2022 NBA All Star Game: To πανηγύρι των 100 εκατομμυρίων δολαρίων
Ωραίο (αν και εξεζητημένο συχνά, ιδίως στο κυρίως παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώνεται το αγωνιστικό τριήμερο) το θέαμα στα All Star Game, ωραιότερη όμως και σίγουρα αποδοτικότερη για τις πόλεις που τα φιλοξενούν, η εισροή χρήματος.
Πίσω από τα καρφώματα, τα τρίποντα και τις φαντεζί ντρίμπλες, διακινούνται αστρονομικά ποσά και τα κέρδη για τις κατά τόπους οικονομίες είναι αντίστοιχα. Μια καλοστημένη επιχείρηση είναι και τα All Star Game. Mια επιχείρηση που αποφέρει έσοδα και σε όλες τις συνεργαζόμενες με το ΝΒΑ. Για παράδειγμα, το τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝΤ που έχει τα σχετικά δικαιώματα, πέρυσι είχε έσοδα 30 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τις διαφημίσεις που προσέλκυσε στο συγκεκριμένο σαββατοκύριακο και παρ’ ότι η τηλεθέαση κατακρημνίστηκε κατά 18% σε σχέση με το event του 2020.
Δίχως να συμπεριλαμβάνουμε τέτοιου είδους «περιφερειακά» ποσά και μένοντας στον τζίρο για την τοπική κοινωνία, αυτός για το Κλίβελαντ που φιλοξενεί το φετινό All Star Game εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Γενικά τα τελευταία χρόνια εκεί γύρω φτάνει, αν σκεφτούμε κι ότι το 2017 (και κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε) διαπιστώθηκε ότι στην πόλη της Σάρλοτ είχε κοστίσει 100 «μύρια» η μετάθεση της γιορτής από το ΝΒΑ στη Νέα Ορλεάνη. Η λίγκα είχε «πάρει» το All Star Game από τη Σάρλοτ εξαιτίας του τοπικού νόμου κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Εν τέλει διεξήχθη εκεί το 2019 και όντως σε ανάλογο ποσό εκτιμήθηκε το… μπουστάρισμα της τοπικής οικονομίας.
Τα αντίστοιχα έσοδα της πόλης του Τορόντο στον Καναδά ήταν γύρω στα 90 εκατομμύρια το 2016. Αισθητά πάνω από τα 100 έφτασαν αυτά το 2018 στο Λος Αντζελες, που αποτελεί μητρόπολη και εμπορικό προορισμό. Μόνο από τους τουρίστες στην πόλη της Καλιφόρνιας διακινήθηκαν 90 «χαρτιά» και άλλα 26 υπολογίστηκαν εκείνα από την οικονομική «κίνηση» των τοπικών επιχειρήσεων χάρη στο μεγάλο event του ΝΒΑ.
Απούλητα εισιτήρια προς… 3 δολάρια
Τα πράγματα, φυσικά, ήταν εντελώς διαφορετικά στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης. Το πρώτο All Star Game διεξήχθη το 1951 στη Βοστώνη και μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η τηλεόραση μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και συμπαρέσυρε τις τιμές προς τα πάνω σε κάθε τομέα, τα εισιτήρια κόστιζαν μερικές δεκάδες δολάρια.
⏪ East defeated West 125-115 in the 1960 NBA All-Star Game!
Wilt Chamberlain scored 23 PTS and grabbed 25 REB, and was named NBA All-Star Game MVP.
? 2020 #NBAAllStar Game:
Sunday (2/16), 8pm/et, TNT pic.twitter.com/0WLJkHAjrl— NBA History (@NBAHistory) February 12, 2020
Προφανώς ήταν και οι τιμές των αγαθών πολύ φθηνότερες εκείνη την εποχή, εντούτοις είναι χαρακτηριστικό πως το 1960, μιάμιση ώρα πριν το τζάμπολ στο παιχνίδι της Φιλαδέλφεια (σ.σ: δεν υπήρχαν βέβαια τότε άλλοι διαγωνισμοί), πάνω από 3.000 εισιτήρια παρέμεναν απούλητα – και δόθηκαν για 3, 4 και 5 δολάρια!
Σήμερα δυόμισι χιλιάρικα, πακέτο στα 21!
Στο επικείμενο ραντεβού των αστέρων του ΝΒΑ, η μέση τιμή εισιτηρίου στο «Rocket Mortgage FieldHouse» ανέρχεται στα 2.442 δολάρια! Προφανώς υπάρχουν και κάποια τριψήφιας τιμής, υπάρχουν όμως και τα ακριβότερα, που αγγίζουν τα 8 χιλιάρικα! Και αυτά δεν πιάνουν… μία μπροστά στα ακριβότερα πακέτα για τους επισκέπτες του τριημέρου (μαζί δηλαδή με τη χρέωση για ξενοδοχείο, φαγητό κλπ.), που ανέρχονται στα 21.599 δολάρια!
Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πάρει την ανηφόρα, αν σκεφτούμε ότι το 2018 η μέση τιμή τους ήταν η υψηλότερη σε βάθος δεκαετίας με 1.800 δολάρια. «Μηχανή» εσόδων είναι και για το ΝΒΑ το ετήσιο All Star weekend, που εκτείνεται βέβαια με τόσες εκδηλώσεις σε τρεις, αν όχι τέσσερις ημέρες.
Πέρυσι, με το νέο κύμα κορωνοϊού να σαρώνει και αγώνες να αναβάλλονται σωρηδόν, είχε ανακοινωθεί αρχικά πως δεν θα γινόταν All Star Game – προς ανακούφιση των παικτών, που κάποιοι είχαν ξεκινήσει μάλιστα τη σεζόν 2020-21 σχεδόν αμέσως μετά την (καθυστερημένη λόγω της πολύμηνης διακοπής στο πρώτο παγκόσμιο λοκντάουν) ολοκλήρωση της προηγούμενης. Εν τέλει έγινε κανονικά, απλώς «έφυγε» από την Ιντιανάπολις (που θα το φιλοξενήσει το 2024) κι έλαβε χώρα στην Ατλάντα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως προτιμούσε να περάσει τη βδομάδα της διακοπής με την οικογένειά του και επ’ ουδενί τρέχοντας στη συγκεκριμένη υποχρέωση, για την οποία δεν έτρεφε τον παραμικρό ενθουσιασμό. Με τον Covid-19 ωστόσο (μέσω της αναβολής αγώνων και κατόπιν της διεξαγωγής τους χωρίς κόσμο, άρα χωρίς εισιτήρια) να έχει επιφέρει ζημία της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη λίγκα, δεν… αντεχόταν και η ακύρωση ενός τόσο μεγάλου -και οικονομικά- γεγονότος. Είναι πολλά τα λεφτά, Γιάννη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Διθύραμβοι UEFA για Μουζακίτη: «Παίχτης από άλλη διάσταση»
- Ολυμπιακός: Στην κυκλοφορία τα εισιτήρια για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Χάρι Κέιν: Ο Άγγλος επιθετικός έγινε...άγαλμα - Δεν πήγε και πολύ καλά αυτό
- Βεζένκοφ: «Mε τον Μπαρτζώκα μπορείς να συζητήσεις τα πάντα»
- Βασίλης Σπανούλης: «Ευχαριστούμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό»