ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΙΚΣΕΝ: Πόσο ακόμα θα αντέξουν οι αθλητές, τόσο εξαντλητικό πρόγραμμα;

Για πόσο ακόμα οι Ομοσπονδίες θα κάνουν τα στραβά μάτια για ένα θέμα που “καίει”, ευελπιστώντας πως δεν θα έχουμε άλλους… Έρικσεν!

Ρομπότ. Μαριονέτες. Σκληροτράχηλοι νάρκισσοι και μηχανές παραγωγής χρημάτων.

Είναι δεδομένο πως αυτή είναι η άποψη που έχουν FIFA και UEFA για τους ποδοσφαιριστές. Τα παραδείγματα πολλά και ας μην πάμε μακριά. Πριν λίγους μήνες, κάποιοι κύριοι με γραβάτες μέσα σε ένα χλιδάτο εστιατόριο αποφάσισαν να αποσύρουν τις ομάδες τους και να φτιάξουν μια δική τους, κλειστή λίγκα. Χωρίς να ρωτήσουν τον πυρήνα του κάθε συλλόγου. Τον κόσμο. Χωρίς να ρωτήσουν τους… φουκαράδες τους προπονητές που πιάστηκαν εξαπίνης και φυσικά χωρίς να ρωτήσουν, εκείνους που παίζουν το παιχνίδι.

Σα να πηγαίνεις στο σπίτι κάποιου και χωρίς να ρωτήσεις, να πάρεις μια μπουλντόζα και να το γκρεμίσεις. Επειδή έτσι. Επειδή έχεις λεφτά. Επειδή το γκρέμισμα, θα σου φέρει κι άλλα…

 

Η υπόθεση Έρικσεν επιβεβαιώνει αυτό που όλοι φοβούνται…

Η σοκαριστική κατάρρευση του Κρίστιαν ‘Ερικσεν υπό το βλέμμα εκατομμυρίων τηλεθεατών, είναι απλά ακόμα μία απόδειξη. Φοβάμαι πως δεν θα είναι η τελευταία.

Φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν είναι νέα. Μάλιστα, πάει αρκετά χρόνια πίσω. Αυτές είναι η δηλώσεις του Αρσέν Βενγκέρ από το -σχετικά- μακρινό 2016: “Είναι τραγικό να διοργανώνεται δύο σερί χρονιές το Copa America. Οι παίκτες έχουν ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα και ο Αλέξις(Σάντσες), δεν έχει ξεκουραστεί καθόλου επί 2,5 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που τραυματίζεται. Το κορμί του θέλει ξεκούραση”.

Έκτοτε, πέρασαν πέντε χρόνια. Αντί οι διοργανώσεις να μειώνονται, αυξάνονται. Αντί οι αγώνες να αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, γίνεται το αντίθετο. Αν προσθέσουμε στη συνάρτηση και τον COVID-19, καταλήγουμε σε ένα “τοξικό” μείγμα ανθρωποφαγίας και εκμετάλλευσης.

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα όπως η Premier League και η La Liga παίζουν μίνιμουμ 30 ματς, αν συνυπολογίσουμε αυτούς που παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις φτάνουμε τα 45 παιχνίδια ενώ αν πέσει και καλοκαίρι με διεθνή διοργάνωση μπορεί άνετα κάποιος να φτάσει τα 55-60 ματς μέσα σε μία αγωνιστική σεζόν. Και πάλι από την αρχή!

Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρδιόλα έχουν πολλάκις εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με για τη συγκεκριμένη τακτική. Δύο από τους καλύτερους προπονητές της εποχής μας, έχουν σταθεί… απέναντι από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τους αγώνες που διεξάγονται με απόσταση 2-3 ημερών(!) την περίοδο των Χριστουγέννων.

Με αφορμή την καρδιακή προσβολή του Δανού παίκτη, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μίλησε με σκληρά λόγια για όλα αυτά: “Τόσοι πολλοί ξεχνούν ότι είμαστε άνθρωποι κι όχι μηχανές. Δεν γίνεται να παίζουμε κάθε μέρα στο ανώτατο επίπεδο απόδοσης. Αυτό θα είναι το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο και τους νέους παίκτες, να μείνουν στο peak τους για πολλά χρόνια, διότι στην επόμενη διετία θα έχουμε τόσα πολλά μεγάλα παιχνίδια”, πριν συμπληρώσει: “Ακόμη και για τους οπαδούς, πιστεύω ότι με τόσα πολλά παιχνίδια θα βαριούνται πιο εύκολα, διότι αν περιμένεις για έναν αγώνα περισσότερο, υπάρχει μεγαλύτερη προσδοκία, το συναίσθημα της ανυπομονησίας. Θα υποβαθμιστεί η ποιότητα. Είναι αδύνατον να διατηρηθείς στο τοπ επίπεδο για τόσα πολλά παιχνίδια“.

Επίσης, ο συμπαίκτης του “Λέβα” στην Μπάγερν, Μάνουελ Νόιερ, είχε εκφράσει από τον περασμένο Νοέμβριο τις αντιρρήσεις του με το εξαντλητικό πρόγραμμα ακολουθούν πλέον οι ομάδες.

 “Δεν υπήρξε ποτέ ξανά σεζόν σαν τη φετινή και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά. Ορισμένες προπονητικές ασκήσεις δεν είναι πλέον δυνατές – λίγη αποθεραπεία μετά το παιχνίδι, λίγο τακτική, η τελική προπόνηση και μετά ξανά αγώνας”.

 

Το πρόβλημα όμως, ξεφεύγει από το ποδόσφαιρο!

 

Αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα όρια του “βασιλιά των σπορ”.

Παίρνοντας πάτημα από ρήξη χιαστών που -μάλλον- υπέστη Καουάι Λέοναρντ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media, υπενθύμισε σε όλους την πικρή αλήθεια: “Δεν θέλατε να με ακούσετε όταν σας τα έλεγα στο ξεκίνημα της σεζόν. Ήξερα ακριβώς τι θα γίνει. Ήθελα απλά να προστατέψω τους παίκτες που είναι το προϊόν και το όφελος του παιχνιδιού μας. Αυτοί οι τραυματισμοί δεν είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι η έλλειψη ξεκούρασης πριν τη σεζόν”, ενώ πρόσθεσε: “Οκτώ, πιθανότατα εννιά All-Star παίκτες έχουν χάσει τα playoffs, που είναι και ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας. Τα playoffs είναι η κορυφαία εποχή για το πρωτάθλημά μας και οι φίλαθλοι δεν μπορούν να δουν πολλούς από τους αγαπημένους τους παίκτες. Είναι τρελό. Αν υπάρχει ένα άτομο που ξέρει το σώμα του και πως αυτό δουλεύει όλο τον χρόνο, αυτός είμαι ΕΓΩ. Μιλώ για την υγεία όλων των παικτών και σιχαίνομαι να βλέπω τόσους πολλούς τραυματισμούς μέσα στη σεζόν. Συγνώμη φίλαθλοι, μακάρι να μπορούσατε να δείτε όλους τους αγαπημένους σας παίκτες”.

 

 

Η μεγάλη γιορτή… χάλασε για κάποιους.

Λόγω τραυματισμών, δεν είναι και λίγοι ο οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στο φετινό Euro. Αναμφίβολα, μία συμμετοχή ενός παίκτη με την Εθνική του ομάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση, είναι μεγάλη τιμή. Πολλοί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προλάβουν, ωστόσο, δεν είναι όλοι τυχεροί.

Ο Μάρκο Ρόις, έθεσε εαυτόν εκτός Γερμανίας λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο Ζλάταν Ιμραϊμοβιτς γύρισε στη Σουηδία για να παίξει στο Ευρωπαϊκό αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Σέρχιο Ράμος, τέθηκε εκτός Ισπανίας από τον Λουίς Ενρίκε γιατί με το ζόρι έκανε 15 ματς όλη τη χρονιά.

Αν προσθέσουμε τους Μάρκο Ασένσιο, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρντολντ, Τεό Ερναντέζ, Πέντρο Νέτο, Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν και Κρίστοφ Πιόντεκ φτάνουμε σε έναν αριθμό πολύ μεγάλο από ποδοσφαιριστές που δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τη χώρα τους!

Και δεν είναι οι μόνοι…

Μένει να δούμε πόσο θα συνεχιστεί αυτή η… εγκληματική εκμετάλλευση των παικτών, ελπίζοντας πως δεν θα έχουμε άλλα συμβάντα σαν του Έρικσεν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News