ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Η κάθετη κίνηση του Κούντε που σπανίζει...

Ο Κώστας Κοφινάς αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού του Πιερ Κούντε και στέκεται σε ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει έξτρα ισχύ στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού

Να ειπωθεί ή μήπως όχι; Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις… Αυτό δεν λέει η περιλάλητη ρήση; Κι όμως, ο Πιερ Κούντε έχει κάποιο στοιχείο από ποδοσφαιριστές που άφησαν εποχή έτσι που δοκίμαζαν επελάσεις προς την αντίπαλη περιοχή. Κάποιοι δε πέρασαν και από τα μέρη μας και ακόμη τους θυμόμαστε…

Ας γίνουν, ωστόσο, οι απαιτούμενες εξηγήσεις διότι υπερβολές δεν χρειάζονται όταν βλέπουμε καλοκαιρινά φιλικά παιχνίδια. Εξ’ ορισμού αυτά ενίοτε λειτουργούν  ως μεγεθυντικός – παραμορφωτικός φακός. Ωστόσο, ορισμένα σημεία στο στυλ  παιχνιδιού του Κούντε, όπως τουλάχιστον τα είδε ο κόσμος στο πρόσφατο ματς του Ολυμπιακού με την Αρη, αξίζουν της προσοχής μας. Δίχως, βέβαια, να εγγυώνται για το μέλλον. Καθαρά πράγματα.

Λοιπόν: ο νεαποκτηθείς από τον Ολυμπιακό ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε ένα μεγάλο κομμάτι του δευτέρου ημιχρόνου, κυρίως γιατί με τα τωρινά δεδομένα ο Μαρτίνς σκέφτεται να πάει στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς της σεζόν «πατώντας» κατά βάση στην περυσινή του ενδεκάδα. Όχι παράλογο σκεπτικό. Προχωρά έχοντας κατά νου την επιτυχημένη συνταγή και θέλοντας να δώσει χρόνο και χώρο στους νιόφερτους να προσαρμοστούν.

Ο Κούντε δοκιμάζει λιγότερες προσπάθειες προς τα πλάγια προκειμένου  να «ανοίξει» το παιχνίδι και να… μεγαλώσει το γήπεδο, ενώ αρέσκεται στο δύσκολο: Την κάθετη ενέργεια!

Ο μέσος, ένα 8άρι που ενώνει τις γραμμές, έχει ένα στοιχείο που δεν το βλέπουμε συχνά στα μέρη μας: την κάθετη κίνηση. Την επιχειρεί παίζοντας στον άξονα και όταν εφορμά είναι ικανός να προβληματίσει τους πάντες,  καθόσον σπριντάρει ταυτόχρονα! Στο τρίτο γκολ του Ολυμπιακού γκάζωσε και πέρασε τους αντιπάλους του προτού δώσει ασίστ στον Ραντζέλοβιτς. Δεν φοβάται να επιτεθεί κατά μέτωπον και αυτό το κάνει αρκετές φορές και ο Φορτούνης. 

Ο Κούντε δοκιμάζει λιγότερες προσπάθειες προς τα πλάγια προκειμένου  να «ανοίξει» το παιχνίδι και να …μεγαλώσει το γήπεδο, ενώ αρέσκεται στο δύσκολο. Αυτό είναι η κάθετη ενέργεια ή και πάσα- το είδαμε λίγο μετά,  όταν θέλησε να βρει τον κεντρικό φορ και όχι τον Ρέαμπτσιουκ που ανέβαινε από τα αριστερά. Ο χαφ του Ολυμπιακού κάνει μια σημαντική και απαιτητική δουλειά που δεν συναντάται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ας είμαστε εγκρατείς, όμως. Δείγμα ενός αγώνα ήταν αυτό και μάλιστα προετοιμασίας. Αλλά όποιος μπορεί κάτι μία φορά, ποιος ο λόγος να μην το κάνει ξανά και ξανά; Μολονότι συνεπώς θα περπατήσω στο σχοινί της υπερβολής, τολμώ να πω ότι με την έφοδο του Πιερ Κούντε στο τρίτο γκολ, η μνήμη γύρισε πίσω στη δεκαετία του ’80. Τότε που γέμιζε το ΟΑΚΑ. Ποιος, αλήθεια, έπαιζε τότε κάνοντας κάθετες κινήσεις; Αλλά ας περιμένουμε και τη συνέχεια προτού εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News