Ολυμπιακός: Ιστορικό «διπλό» με σούπερ Τζόρτζεβιτς
Ήταν 7 Δεκεμβρίου 1999 όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις σημαντικότερες νίκες της ευρωπαϊκής ιστορίας του. Έστω κι αν εκείνο το 2-1 επί της Γιουβέντους στη Σικελία, δεν ήταν αρκετό για να του δώσει την πρόκριση.
Έχοντας ηττηθεί με 3-1 από τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Ολυμπιακός πήγαινε στη ρεβάνς που διεξαγόταν σαν σήμερα το 1999 στο «Λα Φαβορίτα» του Παλέρμο (λόγω τιμωρίας της «Κυρίας») χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για το θαύμα.
Η ομάδα του Πειραιά, άλλωστε, προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της ύστερα από μια ταραγμένη χρονική περίοδο τριάντα ημερών. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, είχε αποφασίσει την αντικατάσταση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Ιταλό, Αλμπέρτο Μπιγκόν. Η κόντρα του Σερβοέλληνα τεχνικού με τον ακριβοπληρωμένο σταρ της ομάδας, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, είχε παίξει τον ρόλο της για να δει την έξοδο ύστερα από μία επιτυχημένη τριετία.
Το χειρότερο, όμως, ήταν άλλο. Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο αγώνα με τη Γιουβέντους, ο Ολυμπιακός έχασε και τον άλλο διεθνούς φήμης άσο που είχε αποκτήσει το καλοκαίρι και είχε ήδη εξελιχθεί σε ηγέτη του. Τον Ζιοβάνι, ο οποίος είχε υποστεί ρήξη χιαστών στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο (4-3).
Κι όμως, λίγο έλειψε να γίνει το θαύμα. Η αλήθεια είναι ότι η «Κυρία», η οποία είχε προκριθεί εκείνη τη σεζόν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσω του… Ιντερτότο, υποτίμησε τους «ερυθρόλευκους». Για την ακρίβεια, αψήφιστα πήρε το ματς ο προπονητής της, Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος άφησε έξω τους περισσότερους πρωτοκλασάτους παίκτες του (Ζιντάν, Φαν Ντερ Σαρ, Ντάβιντς, Ιντσάγκι, Κόντε κ.ά.).
Απ’ όλα τα αστέρια, βασικός είχε αγωνιστεί μόνο ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, πιο πολύ επειδή κυνηγούσε τη θέση του πρώτου σκόρερ της Γιουβέντους στα Κύπελλα Ευρώπης, που κατείχε με 27 γκολ ο Ρομπέρτο Μπέτεγκα (ο «Πιντουρίκιο» είχε μέχρι εκείνη τη μέρα 25). Παρών όμως ήταν και ο μετέπειτα «ερυθρόλευκος», Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ο οποίος μάλιστα άνοιξε το σκορ με ωραίο σουτ στο δεύτερο λεπτό.
Σε πείσμα όσων περίμεναν (ή φοβούνταν) συντριβή, ο Ολυμπιακός αντέδρασε. Ρόλο ηγέτη ανέλαβε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ισοφάρισε στο 38′ με ένα εκπληκτικό σουτ που άφησε άναυδο τον τερματοφύλακα της Γιουβέντους, Μικελάντζελο Ραμπούλα. Ακόμα και τότε, όμως, κανείς δεν πίστεψε στην πρόκριση.
Μόνο δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Βασίλης Καραπιάλης βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, αλλά ανακόπηκε την τελευταία στιγμή από τον (μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ), Ίγκορ Τούντορ, οι οπαδοί του Ολυμπιακού είπαν για πρώτη φορά «βρε λες;».
Η Γιουβέντους διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα. Με τον Ολυμπιακό να παίζει πιο ψηλά, οι παίκτες της έφταναν πιο εύκολα στην περιοχή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου. Ο τερματοφύλακας των Πειραιωτών έσωσε μερικά σουτ, ενώ στάθηκε τυχερός σε άλλα δύο (του Μπακίνι στο 57′ και του Τζαμπρότα στο 75′) που σταμάτησαν στα δοκάρια. Μέχρι που στο 84′ τα δεδομένα άλλαξαν.
Ο Νινιάδης βρήκε με ωραία μπροστινή μπαλιά τον Τζόρτζεβιτς μες στην περιοχή, ο Μοντέρο έπεσε άτσαλα πάνω του και τον έριξε στο έδαφος κι ο Ισπανός διαιτητής Μάριν καταλόγισε το πέναλτι. Ο «Τζόλε» εκτέλεσε εύστοχα την εσχάτη των ποινών, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με 2-1 και είχε χρόνο και για τρίτο γκολ, ώστε να στείλει το ματς στην παράταση!
Στο 90′, ο Ανδρέας Νινιάδης καρδιοχτύπησε τους Ιταλούς φιλάθλους, όταν προσπάθησε να στείλει από πολύ μακρινή απόσταση την μπάλα στα δίχτυα του Ραμπούλα, που βρισκόταν εκτός θέσης, και αστόχησε ελάχιστα.
Έστω κι αν δεν χάρισε την πρόκριση, η νίκη επί ενός «κολοσσού» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Γιουβέντους και μάλιστα στην έδρα της (έστω και όχι τη φυσική της) δεν ήταν μικρό πράγμα για τον σύλλογο του Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη την ημέρα ο Ολυμπιακός ήταν η μία από τις δύο ελληνικές ομάδες που είχαν νικήσει στην Ιταλία για τα Κύπελλα Ευρώπης (η άλλη ήταν ο Αρης, που είχε συντρίψει με 3-0 την Περούτζια το 1979). Ο Ολυμπιακός τα είχε καταφέρει για πρώτη φορά το 1972, όταν επικράτησε με 1-0 της Κάλιαρι του (κορυφαίου Ιταλού κυνηγού της εποχής) Τζίτζι Ρίβα, με γκολ του προσφάτως εκλιπόντα Νίκου Γιούτσου. Τότε είχε προκριθεί στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Από τη Σαρδηνία, στη Σικελία λοιπόν. Τα μεγάλα ιταλικά νησιά «πάνε» τον Ολυμπιακό.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Δεκεμβρίου
2019: Ο Ανδρέας Βαζαίος με 1:50.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Γλασκώβης, καταρρίπτοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ του 1:51.36 που κατείχε ο Ούγγρος ολυμπιονίκης Λάζλο Τσεχ από τις 4/12/2015. Φυσικά ο χρόνος του αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ, συντρίβοντας το 1:52.38 που είχε κάνει στον πρωινό προκριματικό.
2018: Ο 38χρονος Έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής διορίζεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, διαδεχόμενος τον Πάτρικ Μπάουμαν που είχε πεθάνει αιφνιδίως δύο μήνες νωρίτερα.
2017: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατακτά για πέμπτη φορά την Χρυσή Μπάλα, το βραβείο του γαλλικού περιοδικού “France Football” για τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο και ισοφαρίζει τις επιτυχίες του μεγάλου αντιπάλου του, Λιονέλ Μέσι. Ο Πορτογάλος επιθετικός συγκεντρώνει 946 πόντους έναντι 670 του Μέσι και 361 του Νεϊμάρ που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.
2000: Η ΑΕΚ προκρίνεται στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ νικώντας με 2-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Νέα Φιλαδέλφεια (16′ Νάβας, 48′ Τσιάρτας). Είναι η ρεβάνς του εντυπωσιακού 4-4 του πρώτου αγώνα στη Γερμανία.
1996: Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν σημειώνει το 100ό του γκολ στην Μπουντεσλίγκα, στη νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ με 1-0.
1996: Ο Τέρι Μιλς των Ντιτρότ Πίστονς ισοφαρίζει το ρεκόρ συνεχόμενων τριπόντων στο ΝΒΑ όταν σημειώνει το 13ο τρίποντο στη νίκη της ομάδας του επί των Νιου Τζέρσι Νετς με 95-69.
1986: Ο προπονητής των Λος Άντζελες Λέικερς, Πατ Ράιλι, σημειώνει την 300ή του νίκη σε 416 αγώνες όταν η ομάδα του συντρίβει τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς με 132-100.
1986: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών από καρκίνο ο Κώστας Πούλης. Το 1945 είχε ενταχθεί στην ΑΕΚ κατά το περίφημο «παιδομάζωμα» του Γιώργου Νταϊσπάγγου και τρία χρόνια αργότερα έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών σε εννέα παιχνίδια, ενώ ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι Άσοι του Γηπέδου».
1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει ντεμπούτο με τον Ηρακλή, στον εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο που διεξάγεται λόγω τιμωρίας στη Βέροια (1-1). Είναι η αρχή μιας μεγάλης καριέρας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί η Εθνική Ελλάδας (πλην μίας φοράς, το 1976, εναντίον της Πολωνίας στην Αθήνα), μια και ο “Βάσια” είχε αγωνιστεί με την ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Χατζηπαναγής θα αγωνιστεί 281 φορές στην Α’ Εθνική και θα πετύχει 61 γκολ.
1956: Η Λαρίσα Λατίνινα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης με συνολικό απολογισμό τέσσερα χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο. Τα χρυσά ήρθαν στο σύνθετο ομαδικό, στο σύνθετο ατομικό, στο άλμα και στις ασκήσεις εδάφους. Δεύτερη κατετάγη στους ασύμμετρους ζυγούς και τρίτη με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης στο ειδικό σύνθετο, το οποίο θύμιζε ρυθμική γυμναστική. Η Λατίνινα έκλεισε την καριέρα της το 1964 με 18 ολυμπιακά μετάλλια, ρεκόρ που παραμένει αξεπέραστο για όλες τις αθλήτριες σε όλα τα σπορ.
1939: Ο 36χρονος Λου Γκέριγκ εκλέγεται στο Hall of Fame του μπέιζμπολ και γίνεται ο πρώτος που “παραβαίνει” τον κανόνα που υποχρεώνει τους παίκτες να έχουν αποσυρθεί ένα χρόνο προτού αποκτήσουν το δικαίωμα της εκλογής. Η καριέρα του θα τελειώσει με απολογισμό 2.130 συνεχόμενων συμμετοχών και 493 home runs. Πέθανε το 1941 σε ηλικία 38 ετών από μυατροφική πλευρική σκλήρυνση, ασθένεια η οποία για πολλά χρόνια αναφερόταν ως «νόσος του Λου Γκέριγκ».
1930: Ο Αντώνης Τσολίνας σημειώνει τέσσερα τέρματα στη νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί της Βουλγαρίας με 6-1 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο του 1ου Βαλκανικού Κυπέλλου. Πρόκειται για ρεκόρ επίτευξης τερμάτων από έναν παίκτη σε επίσημο αγώνα της Εθνικής, το οποίο ισοφάρισε ο Φάνης Γκέκας μόλις το 2009, στη νίκη με 5-2 επί της Λετονίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Πέντε γκολ, αλλά σε φιλικό ματς, έχει σημειώσει ο Δημήτρης Σαραβάκος (Ελλάδα-Αίγυπτος 6-1, το 1990). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη η νίκη επί της Βουλγαρίας ήταν η πρώτη στην ιστορία της Εθνικής μας.
1923: O Τζόνι Βαϊσμίλερ σημειώνει το πεντηκοστό παγκόσμιο ρεκόρ του, όταν κολυμπάει τα 100 μέτρα ελεύθερο σε 58.06 χωρίς ανταγωνισμό.
1888: Ο 48χρονος Σκωτσέζος εφευρέτης Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ πατεντάρει το πρώτο φουσκωτό λάστιχο. Δύο χρόνια αργότερα όμως, η πατέντα θα κηρυχθεί άκυρη λόγω της προηγούμενης πατέντας του Ρόμπερτ Τόμσον στις 10 Δεκεμβρίου 1845. H εφεύρεση του Τόμσον είχε μείνει στην αφάνεια επειδή το ελαστικό με αέρα ακολούθησε την δημοτικότητα του ποδηλάτου, η οποία αυξήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'