Παναθηναϊκός: Μπορεί το Βελιγράδι να... εκτοξεύσει τον Μάριους Γκριγκόνις;

EUROKINISSI

Ο Μάριους Γκριγκόνις έδωσε τον καλύτερο του εαυτό με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και το sportday.gr αναλύει αν αυτή η εικόνα τον βοηθήσει ώστε να πάρει μπρος!

«Υπάρχει καλύτερος Γκριγκόνις και τον είδαμε και τον θέλουμε!» αναφώνησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ο Λιθουανός γκαρντ θα είναι ο ηγέτης της νέας εκκίνησης και η παρουσία του στο Βελιγράδι μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για μια καλύτερη συνέχεια.

Το περασμένο καλοκαίρι οι «πράσινοι» έκαναν την κίνηση-ματ και ενέταξαν στο δυναμικό τους, τον έμπειρο γκαρντ με στόχο να μπορέσει να γίνει ο στυλοβάτης της ομάδας. Τον Μάριους Γκριγκόνις. Βασίζουν πολλά πάνω του και δικαίως. Ο ίδιος – άλλωστε – θέλει να κάνει απόσβεση των ικανοτήτων του. Είτε οργανωτικά είτε εκτελεστικά.

Μόλις επέστρεψε από το Ευρωμπάσκετ ήταν σαφώς ανέτοιμος ενώ το διάστρεμμα στο πόδι τον πήγε πίσω. Ηταν κάτι το φυσιολογικό. Πέραν τούτου δεν συμμετείχε στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού και εύλογα δεν μπορούσε να μάθει άμεσα τον ρόλο του. Να μπει στο… πετσί του.

Συνήθως οι παίκτες που επιστρέφουν άμεσα από διοργανώσεις υψηλής πίεσης όπως το Ευρωμπάσκετ δεν μπορούν να μπουν με… φόρα στις ομάδες τους. Πόσο μάλλον ο Μάριους που θα αγωνιζόταν σε μια νέα ομάδα για πρώτη φορά. Η παρουσία του στο Βελιγράδι ήταν αναγκαία.

Το κέρδος ήταν τεράστιο για τον Παναθηναϊκό. Στα τέσσερα πρώτα επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα των «πρασίνων», ο Γκριγκόνις είχε 9/37 σουτ εντός παιδιάς και μεταξύ άλλων 6/26 τρίποντα. Γενικότερα έπαιρνε πρωτοβουλίες για να βρει ρυθμό, αλλά δεν τα κατάφερνε. Το αναζητούσε είτε με συνεργασίες είτε με προσωπικές φάσεις.

Ο Γκριγκόνις δεν πτοήθηκε από τα δύο γρήγορα φάουλ και φάνηκε όταν επέστρεψε ξανά στο παρκέ

Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ξεκίνησε στο «3» (έχοντας δίπλα του Λι και Αντριους) και στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε 2 γρήγορα φάουλ που θα μπορούσαν να του κόψουν την… φόρα. Διότι έδειχνε να έχει καλά πατήματα και να βγάζει ζωηράδα στο παρκέ. Να βοηθάει στη κυκλοφορία.

Ηταν σημαντικό το γεγονός πως ο 28χρονος Λιθουανός δεν πτοήθηκε όταν επέστρεψε στο παρκέ. Πολύ σωστά ο Ντέγιαν Ράντονιτς τον πάρκαρε στον πάγκο στο 3’ και τον πέρασε ξανά μετά από 12 λεπτά ούτως ώστε να μην χρεωθεί με άλλα φάουλ και να είναι πιο έτοιμος, πιο πεισμωμένος για να βοηθήσει.

Φάνηκε από τις κινήσεις του. Κέρδισε φάουλ με την εμπειρία του (3/3 βολές) ενώ σημείωσε και ένα τρίποντο που του ανέβασε την ψυχολογία. Ο Μάριους Γκριγκόνις σημείωσε 9 πόντους στο πρώτο μισό, αλλά έδειχνε να βρίσκει ρυθμό μετά το παρκάρισμα στον πάγκο.

Ο Μάριους Γκριγκόνις στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σκέτη απόλαυση. Σκόραρε 8 πόντους, αλλά το σημαντικό είναι ότι προσέφερε ενέργεια στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας (άμυνα και 3 ασίστ). Εδειχνε να «κολλάει» αρκετά με τον Αντριους ενώ θέλει λίγο ακόμα χρόνο για να «δέσει» περισσότερο με τον Πονίτκα. Αμφότεροι όμως ήταν στο παρκέ στο «ξέσπασμα» των «πρασίνων» στο φινάλε.

Ακόμα και το «μεγάλο» τρίποντο που σημείωσε στο 68-66 και «ξεκόλλησε» τους «πράσινους» ήταν ενδεικτικό της καλής ψυχολογίας που είχε. Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε για τέτοιες εμφανίσεις. Ειδικά όταν η μπάλα ζυγίζει αρκετά κιλά και χρειάζεται τον τύπο που θα βάλει το «μεγάλο» σουτ.

Ο Μάριους Γκριγκόνις είναι ένας παίκτης ψυχολογίας και ρυθμού. Ενας παίκτης με πληθωρικές ικανότητες. Ο Λιθουανός έχει τη δυνατότητα να πατήσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση, να κάνει τη δική του αρχή στο επιθετικό κομμάτι και κατά συνέπεια να ωφεληθεί και ο Παναθηναϊκός.

Μην ξεχνάμε και κάτι σημαντικό. Ο Γκριγκόνις προερχόταν από μια ομάδα (ΤΣΣΚΑ) που είχε άλλον ρόλο. Όχι τον πρώτο. Τον πρώτο ρόλο τον είχε στην Ζαλγκίρις. Σε ένα σύνολο διαφορετικού αγωνιστικού στιλ. Ο ίδιος απολαμβάνει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και νιώθει ήδη καλύτερα.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο 28χρονος παίκτης θα είναι σύντομα 100% έτοιμος (και σε θέμα διάρκειας). Μέχρι το τέλος του μήνα (Οκτώβρη). Μάλιστα μόλις «δέσει» περισσότερο με τον Πονίτκα και επιστρέψει και ο Γουόλτερς θα νιώθει πιο άνετα στο παρκέ. Με λιγότερες σκοτούρες και περισσότερα στηρίγματα.

Εν κατακλείδι είναι στο χέρι του να έχει «ζεστό» χέρι και να αποκτήσει την απαιτούμενη σταθερότητα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ξέρει ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας, αλλά δεν νιώθει πίεση.

Ο Λιθουανός έχει τη δυνατότητα να πατήσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση, να κάνει τη δική του αρχή στο επιθετικό κομμάτι και κατά συνέπεια να ωφεληθεί και ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News