130 συνεχόμενων συμμετοχών και 493 home runs. Πέθανε το 1941 σε ηλικία 38 ετών από μυατροφική πλευρική σκλήρυνση, ασθένεια η οποία αναφέρεται και ως «νόσος του Λου Γκέριγκ».
1930: Ο Αντώνης Τσολίνας σημειώνει τέσσερα τέρματα στη νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Βουλγαρίας με 6-1 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο του 1ου Βαλκανικού Κυπέλλου. Πρόκειται για ρεκόρ επίτευξης τερμάτων από έναν παίκτη σε επίσημο αγώνα της Εθνικής, το οποίο ισοφάρισε ο Φάνης Γκέκας μόλις το 2009, στη νίκη με 5-2 επί της Λετονίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Πέντε γκολ, αλλά σε φιλικό ματς, έχει σημειώσει ο Δημήτρης Σαραβάκος (Ελλάδα-Αίγυπτος 6-1, το 1990). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη η νίκη επί της Βουλγαρίας ήταν η πρώτη στην ιστορία της Εθνικής μας.
1923: O Τζόνι Βαϊσμίλερ σημειώνει το πεντηκοστό παγκόσμιο ρεκόρ του, όταν κολυμπάει τα 100 μέτρα ελεύθερο σε 58.06 χωρίς ανταγωνισμό.
1888: Ο 48χρονος Σκωτσέζος εφευρέτης Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ πατεντάρει το πρώτο φουσκωτό λάστιχο. Δύο χρόνια αργότερα όμως, η πατέντα θα κηρυχθεί άκυρη λόγω της προηγούμενης πατέντας του Ρόμπερτ Τόμσον στις 10 Δεκεμβρίου 1845. H εφεύρεση του Τόμσον είχε μείνει στην αφάνεια επειδή το ελαστικό με αέρα ακολούθησε την δημοτικότητα του ποδηλάτου, η οποία αυξήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.