ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ: Το Ελληνόπουλο που κατέκτησε το Calcio!

Έγινε καλύτερος αμυντικός, ανέπτυξε τις ηγετικές του ικανότητες, έγινε σύμβολο φιλοδοξίας κι έγραψε ιστορία. O Κώστας Μανωλάς επιστρέφει στον Ολυμπιακό ως ένας από τους κορυφαίους στόπερ που αγωνίστηκαν την τελευταία δεκαετία στο Καμπιονάτο.

Ο Κώστας Μανωλάς έφυγε από τον Ολυμπιακό το 2014. Στην Ιταλία φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα και της Νάπολι. Έγραψε 281 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τους δύο ιστορικούς συλλόγους και πέτυχε 13 γκολ. Πήγε στα 23 του με όλη την καριέρα του μπροστά του και επιστρέφει στα 30 του έχοντας αποκομίσει τεράστιες εμπειρίες στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι διαφορετικός ποδοσφαιριστής κιόλας. Τί μένει, όμως, από το πέρασμά του από το calcio εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου;

Το σύμβολο της φιλοδοξίας

Ο Κώστας Μανωλάς τόσο στη Ρόμα όσο και στη Νάπολι συνδέθηκε με τη φιλοδοξία των συλλόγων να ταράξουν τις ισορροπίες, να ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Προτού πάει στους «τζαλορόσι», τα ιταλικά ΜΜΕ θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη τη μεταγραφή του στην παντοδύναμη Γιουβέντους. Το ότι τον πήρε η ομάδα της Ρώμης ερμηνεύτηκε ως ένα σημάδι πως πλέον θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους «μπιανκονέρι» και να τους πλησιάσει.

Mε αυτόν στο ρόστερ, η Ρόμα τερμάτισε δεύτερη δύο φορές (2014-15, 2016-17) και άλλες τόσες 3η (2015-16, 2017-18). Μόνο στην τελευταία σεζόν του η ομάδα πήρε την κάτω βόλτα και ολοκλήρωσε τη σεζόν 6η (2018-19). Σ’ αυτό το διάστημα συνεργάστηκε με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές (Ρούντι Γκαρσία, Λουτσιάνο Σπαλέτι, Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, Κλαούντιο Ρανιέρι). Σ’ αυτό το διάστημα έφτασε μια φορά στα ημιτελικά του Champions League, δύο φορές στους «16» και άλλες τόσες στους «16» του Europa League.

 

Έπειτα, ακολούθησε η μεταγραφή στη Νάπολι για 36 εκατομμύρια ευρώ. Εκ νέου έγινε η σημαία της αλλαγής. Διότι, πλέον, το κλαμπ είχε αφεθεί στα χέρια του Κάρλο Αντσελότι κι ο ιδιοκτήτης Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις όχι μόνο κράτησε τον Καλιντού Κουλιμπαλί, αλλά απέκτησε και τον Έλληνα που ήταν ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς της Serie A.

Η Νάπολι κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, τον πρώτο της τίτλο σε έξι χρόνια, αλλά ο Κάρλο Αντσελότι ήταν πια παρελθόν και στον πάγκο της καθόταν ο Τζενάρο Γκατούζο. Ωστόσο, ο αέρας της αλλαγής σταμάτησε να φυσάει. Τα εσωτερικά προβλήματα κι ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ντε Λαουρέντις παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Η αγωνιστική βελτίωση

Στα χρόνια του στην Ιταλία, ο Κώστας Μανωλάς συνεργάστηκε με προπονητές διάφορων φιλοσοφιών. Από τον Ρούντι Γκαρσία που έδινε μεγάλη βάση στο τρανζίσιον, στον Λουτσιάνο Σπαλέτι που ήθελε οι ομάδες του να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, στον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο που προωθούσε ένα μεικτό στιλ, στον Κλαούντιο Ρανιέρι που ενδιαφερόταν πρωτίστως για την άμυνα, στον Κάρλο Αντσελότι που έδινε βάση στην ισορροπία και στον Τζενάρο Γκατούζο που ήταν κόουτς ψυχολογίας.

Από όλους, πάντως, πήρε κάτι και εμπλούτισε το παιχνίδι του. Με τον Ρούντι Γκαρσία έγινε καλύτερος αμυντικός. Με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι και τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο βελτιώθηκε με την μπάλα στα πόδια και στο «διάβασμα» των φάσεων. Ο Τζενάρο Γκατούζο και οι συνθήκες στη Νάπολι τον βοήθησαν να γίνει περισσότερο ηγέτης στην άμυνα.

Οι καλύτερες στιγμές του

Σε προσωπικό επίπεδο οι καλύτερες σεζόν του ήταν η 2017-18 με τη Ρόμα και η 2019-20 με τη Νάπολι. Σ’ αυτές έλαμψε περισσότερο το ταλέντο του και η ηγετική φυσιογνωμία του. Πολύ καλός ήταν επίσης και την περίοδο 2015-16 και 2016-17. Σ’ αυτή την 3ετία από το 2015 ως και το 2018 το όνομά του βρέθηκε πολλές φορές να πρωταγωνιστεί μεταγραφικά σενάρια ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Ίντερ και η Γιουβέντους μεταξύ άλλων.

Φυσικά, αξέχαστο θα μείνει το γκολ του στην Μπαρτσελόνα στη νίκη με 3-0 στο «Ολίμπικο» της Ρώμης που έστειλε τους «τζαλορόσι» στα ημιτελικά του Champions League και τους «μπλαουγκράνα» τους Λιονέλ Μέσι… σπίτια τους παρόλο που είχαν προβάδισμα 4-1 από το α’ ματς.

Πέραν αυτού, όμως, ο Κώστας Μανωλάς δοκιμάστηκε κόντρα σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο και έδειξε πως όχι μόνο μπορεί να σταθεί, αλλά και να διαπρέψει. Έγινε ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην Ιταλία – κι αυτό αποτελεί μεγάλο παράσημο – και στην Ευρώπη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News