ΕΡΤ: Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμούν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με σειρά αφιερωματικών εκπομπών, οι οποίες υπενθυμίζουν το διαχρονικό νόημα της Επανάστασης του 1821.
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
Στο Δεύτερο Πρόγραμμα, η υπόμνηση της Εθνικής Παλιγγενεσίας ξεκινά από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 25 Μαρτίου, με τη μετάδοση επετειακής εκπομπής αρχείου με τη Φεβρωνία Ρεβύνθη. Στη δίωρη αυτή εκπομπή παρουσιάζονται τα ιστορικά τραγούδια της εποχής της ελληνικής Επανάστασης, όπου εξιστορούνται μείζονα γεγονότα, όπως πολεμικές επιτυχίες και αποτυχίες αλλά και ιστορικά πρόσωπα. Ιστορικά τραγούδια είναι και τα Κλέφτικα και τα Ακριτικά, κατέχοντας μάλιστα ιδιαίτερη θέση στην παράδοση λόγω του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν.
Στις 08:00, συνεχίζει στο πνεύμα της ημέρας ο Δημήτρης Μεϊδάνης με μία έκτακτη εκπομπή. Μεταξύ άλλων, δωρίζει στους ακροατές μας και το βιβλίο «Ο Εθνάρχης των Νεοελλήνων Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», ύστερα από σύντομη παρουσίασή του από τον συγγραφέα Θεόδωρο Δημοσθ. Παναγόπουλο.
Στις 12:00, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης παρουσιάζει τη δημοτική μας παράδοση μέσα από ένα δίωρο μουσικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Από τη Θράκη ώς την Κρήτη, από τη Μακεδονία ώς τον Μοριά.
Στις 14:00, η Βάνα Δαφέρμου επενδύει μουσικά το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου. Οι παραδοσιακές συνήθειες της ημέρας παρέα με λαϊκά και αγαπημένα τραγούδια.
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 13:00, στην εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει τη μουσική του Κανάρη Κεραμάρη για την ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Έξοδος 1826», με θέμα τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου.
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, στις 08:00, ο Γιώργος Φλωράκης αφιερώνει την εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» σε Έλληνες συνθέτες. Ακούμε τον Πελοποννησιακό Χορό του Νίκου Σκαλκώτα, την Προσευχή Στην Ακρόπολη του Μενέλαου Παλλάντιου, τη Συμφωνία της Λεβεντιάς του Μανόλη Καλομοίρη, το Πρελούδιο και Φούγκα του Νικολάου Μάντζαρου, την 1η Συμφωνία (Ελληνική) του Πέτρου Πετρίδη και τη Διπλοχρωμία, έργο του Κυριάκου Σφέτσα για κλαρίνο και ορχήστρα, με σολίστ τον Βασίλη Σούκα.
Στις 11:00, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου – και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» φιλοξενεί έργα Ελλήνων συνθετών με την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, δύο πρόσφατων ηχογραφήσεων, βραβευμένων στον διαγωνισμό σύνθεσης Dionysia Trust: Το έργο του Στάθη Χωματσά «Δροσουλίτες», το οποίο απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Μικτό Μουσικό Σύνολο Δωματίου», και το έργο του Θεόδωρου Γρηγορακάκη «Θρυμματισμένοι», το οποίο έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Κουαρτέτο ή κουιντέτο με έγχορδα».
Οι ηχογραφήσεις αυτές έγιναν με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων και του Τρίτου Προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη και στήριξη έργων της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Τη μουσική διεύθυνση των έργων έχει ο Ανδρέας Τσελίκας.
Στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου, στην εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», παρουσιάζει τη μουσική της Έφης Ράτσου για την ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πολιορκία», παραγωγής 2019.
Στις 15:00, η Κάτια Καλλιτσουνάκη στην εκπομπή «Μουσικές στιγμές στο χρόνο» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα πρώτα 100 χρόνια της έντεχνης ελληνικής μουσικής με τραγούδια, έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά και πιανιστικά έργα που συνέθεσαν από το 1827 ως το 1927 οι Νικόλαος Μάντζαρος, Σπυρίδων Ξύνδας, Παύλος Καρρέρ, Λουδοβίκος Σπινέλλης, Δημήτριος Λιάλιος, Δημήτριος Λεβίδης, Αιμίλιος Ριάδης, Μάριος Βάρβογλης, Μανώλης Καλομοίρης, Γεώργιος Αξιώτης, Γεώργιος Σκλάβος, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας και Λώρης Μαργαρίτης.
Στις 18:30, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε επιμέλεια Μάρας Καλούδη, μεταδίδεται η «ραδιοφωνική σκηνή» του Δημήτρη Θεοφιλόπουλου «Η μεγάλη θυσία» (Ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι). Η ραδιοσκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Κροντηρά, ενώ τη χορωδία και τα λαϊκά όργανα διευθύνει ο Σίμων Καράς.
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Τίτος Βανδής, Νέλλη Μαρσέλου, Μαρούλα Ρώτα, Ιορδάνης Μαρίνος, Νίκος Φιλιππόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιάννης Πελεκούδας, Δημήτρης Ντουνάκης. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1955.
Στις 20:10, στην εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», ο Κώστας Καναβούρης διαβάζει την ωδή «Εις Αγαρηνούς» και την ωδή «Αι ευχαί», από το έργο του Ανδρέα Κάλβου «Ωδαί». Ένα έργο επίκαιρο, βαθύ και καθολικό, το οποίο στη διάρκεια της εκπομπής «συναντά» το «The Wall» των Pink Floyd, σε μια απρόοπτη, εξαίσια συνομιλία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΡΤ: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα