Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ: Η ιεροτελεστία της πάλης

Ο Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ και ο Ισλάμ Μαχάτσεφ παρήγαν ένα αριστούργημα τον Οκτώβριο του 2021, δείχνοντας τις αξίες των πολεμικών τεχνών.

Τα συναισθήματα για το σενάριο επιστροφής του Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ στην ενεργό δράση είναι μικτά. Ο Ρώσος, με καταγωγή από το Νταγκεστάν, αποχώρησε του οκταγώνου πριν σχεδόν 22 μήνες, δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου 2020, όταν νίκησε τον Τζάστιν Γκέθγε στον τρίτο γύρο.

Μετά τη λήξη εκείνου του αγώνα, που ενοποίησε τις ζώνες στην κατηγορία ελαφρών βαρών στο UFC, ο Νταγκεστανός ανακοίνωσε ότι θα αποσυρόταν από την ενεργό δράση. Ο θάνατος του πατέρα του και προπονητή του, Αμπντουλμανάπ Νουρμαγκομέντοφ, στις 3 Ιουλίου 2020 από Covid, ανάγκασε τη μητέρα του να αναλάβει δράση.

Ο Χαμπίμπ έχασε την απόλυτη φιγούρα που είχε στη ζωή του, εκείνον τον άνθρωπο που κάποτε τον εκπαίδευσε σαν Σπαρτιάτη σε έναν ανδρωνίτη με άλλα 15 αγόρια, όλα αδέλφια του, και για ένα τριήμερο βρέθηκε να συζητά με τη μάνα του για το μέλλον του.

Η αδήριτη θηλυκή φιγούρα της οικογένειας υπήρξε ανένδοτη. Ήταν αδύνατον για εκείνη να αποδεχθεί ότι ο Χαμπίμπ θα συνέχιζε την καριέρα του στο UFC χωρίς τον πατέρα του. Η επόμενη μέρα στη ζωή του, ακόμα κι αν έμπαινε στα 32 του, έπρεπε να βρίσκεται μακριά από τις μάχες.

Αμπντουλμανάπ και Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ

Μακριά, αλλά όχι πολύ μακριά. Τα σενάρια για επιστροφή του κορυφαίου, κατά το σύστημα Fight Matrix, μαχητή ελαφρών βαρών όλων των εποχών και δεύτερο, πίσω από τον Τζον Τζόουνς για pound for pound κατά το ΜΜΑ, δεν είναι λίγα. Όσοι γνωρίζουν, όμως, θεωρούν απίθανο να επιστρέψει.

Ο Χαμπίμπ πήρε μια σκληρή, για τον ίδιο, απόφαση για τη μητέρα του και την οικογένειά του, αλλά ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που ουδείς αμφιβάλλει πως θα την τηρήσει μέχρι κεραίας. Ουδείς τον έχει δει ποτέ να πίνει, να καπνίζει ή να κυκλοφορεί με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα πλην της συζύγου του, Πατιμάτ.

Πατιμάτ στον αγορίστικο κόσμο πρέπει να λέγονται εκείνα τα κορίτσια που βρίσκεις την αιώνια αγάπη. Εκείνες οι ηρωίδες από τις «Χίλιες και μία νύχτες». Δεν θα έκανες κακό σε κάποια Πατιμάτ. Προφέροντας το όνομά της, θα ήταν σαν να αναζωογονούσες το μεθυστικό ειδύλλιο.

Συγκεντρώνει, μέσω της πίστης του για τη θρησκεία του, το μουσουλμανισμό, όσα θετικά απορρέουν εξ αυτής. Μακριά από φανατισμούς και μισαλλοδοξία, έχει βαθιά επίγνωση της ίδιας της ύπαρξής του μέσω του Ισλάμ. Ο Χαμπίμπ έκανε καριέρα λείποντας τρεις μήνες κάθε χρόνο, από Απρίλιο έως Ιούλιο.

Ο Χαμπίμπ και ο Μαχάτσεφ εν ώρα προπόνησης

Το όνομά του στα ελληνικά μεταφράζεται ως «αετός», γι’ αυτό και τώρα, που έχει γίνει ατζέντης στο MMA έχοντας τη δική του εταιρεία, την ονόμασε Eagle Fighting Championship. Επιπλέον, ψάχνοντας για υποκατάστατα προκειμένου να εξατμίσει τη νοσταλγία για την αδρεναλίνη πριν από τη μάχη, βρέθηκε στο οκτάγωνο ως προπονητής.

Ο πιο γνωστός αθλητής που προπονεί, ο Ισλάμ Μαχάτσεφ, έχει ίδιες βάσεις με τον Χαμπίμπ. Είναι και οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές στο μαχητικό σάμπο, στα 74 κιλά, ενώ ο τελευταίος έχει νικήσει τον τίτλο στα 82.

Επιπλέον, όνομα που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει, σε θρησκευτικό επίπεδο. Ο Μαχάτσεφ και ο Χαμπίμπ έχουν σχεδόν ίδια εκπαίδευση, με σάμπο, τζούντο και πάλη σε πρώτο πλάνο. Ασπάζονται τις ίδιες απόψεις και προσπαθούν να μην τραυματίζουν τους αντιπάλους τους.

Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό στο ευρύ κοινό, που ασχολείται με τις ως επί το πλείστον αμυντικές πολεμικές τεχνικές, είναι ότι αυτό που σκαλίζεις περισσότερο από όλα είναι η πνευματική ισορροπία σου. Δεν μπλέκεις σε τσακωμούς, κρατιέσαι όσο γίνεται μακριά από μπελάδες, που σε ψάχνουν.

Χρειάζεται ένας Ιρλανδός για να εκνευριστεί ο πρώτος μουσουλμάνος που κατέκτησε ποτέ παγκόσμιο τίτλο στη UFC. Ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ έκανε τον Χαμπίμπ να μοιάζει με κακό τσογλάνι του δρόμου για όλους μας, εκτός από εκείνους που γνωρίζουν.

Ούτε ο Κόνορ ΜακΓκρέγκορ μπόρεσε να νικήσει τον Χαμπίμπ

Ο Χαμπίμπ δεν μιλάει ποτέ βρόμικα. Με τον ΜακΓκρέγκορ, τον Οκτώβριο του 2018, έχασε τον πρώτο γύρο στην καριέρα του στο UFC. Έπρεπε να περάσουν 26 αγώνες για να γίνει αυτό. Και όταν όρμησε για να δείρει τον Ντίλον Ντάνις, συναθλητή του Αμερικανού, αμαύρωσε τη σπουδαία νίκη του.

Τώρα, όμως, είναι ο Μαχάτσεφ στο Οκτάγωνο. Ο Ισλάμ βρίσκεται πάνω από τον Νταν Χούκερ, στον αγώνα της 30ής Οκτωβρίου 2021 για το UFC 267. Έχει γυρισμένη την πλάτη του και έχει πιάσει το δεξί χέρι του αντιπάλου του, οπότε πλεονεκτεί. Ο Χαμπίμπ τού φωνάζει, έξω από τα κάγκελα, να μη βιάζεται. «Νι σπεσί»…

Ο Μαχάτσεφ μεταφέρει το χέρι του Χούκερ πίσω από την πλάτη του. Ο Χαμπίμπ επικροτεί την κίνησή του. Τώρα η κατάσταση μοιάζει να έχει μπει σε μια σειρά. Αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο ο Νουρμαγκομέντοφ είναι να μη σπάσει ο αθλητής του το χέρι του αντιπάλου του. «Νι σπεσί, μπράτσκα, νι σπεσί»…

Ο Χαμπίμπ τού ζητάει να βάλει σιγά σιγά το δεξί πόδι του γύρω από το κεφάλι του Χούκερ, ώστε να σταματήσει να κινείται. Ο Μαχάτσεφ το κάνει αριστοτεχνικά. Πράγματι, χωρίς να βιάζεται. Συνεχίζει να κρατάει το χέρι του αντιπάλου του στο όριο του να το σπάσει. Η πίεση που ασκεί αναδεικνύει τη ζηλευτή ισορροπία του.

Ο διαιτητής τελειώνει την αναμέτρηση. Είναι κιμούρα. Είναι μια μαχητική ονείρωξη. Προήλθε από ιεροτελεστία. Αποσυνθέτεις τον αντίπαλο χωρίς να τον τραυματίσεις ανεπανόρθωτα. Μετά την αποκατάσταση, μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις.

Το δίδυμο πανηγυρίζει. Ο Ισλάμ γράφει στο twitter, «το να έχεις στη γωνία σου τον Χαμπίμπ είναι κάπως σαν να κλέβεις». Οι Θεοί των πολεμικών τεχνών κατοικούν στη στέπα και γεννούν πρόσωπα με γωνίες και πίστη. Ο Μαχάτσεφ ερωτάται τι θα γίνει αν πρέπει να αντιμετωπίσει τον Χαμπίμπ για να πάρει τη ζώνη του πρωταθλητή στα ελαφρά βάρη.

«Αν θέλω να πάρω τη ζώνη του, θα πάω στο σπίτι του και θα την πάρω». Ο Χαμπίμπ και ο Μαχάτσεφ δεν θα βρουν ποτέ το δίκιο τους απέναντι σε όσους διψούν για αίμα και τους προκαλούν, λέγοντάς τους ότι αποφεύγουν τους αντιπάλους τους.

Αλλά φορούν την παπάκα τους, το στάχτινο καπέλο των παλιών βουνίσιων του Νταγκεστάν, που λένε ότι το βγάζεις μια φορά για να πας στη μάχη. Και δεν τους νοιάζει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News