Πρωταπριλιά: Τένις στο παρκέ, μπάλα σε μπλε χόρτο, ο Έλλην φορ Απόλφο και τα γενέθλια του Πούσκας
Πρωταπριλιά, και το ψέμα πάει… σύννεφο. Έθιμο δανεικό από το εξωτερικό για εμάς τους Έλληνες. Δανεικό κι… αγύριστο καθώς, είναι σαφές ότι μας άρεσε και το κρατήσαμε. Ψέματα προφανώς λέγονται και τις άλλες μέρες, αλλά την 1η Απριλίου έχουμε… άλλοθι, λόγω της ημέρας, για να δανειστούμε την περιβόητη ατάκα από την Ελληνική ταινία «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ρολάν Γκαρός πετούσε «αλογόμυγα» και δεν έκανε τίποτα στο τένις
Για να ακριβολογούμε, ούτε ξέρουμε από πού μας ήρθε το έθιμο. Ευρωπαϊκής προελεύσεως κατά πάσα πιθανότητα, δύο οι εκδοχές γι’ αυτό. Σύμφωνα με την πρώτη, αλλά και λιγότερο πιθανή, την 1η Απριλίου για τους Κέλτες, δεινούς ψαράδες της βορειοδυτικής Ευρώπης, άρχιζε η εποχή του ψαρέματος. Μόνο που εκείνη την εποχή το ψάρεμα ήταν δύσκολη υπόθεση και οι ψαράδες επέστρεφαν με άδεια χέρια ή φτωχή ψαριά. Έτσι οι Κέλτες μετατρέπονταν και σε δεινούς ψεύτες όταν ερχόταν η ώρας της καταμέτρησης των ψαριών.
Πρωτοχρονιά των Γάλλων
Η δεύτερη εκδοχή, δείχνει πιο πειστική. Μας πάει πίσω στη Γαλλία του 16ου αιώνα και την αλλαγή πρωτοχρονιάς. Το 1564 και ενώ η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν την 1η Απριλίου, ο βασιλιάς Κάρολος ανακοινώνει ότι θα είναι πλέον την 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι δεν δέχθηκαν την αλλαγή, πείσμωσαν και συνέχισαν να λένε «καλή χρονιά» την πρωταπριλιά. Οι υπόλοιποι για να τους πικάρουν τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα και κάπως έτσι μας προέκυψε το έθιμο.
Όσον αφορά τη χώρα μας, ο Κεφαλλονίτης λαογράφος και πανεπιστημιακός Δημήτρης Λουκάτος αναφέρει για τους αγρότες ότι το έθιμο αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα» (αλεξίκανα μέτρα).
Επίσης, ο λαογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Μέγας, από τη Μεσημβρία της Ανατολικής Ρωμυλίας, συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Το παρκέ, το χόρτο, ο Έλληνας
Το έθιμο δεν άργησε να έρθει και στο χώρο του αθλητισμού. Όχι με τη μορφή μεταγραφών που δεν έγιναν ποτέ ή κάποιο άλλο από τα… ψέματα της καθημερινότητας αλλά με την ψευδολογία, λόγω της ημέρας.
Κάπως έτσι 31η Μαρτίου του 2016, λόγω της διαφοράς ώρας, μάθαμε ότι το Australian Open θα διεξάγεται πλέον σε παρκέ. Δεν μας το είπε κάποιος τυχαίος αλλά επισήμως από το λογαριασμός του το Australian Open. Μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση.
Επίσης, μέχρι τώρα το χόρτο στο γήπεδο της Λιόν δεν έχει γίνει μπλε. Αυτό είχε ανακοινώσει ο σύλλογος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και των social media.
Μεταγραφικό το τρίτο και καλύτερο ψέμα της πρωταπριλιάς. Το 2003, η Ρέιντζερς ανακοίνωσε ότι ο Έλλην φορ, Γιάρντις Απόλφο πήγε στη Γαλατασαράι, η οποία πλήρωσε για να τον αποκτήσει 12 εκατομμύρια ευρώ! Επρόκειτο για 17χρονο, μεγάλο ταλέντο που έκανε το Reuters να σπεύσει να μεταδώσει γρήγορα την είδηση. Η google πήρε… φωτιά με όσους έψαχναν να βρουν ποιος είναι και φυσικά δεν τον βρήκαν ποτέ.
Η περίπτωση του Πούσκας
Αυτά και πολλά άλλα συνέβησαν την πρωταπριλιά. Πάντως πρωταπριλιά, για την ακρίβεια του 1927 γεννήθηκε και ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος το έκρυβε. Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του teamtalk είχε κάψει όλα τα σχετικά έγγραφα πλην του διαβατηρίου για να μπορεί να ταξιδεύει. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης», σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν μάρτυρας όσων είχε τραβήξει από συμπαίκτες του ο συμπατριώτης του ποδοσφαιριστής, Ζόλταν Τσίμπορ και προσπαθούσε να αποφύγει τα πειράγματα και τα παρατσούκλια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'