ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Η υπερομάδα της «Μασία» ανοίγει τον δρόμο για το γυναικείο ποδόσφαιρο

Η γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα χαράζει τον δρόμο για την ισότητα στο ποδόσφαιρο.

Η σεζόν για την γυναικεία ομάδα της Μπαρτσελόνα έριξε αυλαία με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο μιας «εννιάρας» κόντρα στην Έιμπαρ.

Μιας χρονιάς στην οποία οι γυναίκες των μπλαουγκράνα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους (Κύπελλο Ισπανίας, Champions League και πρωτάθλημα), φτάνοντας στο πρώτο τρεμπλ της ιστορίας τους και μπαίνοντας έτσι στο κλειστό κλαμπ των πέντε ομάδων που καταφέρνουν κάτι τέτοιο, μαζί με τις Φρανκφούρτη (2002, 2008), Άρσεναλ (2007), Λιόν (2012, 2016, 2017, 2019, 2020) και Βόλφσμπουργκ (2013).

Η εμφατική νίκη ενώπιον 2.120 φιλάθλων στο «Estadi Johan Cruyff», προσέφερε απλόχερα συγκινήσεις, γκολ και θέαμα, ενώ συνδυάστηκε και με ένα έντονο κοντράστ συναισθημάτων. Από τη μια η ιστορική 200η εμφάνιση της επιθετικού Μαριόνα Καλντεντέι και το μαγικό χατ-τρικ της βιρτουόζου, πρώτης σκόρερ του πρωταθλήματος, Τζένιφερ Ερμόσο. Κι από την άλλη, ο αποχαιρετισμός του προπονητή Λουίς Κορτές και της εμβληματικής αρχηγού Βίκυ Λοσάδα.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

The… Barcelona Way

Η φετινή γυναικεία υπερομάδα της Μπαρτσελόνα ωστόσο, μόνο αποτέλεσμα τύχης και συμπτώσεων δεν είναι… Απεναντίας, οι 26/26 νίκες στο πρωτάθλημα της Primera, πιστώνονται τόσο στον Καταλανό τεχνικό, όσο και στο ίδιο το κλαμπ.

Πιστός στο αγωνιστικό DNA του συλλόγου, με «όπλο» του το τίκι-τάκα που θα ζήλευαν μέχρι και ο Κρόιφ με τον Γκουαρδιόλα, ενορχήστρωσε την ομάδα πάνω σε ένα στυλ με έλεγχο του παιχνιδιού και κυκλοφορία της μπάλα με 4-3-3, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο. Από τις σούπερ σταρ στράικερ, Λίκε Μάρτενς και Τζένιφερ Ερμόσο, τις Αϊτάνα Μπονματί, Πάτρι Γκιχάρο και Αλεξία Πουτέλιας, μέχρι και την «φύλακα-άγγελο» της εστίας Σάντρα Πάνιος, η υπερηχητική Μπάρτσα κέρδιζε από… τα αποδυτήρια.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

Από τα χωμάτινα πάρκινγκ… στο τρεμπλ

Η ιστορία πίσω από την δημιουργία του γυναικείου τμήματος θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Οι απαρχές του συναντώνται το 1988, ωστόσο μέχρι τότε η ομάδα δεν ανήκε επίσημα στους Καταλανούς. Ως εκ τούτου, οι παίκτριες αναγκάζονταν να προπονούνται στο πάρκινγκ της πρώτης ανδρικής ομάδας, κάτω από αντίξοες συνθήκες (βροχή, χιόνι, λάσπες κλπ), ενώ πολλές από αυτές εργάζονταν και στην Ακαδημία FCB Escola προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Η επίσημη ενσωμάτωση στο κλαμπ πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου του 2002, ένα μήνα δηλαδή μετά τον πρώτο τελικό του Champions League γυναικών στην ιστορία της UEFA.

H «Σιδηρά Κυρία» των Καταλανών

Ωστόσο αν η γιγάντωση του κλαμπ έφερε ένα όνομα, σίγουρα αυτό θα ήταν της Καταλανής νομικού και επιχειρηματία, Μαρία Τεϊσιδόρ. H 46χρονη πρώην «Σιδηρά Κυρία» της Μπάρτσα, κατείχε από τον Ιανουάριο του 2018 τον τίτλο της επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου «Barça Femení», της προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Διαφάνειας του Ομίλου, καθώς και του οργανισμού «Grup Edelmira Calvetó», που έχει ως στόχο την προώθηση του ρόλου των γυναικών στον αθλητισμό.

Ακόμη και μετά την υποβολή της παραίτησης της στον Ζοσέπ Μπερτομέου τον περασμένο χρόνο, η παρακαταθήκη του έργου που άφησε είναι τεράστια…

Ένα από τα απαράβατα δόγματα του γυναικείου τμήματος, είναι η συμπόρευση με τις βασικές αρχές που διέπουν το κλαμπ. Ο σεβασμός στην ιστορία του, οι γηγενείς παίκτριες και η διατήρηση του βασικού κορμού του ρόστερ.

Όπως εξηγεί και η ίδια η Τεϊσιδόρ: «Η Μπαρτσελόνα ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της και πάντα σκεφτόταν πώς να επηρεάσει την κοινωνία με τον σωστό τρόπο. Θέλαμε πάντοτε να ακολουθούμε τις αρχές της Μπαρτσελόνα. Συνεπώς δεν μας ενδιαφέρει το να αποκτήσουμε σούπερ σταρ παίκτριες από όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θέλουμε οι παίκτριες μας να έχουν ζήσει την μετάβαση από τον ερασιτεχνικό στον επαγγελματικό αθλητισμό. Να έχουν βιώσει το πόσο δύσκολος ήταν αυτός ο δρόμος και να νιώθουν έτσι πάθος για τα χρώματα του συλλόγου».

Πλέον το γυναικείο τμήμα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το αντίστοιχο ανδρικό, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την ιατρική περίθλαλψη και τις εγκαταστάσεις. Οι παίκτριες των μπλαουγκράνα αγωνίζονται στο χωρητικότητας έξι χιλιάδων θέσεων «Estadi Johan Cruyff», το ίδιο γήπεδο δηλαδή που χρησιμοποιεί η Μπαρτσελόνα Β. Ακόμη, η ομάδα χρηματοδοτείται από την χορηγό εταιρεία Stanley, ενώ ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια.

Αν μη τι άλλο η δημιουργία και η στήριξη των γυναικείων τμημάτων στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την διεκδίκηση της επαγγελματικής ισότητας τόσο στον αθλητισμό όσο και στην κοινωνία εν γένει.

Και η Μασία με το παράδειγμα της έχει πράγματι χαράξει τον δρόμο…

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Barcelona Femeni (@fcbfemeni)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News