Λίβερπουλ: Γιατί πήρε η Fenway Sports τον Κόντι Γκάκπο

Ο Κόντι Γκάκπο έγινε το επιχείρημα των ιδιοκτητών της Λίβερπουλ για να… προσελκύσουν παρτενέρ.

Ο Στιβ Νίκολ, παλιά δόξα της Λίβερπουλ, δεν θεωρεί ότι η μεταγραφή του Κόντι Γκάκπο πρόκειται να βοηθήσει κάπου τους «κόκκινους». Νομίζει ότι η θέση που παίζει, δηλαδή αρκετά μπροστά από το κέντρο και αρκετά πίσω από την περιοχή, αν αυτό είναι δυνατόν, δεν τον καθιστά χρηστικό για τους «κόκκινους».

Οι των περιμετρικών στο «Άνφιλντ» διαφωνούν. Έχουν την αίσθηση ότι όλες οι μεταγραφές που έγιναν αυτήν την οκταετία, που προπονητής είναι ο Γιούργκεν Κλοπ, αιτιολογούνται ποικιλοτρόπως. Από τις προμετωπίδες της άμυνας, τον Βίρτζιλ φαν Ντάικ και τον Άλισον Μπέκερ, έως τους επιθετικούς δαίμονες, τον Σαντιό Μανέ και τον Μοχάμεντ Σαλάχ, έχουν αποδώσει.

Η Λίβερπουλ χρειαζόταν ακόμα και τον Λούις Ντίας και κυρίως τον Ντάρβιν Νούνιες, παρ’ ότι ο Ουρουγουανός έχει αποδειχθεί φειδωλός χωρίς την μπάλα στα πόδια και άτι με αυτήν στον έλεγχό του.

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ στη Βρετανία εκτιμάται ότι η Λίβερπουλ πρέπει να φτιάξει το κέντρο της από την αρχή, πήρε έναν περιφερειακό κυνηγό, ο οποίος, πάντως, σε 34 εμφανίσεις φέτος, έχει βάλει 18 γκολ και έχει δώσει 15 ασίστ. Ο Κλοπ μπορεί να τον φαντασιώνεται λίγο πιο πίσω, αλλά πιθανώς το ζητούμενο για τη μεταγραφή δεν ήταν αυτό.

Κόντι Γκάκπο και Έντσο Φερνάντες θα μπορούσαν να είναι σύντομα συμπαίκτες

Προτεραιότητα ήταν να γίνει μια πειστική κίνηση από τη Fenway Sports, ίσως για να δείξει ότι εννοεί πως η Λίβερπουλ δεν είναι προς πώληση. Ενδεχομένως, όμως, να την έκανε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: για το μάρκετινγκ της πώλησής της. Να έπρεπε να δώσει ακόμα ένα επιχείρημα στον αγοραστή, το fund που θα θέλει να παραχωρήσει όλο ή ένα μέρος του ποσοστού της, ότι πρόκειται για υγιή οργανισμό.

Η προσθήκη του Γκάκπο από την Αϊντχόφεν στοίχισε 37 εκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα που δεν λογίζονται ως πολλά, ειδικά αφ’ ης στιγμής το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Λίβερπουλ μάτσαρε τη ρήτρα που έβαλε η Μπενφίκα στον Έντσο Φερνάντες και έκανε μια πρόταση της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι τέτοια η πεποίθηση ότι αυτό ισχύει, την ώρα που η Τσέλσι λέγεται ότι μπορεί να δώσει έως και 130 εκατομμύρια ευρώ για τον παίκτη, που αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στο εκτός έδρας παιχνίδι της Μπενφίκα με την Μπράγκα, στις 23:15 την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, για τη 14η αγωνιστική της Primeira Liga, ο Φερνάντες δεν επρόκειτο να παίξει.

Αυτή η εκτίμηση ήταν λανθασμένη, αφού ο Αργεντινός έπαιξε 89 λεπτά, αλλά η Μπράγκα έριξε μια ξεγυριστή τριάρα στην Μπράγκα.

Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υφίσταται ενδιαφέρον, απλώς και μόνο επειδή έπαιξε ούτε είναι αναγκασμένη η Μπενφίκα να μη χρησιμοποιεί έναν παίκτη της επειδή ίσως τον δώσει, αν και δεν γίνεται να παραμεληθούν τα στοιχεία.

Η Λίβερπουλ, πάντως, δίνει τα συγκεκριμένα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή που δεν είναι καν ο νούμερο ένα στόχος. Αυτός είναι ξεκάθαρα ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, στον οποίο έγιναν… τσιμπούρια ο Τζόρνταν Χέντερσον και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος πώς πανηγύρισε ο «Χέντο» το γκολ του με τη Σενεγάλη, έπειτα από την πάσα του 19χρονου μέσου.

Φυσικά, στο Μέρσεϊσαϊντ δεν γίνεται παρά να ανησυχούν με τα δημοσιεύματα που θέλουν τη διοίκηση του συλλόγου να έκανε μια τέτοια, ιλιγγιώδη, πρόταση. Με βάση τη στατιστική, που θέλει τη Λίβερπουλ να είναι μαζεμένη, τα χρήματα που θα απομείνουν προκειμένου να δελεαστεί η Ντόρτμουντ, προκειμένου ο μέσος της να πατήσει στο αγγλικό λιμάνι, είναι μηδαμινά. Αν υπάρχουν.

Διακαής πόθος της Λίβερπουλ είναι ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, άλλωστε του έχουν ρίξει στο πλάι τον Τζόρνταν Χέντερσον

Οπότε ό,τι φαίνεται πως απομένει είναι δύο σενάρια: το πρώτο, ο Μπέλιγχαμ να έχει ήδη διαμηνύσει τον επόμενο σταθμό του στους «κόκκινους» και να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να είναι εκείνοι οι εκλεκτοί. Το δεύτερο, να έχει ήδη φτάσει σε συμφωνία η Fenway Sports με κάποιο αραβικό fund και να έχουν προβεί εξ ημισείας ή ποσοστιαία στην πρόταση για τον Φερνάντες, προκειμένου να γίνει η μετάβαση ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην πρόταση για τον Μπέλιγχαμ, προκειμένου και να βρουν την αποδοχή από τους φίλους της ομάδας.

Είναι περιττό να αναφερθεί το κλικ που θα κάνει στον κόσμο ένας ποδοσφαιριστής που στα 23 του, δηλαδή από το 2026 και έπειτα, πρόκειται να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, ενώ, ταυτοχρόνως, υπόσχεται 15 χρόνια γεμάτα συγκινήσεις στο Kop.

Η Fenway Sports, που διαψεύδει ότι ο σύλλογος είναι προς πώληση, μπορεί με κάποιον τρόπο να λέει την αλήθεια: να έχει ήδη πωληθεί. Η όρεξή του σίγουρα δεν συνάδει με μια κάποια συντηρητική πολιτική, που αναφέρει ότι οι μεταγραφές πρέπει να γίνονται μόνο όταν είναι υπεραπαραίτητες και, κυρίως, να μην πληρώνει υπεραξία τους ποδοσφαιριστές.

Ο Φερνάντες ανέβασε την τιμή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει κάνει πραγματικά σπουδαία χρονιά με την Μπενφίκα, αλλά η εννιαψήφια φιγούρα είναι του ματς. Για να δίνει αυτά τα λεφτά η Λίβερπουλ, σημαίνει ότι το ίδιο το κλαμπ βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης. Ακόμα κι αν πρόκειται για την ισχυροποίηση της Fenway Sports και η εταιρεία όντως δεν είναι προς πώληση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News