Αθλητής δημιούργησε τις διακοπές «all inclusive» από επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης
Ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ο Βέλγος κολυμβητής Gérard Blitz, ο οποίος σαν σήμερα -27 Απριλίου- το 1950 ίδρυσε το Club Méditerranée και δημιούργησε την ιδέα των διακοπών all-inclusive. Ο αθλητισμός, η αντίσταση και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένας συνδυασμός όλων αυτών οδήγησαν σε αυτό που σήμερα λέμε διακοπές all inclusive.
O Ζεράρ Μπλιτζ, γεννημένος στην Αμβέρσα, ήταν γιος του Maurice Blitz και ανιψιός του Gérard Blitz, και οι δύο μέλη της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης του Βελγίου που κέρδισαν Ολυμπιακά μετάλλια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Olympia, η ναζιστική προπαγάνδα με πολύ Ελλάδα και Ελληνίδα σύμβουλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η κόρη του Μουσολίνι στη Λεωφόρο και το απίθανο σχόλιό της για τον ουρανό
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο Gérard Blitz ήταν 16 ετών όταν άφησε το σχολείο για να εκπαιδευτεί ως κόφτης διαμαντιών. Παθιασμένος κι αυτός με την κολύμβηση, κέρδισε δύο μετάλλια σε διεθνείς αγώνες. Αν και θεωρείτο απολιτίκ, όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάχθηκε στη γαλλική αντίσταση και μάλιστα σε ένα επίλεκτο σώμα στο οποίο μετείχαν αποκλειστικά αθλητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Σπύρος Λούης λέει στον Χίτλερ… «Κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου»
Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο all-inclusive
Ο Ζεράρ Μπλιτζ ήταν ένθερμος υπερασπιστής της ελευθερίας. Μετά τον πόλεμο παρασημοφορήθηκε για τη δράση του. Την άνοιξη του 1945 του ανατέθηκε η τελική του αποστολή: να οργανώσει την ανάρρωση των συμπατριωτών του που επέστρεφαν από το μέτωπο και αυτόν που είχαν επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. . Μετέτρεψε δύο ξενοδοχεία στις Άλπεις, στο Chamonix και στο Annecy, σε χώρους με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο αθλητισμός ήταν ένα σημαντικό μέρος της ανάρρωσής τους. Ο Blitz ήθελε, πάνω απ’ όλα, να επαναφέρει στη ζωή την ιδέα της κοινής ευτυχίας στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, έμενε στο Club Olympique de Calvi στην Κορσική, όταν επισημοποίησε το σχέδιό του με την ιδέα του Club Méditerranée. Διαμονή, χαλάρωση, ηλιοφάνεια, θάλασσα και αθλήματα…
Στις 27 Απριλίου 1950, κατοχυρώθηκε το όνομα Club Méditerranée. Ο Gérard Blitz έστρεψε το βλέμμα του σε μια μικρή ερημική παραλία που περιβάλλεται από πεύκα στις Βαλεαρίδες Νήσους, την Alcudia στη Μαγιόρκα. Είναι η εποχή της κυριαρχίας του Φράνκο στην Ισπανία. Ο δικτάτορας δεν βλέπεοι με καλό μάτι τον νέο τρόπο διακοπών. Άνθρωποι ελεύθεροι, γλεντούν, χαμογελούν, μένουν μαζί άντρες γυναίκες, όλα αυτά προσβάλουν τα ήδη της δικτατορίας.
Διακοπές και αθλητισμός
Ο Μπλιτζ για να φιλοξενήσει τα μελλοντικά μέλη του Club Méditerranée, επέλεξε από μια λίστα κατασκευαστών σκηνών κάμπινγκ, να συνεργαστεί με την «Trigano Père et fils». Γνώρισε τον ιδιοκτήτης Gilbert Trigano, αρχικά προμηθευτή του Club, στη συνέχεια συνεταίρο του. Η επιτυχία ήταν απόλυτη. Περισσότεροι από 2.000 παραθεριστές συνέρρευσαν στην τοποθεσία τον πρώτο χρόνο.
Ο Μπλιτζ όμως δεν ήταν καλός επιχειρηματίας και έχασε μέρος του club από τον συνεταίρο του Ζιλμπέρτ Τρογκανό. Η επανάσταση όμως είχε γίνει και ο ιδρυτής του Club Med ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε την έννοια των διακοπών «all-inclusive». Η ιδέα του ήταν να αφαιρέσει όλα τα κοινωνικά εμπόδια κατά τη διάρκεια των διακοπών και να διευκολύνει τους ανθρώπους να συναντηθούν, ιδιαίτερα μέσω του αθλητισμού. Για τον Gérard Blitz «ο στόχος της ζωής είναι να είσαι ευτυχισμένος. Το μέρος για να είσαι ευτυχισμένος είναι εδώ. Η ώρα να είσαι ευτυχισμένος είναι τώρα».
Ο Gérard Blitz έμεινε στην ιστορία και ως υποστηρικτής της πρακτικής της γιόγκα. Διετέλεσε γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιόγκα από το 1974 έως τον θάνατό του το 1990 στο Παρίσι.
Παγκόσμιος Κοκκαλάνης
2021: Ο 27χρονος πρωταθλητής του RSX Βύρων Κοκκαλάνης κατακτά την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, συγκεντρώνοντας 56 βαθμούς ποινής μετά τις εννέα ιστιοδρομίες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας που γίνεται στο Καντίθ της Ισπανίας.
2009: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Μηνάς Βουρδουμπάνης, οδηγός αγώνων την περίοδο 1955-75 με 17 συμμετοχές σε ράλι Ακρόπολις και 13 Μόντε Κάρλο (τερμάτισε σε 3) με Skoda και Glas.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ιδρυτής της εταιρείας Vanimar και πατέρας του μετέπειτα προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Το 1979, μετά την αποχώρησή του Νίκου Γουλανδρή, ανέλαβε μαζί με άλλους 10 εφοπλιστές τον Ολυμπιακό αλλά αργότερα θα αρνηθεί να πουλήσει μετοχές στον Κοσκωτά.
1999: Διακόπτεται οριστικά λόγω πολέμου (ΝΑΤΟ-Σερβία) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας μετά από απόφαση της ομοσπονδίας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, Μπούντουτσνοστ.
Παγκόσμια Κασούμη
1999: Η Άγη Κασούμη κατακτά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής στη Σεούλ. Στο πιστόλι πετυχαίνει επίδοση με 584/600 και στα τελικά φτάνει τους 684.8 πόντους με τις 10 επιπλέον βολές. Πρώτη ανακηρύσσεται η Κινέζα Chow Ying με 693.2 και δεύτερη η Γεωργιανή Salugwadze Nino με 686.9 βαθμούς.
1999: Ο γηραιότερος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής και κάτοχος πολλών διακρίσεων (πρώτος σε λεπτά συμμετοχής και κλεψίματα, δεύτερος σε εύστοχα τρίποντα και αριθμό αγώνων) Joan Creus της Μανρέσα ανακοινώνει την αποχώρησή του σε ηλικία 43 ετών.
1999: Αποφασίζεται από την ομοσπονδία ποδηλασίας στην Λωζάνη ο έλεγχος των ποδηλατών για χρήση απαγορευμένων ουσιών με αναλύσεις αίματος την πρώτη μέρα κάθε αγώνα και τυχαία τεστ κατά την διάρκεια των μεγάλων σιρκουί στην Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
Το πρώτο ποντίκι
1981: Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox ως ενσωματωμένο μέρος του μοντέλου 8010 Star Information System με σκοπό την πλοήγηση σε προσωπικό υπολογιστή. Όμως, η χρήση του θα παραμείνει ασαφής και δυσνόητη, μέχρι την εμφάνιση του Apple Macintosh το 1984.
1981: Η NASL προσλαμβάνει την πρώτη γυναίκα διαιτητή στο ποδόσφαιρο.
1963: Ο Αμερικανός Bryan Sternberg περνάει στο επί κοντώ τα 5μ. Είναι η χρονιά που εισάγονται τα πλαστικά κοντάρια και γρήγορα οι επιδόσεις θα εκτιναχθούν. Στις 24/8 ο Αμερικανός John Penel θα ανεβάσει το ρεκόρ στα 5.20μ.
1958: Διεξάγεται το Α’ Μεταπολεμικό “Ράλλυ Αμαζόνων” υπό την αιγίδα της ΕΛΠΑ, με 16 πληρώματα. Νικήτριες αναδεικνύονται οι Δ. Γεωργιάδου – Μ. Δεληβοριά με Simca και δεύτερες οι Φ. Γκολιοπούλου – Ε. Ποθουλάκη με DKW.
1956: Ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Rocky Marciano ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ριγκ μετά από 49 αγώνες, 43 από τους οποίους κέρδισε με νοκ άουτ.
1938: Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κίτρινη μπάλα μπέιζμπολ στον αγώνα Columbia – Fordham στη Νέα Υόρκη.
1908: Έναρξη των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου οι οποίοι διαρκούν 6 μήνες (έως τις 31 Οκτωβρίου) και κατέχουν το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας. Οι 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες από 23 κράτη αγωνίζονται στο στάδιο του Σέπερντς Μπους, ενώ οι αγώνες αυτοί είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν δομή ίδια με αυτή των σημερινών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'