EUROLEAGUE ANALYSIS: Ο Ολυμπιακός σε τροχιά τετράδας και πλεονεκτήματος έδρας!

Το sportday.gr ρίχνει μία πρώτη ματιά στη βαθμολογία της Euroleague και… μετρά τις ομάδες με βάση τις εκτός έδρας νίκες τους αλλά και τις εντός έδρας ήττες!

Συμπληρώσαμε αισίως τις 13 από τις από τις 34 αγωνιστικές της Euroleague. Οδεύοντας λοιπόν προς το πρώτο μισό, αφού απομένουν μόλις 4 αγωνιστικές για να κλείσει ο πρώτος γύρος, είναι μία καλή στιγμή για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα από τη βαθμολογία.

Σε μία διοργάνωση εντελώς διαφορετική από την περσινή, αφού οι έδρες πλέον παίζουν τον δικό τους ρόλο, οι νίκες των φιλοξενούμενων εμφανίζονται σε μικρότερο βαθμό. Κάτι που προφανώς θα επηρεάσει πολύ την 8άδα και τον αριθμό που θα χρειαστεί μία ομάδα για να βρεθεί σε τροχιά πρόκρισης.

Την περσινή σεζόν η Μπάγερν έκανε την υπέρβαση, αφού μπήκε ως 8η με 19 νίκες, αριθμός που φέτος φαντάζει υπερβολικός, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Τη βαθμολογία της διοργάνωσης μετά και το πέρας της 13ης αγωνιστικής τη βρίσκετε εδώ.

Η πρώτη 4άδα και ο Ολυμπιακός!

Η μάχη για τις τέσσερις θέσεις στα ψηλά που δίνουν πλεονέκτημα καλά κρατεί. Ναι μεν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δείχνουν ένα βήμα μπροστά αυτήν τη στιγμή, αλλά από κοντά τους… παραμονεύει και ο Ολυμπιακός, που με τα πεπραγμένα του ψάχνει τρόπο να «ψηλώσει» το ταβάνι του.

Αν αφήσουμε στην άκρη την κανονική βαθμολογία της Euroleague και προσεγγίσουμε με βάση των +/- των εκτός έδρας νικών και των εντός έδρας ηττών, θα παρατηρήσουμε πως ο Ολυμπιακός είναι δεδομένα σε ρυθμό για να διεκδικήσει το πλεονέκτημα (προφανώς είναι πολύ νωρίς ακόμα). Οι δύο Ισπανικές, μαζί με τους «ερυθρόλευκους» είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν διατηρήσει ανέπαφες τις έδρες τους και με τις εκτός έδρας νίκες τους έχουν τους υψηλότερους συντελεστές (+5 η Μπάρτσα, +4 η Ρεάλ, +2 ο Ολυμπιακός).

Κατάταξη

ομάδα

Νίκες εκτός-ήττες εντός

1.

Μπαρτσελόνα

+5

2.

Ρεάλ Μαδρίτης

+4

3.

Ολυμπιακός

+2

4.

Αρμάνι Μιλάνο

+1

5.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

+1

6.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

+1

7.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

+1

8.

Βιλερμπάν

0

9.

Μπάγερν Μονάχου

0

10.

Ερυθρός Αστέρας

0

11.

Εφές Αναντολού

-1

12.

Ούνικς Καζάν

-1

13.

Μονάκο

-1

14.

Φενέρμπαχτσε

-2

15.

Παναθηναϊκός

-2

16.

Άλμπα Βερολίνου

-2

17.

Μπασκόνια

-3

18.

Ζαλγκίρις Κάουνας

-3

Οι Πειραιώτες συγκεκριμένα έχουν τη μεγάλη ικανοποίηση, βλέποντας όσα έχουν πετύχει, αφού ήδη έχουν επισκεφτεί έδρες δύσβατες. Συγκεκριμένα από την πρώτη 8άδα της βαθμολογίας ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει μόνο σε Μαδρίτη και Τελ Αβίβ (τους έχει κερδίσει αμφότερους στο ΣΕΦ), ενώ ήδη έχει βγάλει την υποχρέωση να ταξιδέψει στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εφές!

Αυτό το +2 βάζει τον Ολυμπιακό σε ρυθμό 19 νικών, κάτι που μπορεί να βελτιώσει αν μέχρι το φινάλε του Δεκεμβρίου βρει νίκες σε Βελιγράδι ή ΟΑΚΑ, με την προϋπόθεση, βέβαια, της κυνικότητας που δείχνει στην έδρα του.

Πού θα φτάσει η πρόκριση;

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως η αυξητική τάση των επικρατήσεων στις έδρες, χαμηλώνει τον αριθμό «κλειδί» για πρόκριση. Μετά την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ και τον Ολυμπιακό, υπάρχει ένα γκρουπ τεσσάρων ομάδων με συντελεστή +1 και άλλο ένα τριών με συντελεστή 0. Μέσα σε όλα αυτά, από τον αρνητικό συντελεστή υπάρχουν ομάδες που αναμένουμε με τη δυναμική που έχουν να ανακάμψουν, όπως η Εφές (-1) και η Φενέρ (-2).

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μεγάλο σερί από κάποιον που έρχεται από χαμηλότερα. Έτσι και αλλιώς οι διαφορές ακόμα είναι εύθραυστες, με μία εκτός έδρας νίκη να μπορεί να ανατρέψει αρκετά δεδομένα. Άλλωστε η Εφές κάτι τέτοιο έκανε και πέρσι για να φτάσει ως το φινάλε της διαδρομής.

Το δεδομένο όμως είναι πως οι 19 νίκες της Μπάγερν πέρσι, αν οι ομάδες συνεχίσουν να υπερασπίζονται την έδρα τους με τον ίδιο ρυθμό, θα δίνουν δεδομένα πρόκριση, αφού αυτήν τη στιγμή η 8η (στην ειδική μας βαθμολογία) Βιλερμπάν, οδεύει ολοταχώς για 17!

Το… παράδοξο και ο Παναθηναϊκός

Αν υπάρχει κάτι που μοιάζει παράταιρο μέχρι στιγμής, αυτό είναι η θέση της Ούνικς Καζάν. Οι Ρώσοι πέτυχαν 6 νίκες σε 7 παιχνίδια, μέχρι να συναντήσουν τον Ολυμπιακό, αποτελέσματα που τους έβαλαν σε τροχιά πρόκρισης. Η ήττα από τους «ερυθρόλευκους» έρχεται να τους ρίξει στο -1 αυτής της βαθμολογίας και εκτός 8άδας (στην οποία βρίσκονται κανονικά), αφού στην έδρα τους μετρούν ήδη τρεις ήττες. Πρόσημο, το οποίο με τον τρόπο που αγωνίζεται, όσο εύκολα μπορούν να το ρεφάρουν εκτός έδρας, άλλο τόσο μπορούν να το δουν να διογκώνεται με ήττες στο Καζάν, κάνοντάς τη αστάθμητο παράγοντα για την Euroleague.

Από εκεί και πέρα στον βυθό με -3 βλέπουμε τις Μπασκόνια και Ζαλγκίρις, που καλούνται να βρουν υπερβάσεις μακριά από τις έδρες τους, αν θέλουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι της πρόκρισης και λίγο πιο πάνω τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» μπορεί να βρίσκονται στη 17η θέση της βαθμολογίας, όμως οι 3 νίκες τους στο ΟΑΚΑ τους κρατάνε με νύχια και με δόντια στο -2. Ο νόμος της έδρας τους ήταν αυτός που τους… έβγαζε στον αφρό, αφού το ΟΑΚΑ ήταν δύσβατο μονοπάτι για αρκετούς αυτά τα χρόνια και η διαφορά μπορούσε να καλυφθεί με κάποιες μεγάλες εκτός έδρας νίκες. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο όλο και λιγοστεύουν, όχι απλά λόγω εικόνας αλλά και λόγω του 0-8 μέχρι τώρα μακριά από την Αθήνα, νούμερο που φυσικά αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της διοργάνωσης.

Οι ασκήσεις επί χάρτου φυσικά μπορούν να ανατραπούν εν μία νυκτί και τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού όπως γνωρίζουμε στην Euroleague δεν υπάρχει νίκη που να θεωρηθεί δεδομένη. Απλώς έχουμε μορφοποιήσει μία πρώτη εικόνα, που σε τέσσερις αγωνιστικές από τώρα, με το φινάλε του 1ου γύρου θα είναι ακόμα πιο επεξηγηματική και για την πρόκριση στην 8άδα, αλλά και για τους… μνηστήρες του πλεονεκτήματος έδρας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News