Σαν Σήμερα - Κύρος Βασάρας: Ο μοναδικός διαιτητής μας σε τελική φάση Μουντιάλ σφύριξε ματς με χρώμα... ελληνικό

Τον στόχο που υπήρχε από την εποχή του πατέρα του εκπλήρωσε στις 4 Ιουνίου 2002 ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος έγινε ο πρώτος (και τελευταίος μέχρι σήμερα) Έλληνας διαιτητής που σφύριξε αγώνα τελικής φάσης Μουντιάλ. Και μάλιστα σε αγώνα με χρώμα ελληνικό.

«Παίζει» να ήταν ο πιο αντιεμπορικός αγώνας ολόκληρου του πρώτου γύρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Άπω Ανατολής αυτός ανάμεσα στην Κόστα Ρίκα και την Κίνα (2-0), στις 4 Ιουνίου 2002 στην Γκουανγκτζού της Νότιας Κορέας.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, πολλοί φίλαθλοι που δεν είχαν πρωινή δουλειά, σηκώθηκαν νωρίς-νωρίς απ’ τα κρεβάτια τους, ήπιαν έναν γρήγορο καφέ και στήθηκαν στις 9:30 στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν το ματς που είχε ιστορική σημασία για τη χώρα. Διότι ήταν το πρώτο τελικής φάσης Μουντιάλ στο οποίο θα σφύριζε Έλληνας διαιτητής!

Αυτός ήταν ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος ύστερα από μία σειρά διεθνών αγώνων που είχε διευθύνει με απόλυτη επιτυχία από το 1998 που είχε πάρει το σήμα της FIFA, εκπλήρωσε ένα όνειρο δεκαετιών για την ελληνική διαιτησία. Η παρουσία του Θεσσαλονικιού διαιτητή ήταν μια στιγμή παρηγοριάς για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, απ’ τη στιγμή που η Εθνική μας είχε αποτύχει να κερδίσει την πρόκριση στα τελικά – αν και με τον Ότο Ρεχάγκελ πλέον στο τιμόνι της, ετοίμαζε κι εκείνη κάτι καλό που το είδαμε δύο χρόνια αργότερα στο Euro της Πορτογαλίας.

Ο Βασάρας είχε καλή απόδοση (αν και μάλλον έκανε κατάχρηση της κίτρινης κάρτας), σε ένα ματς που εξελίχθηκε ευνοϊκά για εκείνον. Συνέβαλε σ’ αυτό κι ο έτερος εκπρόσωπος του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Ρόναλντ Γκόμεζ, ο οποίος ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ξύπνησαν νωρίς εκείνο το πρωί πολλοί φίλαθλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Κοσταρικανός επιθετικός που βομβάρδιζε από τα 1999 τα δίχτυα των αντιπάλων του ΟΦΗ, άνοιξε το σκορ με ωραίο πλασέ στο 61′ και τρία λεπτά αργότερα δημιούργησε το δεύτερο γκολ το οποίο σημείωσε με κεφαλιά ο Μαουρίσιο Ράιτ. Στο 90′, μάλιστα, βρέθηκε σε θέση τετ α τετ αλλά άργησε να τελειώσει τη φάση και ο τερματοφύλακας Τζιανγκ Τζιν απέτρεψε το τρίτο γκολ.

Αν το όνομα του Ράιτ σας θυμίζει κάτι, πρόκειται για τον αμυντικό που λίγες ημέρες ύστερα από αυτό το ματς «έκλεισε» με μεταγραφή στην ΑΕΚ και είχε θετική παρουσία (έστω και χωρίς να… θαμπώσει κανέναν) στον έναν χρόνο που φόρεσε τη φανέλα της. Μετά το τέλος του Μουντιάλ η Ένωση απέκτησε και το δεκάρι της Κόστα Ρίκα, τον Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος επίσης δεν έκανε κάτι εξωπραγματικό, έγραψε το όνομά του σε δύο σπουδαία αποτελέσματά της στο Champions League της περιόδου 2002-03. Σκόραρε τόσο στο 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» όσο και στο 1-1 κόντρα στη Ρόμα στο «Ολίμπικο».

Κι ο ΟΦΗ, όμως, απέκτησε αργότερα δύο παίκτες που αγωνίστηκαν με την Κόστα Ρίκα σ’ εκείνο το ματς. Πρώτα εκείνο το καλοκαίρι τον χαφ Μαουρίσιο Σολίς, τον οποίο βλέπετε στη φωτογραφία αριστερά να δέχεται την κίτρινη κάρτα από τον Βασάρα στο 17′. Και το 2006 τον Στίβεν Μπράις, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο 70′ στη θέση του Χάρολντ Γουάλας. Μόνο ο Σολίς δικαίωσε τη φήμη του «μουντιαλικού» (ιδιότητα που προκαλούσε ακόμα δέος) στον ενάμισι χρόνο που έμεινε στο Ηράκλειο. Ο Μπράις πέρασε και δεν ακούμπησε, όπως λέμε.

Ο Νικάκης, ο Γερμανάκος και ο… πατήρ Βασάρας

Ο καημός της ελληνικής διαιτησίας να δει εκπρόσωπό της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου υπήρχε από πιο παλιά. Ειδικά το 1994, μάλιστα, για πολλούς μήνες όλοι θεωρούσαμε δεδομένο ότι ο Βασίλης Νικάκης θα γινόταν ο πρώτος που θα έπαιρνε το χρίσμα, μια και τέτοιο κλίμα είχε δημιουργηθεί από τις καλές εμφανίσεις του σε διεθνείς αγώνες.

Επί πολύ καιρό στα εξειδικευμένα ρεπορτάζ που είχαν τότε οι αθλητικές – και όχι μόνο – εφημερίδες παρουσιάζονταν επιχειρήματα που στήριζαν την υποψηφιότητα του Έλληνα διαιτητή για τις ΗΠΑ. Κι όταν τελικά «κόπηκε», η είδηση έπεσε… σαν κεραμίδα. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αναπληρωματικών, αλλά φυσικά δεν κλήθηκε ποτέ.

Το 1990 οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί στον Μάκη Γερμανάκο. Ήταν κι εκείνος κορυφαίος Έλληνας διαιτητής για χρόνια και μάλιστα είχε και ευρωπαϊκό τελικό στις πλάτες του – όπου όμως δεν τα είχε πάει πολύ καλά εξαιτίας της περίεργης φάσης με το ξεχασμένο χέρι του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το σοκ όταν αποκλείστηκε δεν τόσο μεγάλο όσο με τον Νικάκη και πάλι όμως πολλοί απόρησαν με τους διαιτητές που είδαν να σφυρίζουν στα γήπεδα της Ιταλίας.

Το 1986 ο Έλληνας υποψήφιος για το Μεξικό ήταν ο Αντώνης Βασάρας, ο οποίος φυσικά δεν ήταν άλλος από τον πατέρα του Κύρου. Διεθνής κι αυτός από το 1980, με αρκετούς αγώνες Κυπέλλων Ευρώπης και προκριματικών Euro και Μουντιάλ στο ενεργητικό του, έζησε για μερικούς μήνες με το όνειρο να επιλεγεί, αλλά «κόπηκε» στο νήμα. Η FIFA μάλιστα είχε αποκλείσει τότε και δύο πολύ έμπειρους Γάλλους ρέφερι, τον Μισέλ Βοτρό και τον Ρομπέρ Βιρτς.

Το στενάχωρο για τον Κύρο Βασάρα ήταν ότι παρά την καλή απόδοσή του στον αγώνα Κόστα Ρίκα-Κίνα, δεν επιλέχθηκε σε άλλο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Το ακόμα χειρότερο ήταν ότι αν και είχε επιλεγεί και για τη διοργάνωση του 2006, έμεινε τελικά έξω επειδή οι βοηθοί του Μαυρόπουλος και Τσολακίδης απέτυχαν στα τεστ φυσικής κατάστασης! Αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα με τους σταθερούς βοηθούς από την ίδια χώρα για κάθε ρέφερι, θα είχε γράψει και δεύτερη παρουσία σε Μουντιάλ.

Έδωσε, πάντως, το «παρών» στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2004 και του 2008 – και ίσως να του είχαν δοθεί και μεγαλύτερα ματς στο πρώτο αν η Εθνική μας δεν έκανε το θαύμα – και συνέχισε να βρίσκεται στις επιλογές της ΟΥΕΦΑ για μεγάλα παιχνίδια των διοργανώσεών της. Σπουδαία στιγμή έζησε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μια και διηύθυνε τον τελικό Αργεντινή-Παραγουάη 1-0. Το γεγονός ότι μετά τον Βασάρα δεν έχουμε καν υποψήφιους για τα τελικά ενός Μουντιάλ, λέει πολλά για το πόσο έχει πέσει το επίπεδο της διαιτησίας στη χώρα.

Πηγές: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής (εφημερίδα «Ο Φίλαθλος» της 22ας Ιανουαρίου 1986), αρχείο εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» (φύλλα της 4ης και 5ης Ιουνίου 2002 – ψηφιοποίηση gazzetta.gr), en.wikipedia.org («2002 FIFA World Cup»), transfermarkt.com («Kyros Vassaras»).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Ιουνίου

2023: Ο Σουηδός επιθετικός της Μίλαν, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ανακοινώνει την απόσυρσή του από τη δράση μετά τον νικηφόρο αγώνα με τη Βερόνα στο Σαν Σίρο (3-1).

2019: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Λέναρτ Γιόχανσον, ο Σουηδός πρόεδρος της UEFA από το 1990 έως και το 2007.

2008: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα μπάσκετ για δέκατη φορά μέσα σε έντεκα χρόνια, όταν νικά με 90-76 τον Ολυμπιακό στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των πλέι οφ της Α1.

2005: Η Βελγίδα Ζιστίν Ενάν κερδίζει τον πρώτο από τους τρεις διαδοχικούς τίτλους της στο μονό του Ρολάν Γκαρός. Νικά στον τελικό τη Γαλλίδα Μέρι Πιρς με 2-0 σετ (6-1, 6-1).

1996: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακοινώνει και επίσημα την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, στην οποία βρισκόταν από το 1988. Επόμενος σταθμός του θα είναι ο Ολυμπιακός.

1994: Η Ισπανίδα Αράντσα Σάντσεθ-Βικάριο κατακτά για δεύτερη φορά στην καριέρα της το Ρολάν Γκαρός, μια και νικά στον τελικό τη Γαλλίδα Μέρι Πιρς με 2-0 σετ (6-4, 6-4).

1991: Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τουρνουά εορτασμού του Ιωβηλαίου του μπάσκετ, με τη συμμετοχή έξι κορυφαίων εθνικών ομάδων της Ευρώπης (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ένωση, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία). Νικήτρια θα αναδειχθεί η Ιταλία.

1988: Η 18χρονη Στέφι Γκραφ κατακτά το Ρολάν Γκαρός νικώντας με 2-0 τη Σοβιετική Νατάλια Ζβέρεβα χωρίς να χάσει γκέιμ (6-0, 6-0). Ο τελικός διαρκεί μόλις 32 λεπτά και η Ζβέρεβα κερδίζει μόνο 13 πόντους!

1987: Η Ελλάδα νικά με 84-78 τη Γιουγκοσλαβία στη 2η αγωνιστική της 1ης φάσης, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμό στους φιλάθλους που έχουν κατακλύσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Νίκος Γκάλης δίνει άλλο ένα σόου με 44 πόντους.

1987: Το σερί των 122 νικών του Έντουιν Μόουζες στα 400 μέτρα με εμπόδια που άντεχε από το 1977, σπάει από τον Ντάνι Χάρις στο μίτινγκ της Μαδρίτης.

1986: Ο διαιτητής Έντουιν Πίκον-Άκονγκ από τον Μαυρίκιο σφυρίζει τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου στον αγώνα Παραγουάη-Ιράκ την ώρα που οι Ασιάτες εκτελούν κόρνερ και δεν κατακυρώνει το γκολ που σημειώνεται στην εξέλιξη της φάσης. Οι Παραγουανοί προηγούνται με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρομέρο απ’ το 35′ και θα κερδίσουν το ματς μ’ αυτό το σκορ.

1983: Η Αμερικανίδα Κρις Έβερτ κατακτά το Ρολάν Γκαρός για πέμπτη φορά στην καριέρα της, χάρη στη νίκη της επί της Γιουγκοσλάβας Μίμα Γιάουσοβετς με 2-0 σετ (6-1, 6-2).

1978: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ νικά με 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο «Γ. Καραϊσκάκης» και κάνει το δεύτερο νταμπλ της ιστορίας της (και πρώτο μετά το 1939).

1972: Ο Αντώνης Αντωνιάδης σκοράρει τέσσερις φορές στο 6-0 του Παναθηναϊκού επί της Βέροιας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και φτάνει τα 37 γκολ στο πρωτάθλημα. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στην Α’ Εθνική, αφού ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού είχε πετύχει 35 τέρματα την περίοδο 1968-69. Ο Αντωνιάδης θα κλείσει τη σεζόν 1971-72 με 39 γκολ και θα κερδίσει το ασημένιο παπούτσι, αφού μένει πίσω μόνο από τον Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου (40 γκολ).

1965: Ο Αυστραλός Ρον Κλαρκ βελτιώνει κατά οκτώ δευτερόλεπτα το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000 μ. (13:25.8 έναντι 13:33.6), σε αγώνα στο Κόμτον των ΗΠΑ.

1961: Ο Παναθηναϊκός εξασφαλίζει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή με το 3-3 που αποσπά από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αφού την ίδια ώρα η ΑΕΚ νικά με 4-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια τον βασικό αντίπαλό του, τον Ολυμπιακό.

1953: Η Σοβιετική Ένωση κατακτά το 8ο Ευρωμπάσκετ που διοργανώνεται στη Μόσχα με 7-0 νίκες στον τελικό όμιλο που απαρτίζουν οκτώ ομάδες. Στον τελευταίο αγώνα της νικά με 57-43 τη Γιουγκοσλαβία και την αφήνει στην έκτη θέση, ενώ δεύτερη τερματίζει η Ουγγαρία και τρίτη η Γαλλία.

1928: Ο Γάλλος Ανρί Κοσέ κατακτά το Γαλλικό Πρωτάθλημα (πρόγονος του σημερινού Ρολάν Γκαρός) νικώντας στον τελικό τον συμπατριώτη του, Ρενέ Λακόστ, με 3-1 σετ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News