Ντάλας Μάβερικς: Όλα θα κριθούν από το αν ο Κάιρι Έρβινγκ κάνει απλώς τη δουλειά του

Οι Μπρούκλιν Νετς έκαναν την ανταλλαγή του Κάιρι Έρβινγκ στους Ντάλας Μάβερικς μέσα σε 48 ώρες και αυτό δείχνει πόσο και οι ίδιοι ήθελαν να φύγει .

Οι Ντάλας Μάβερικς βρίσκονται οριακά μέσα στις ομάδες που προκρίνονται στα Playoffs του NBA, ενώ η σεζόν έχει περάσει εδώ και κάποιον καιρό τα μισά της. Αλλά το προβάδισμά τους… δεν υπάρχει. Τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαν το ίδιο συν πλην με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, που τους ακολουθούν. Βέβαια, από το βράδυ της Κυριακής υποτίθεται ότι δυνάμωσαν, αφού πήραν με ανταλλαγή τον Κάιρι Έρβινγκ από τους Μπρούκλιν Νετς.

Το πρόβλημα αρχίζει από τώρα. Με τον Σπένσερ Ντινγούνιτι, που και καλός σποτ σούτερ ήταν και μπορούσε να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, οι Ντάλας Μάβερικς δεν χάνουν απλώς έναν άσο από το μανίκι τους, αλλά έναν παίκτη ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως συμπαθής στον Λούκα Ντόντσιτς.

Το ίδιο ισχύει με τον Ντόριαν Φίνι-Σμιθ. Οι Μάβερικς χάνουν έναν αξιόπιστο σουτέρ από τις γωνίες, ουδόλως αμελητέο αμυντικό, που όποτε έχει την ευκαιρία διεμβολίζει τις αντίπαλες άμυνες. Και οι δύο φαίνεται πως πάνε ταμάμ στον Κέβιν Ντουράντ, όπως άλλωστε ο Μαρκίφ Μόρις, το τρίτο μέρος της συμφωνίας.

Ο Τζέισον Κιντ είχε μία ομάδα η οποία εξαρτάτο από τον Λούκα. Το ρεκόρ της μπορεί να μην επιτρέπει στον Σλοβένο μια δυνατή υποψηφιότητα για το MVP, πάντως πανθομολογουμένως είναι από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος.

Κάιρι Έρβινγκ και Τζέιμς Χάρντεν έγιναν μέλη μιας super team, των Μπρούκλιν Νετς, και απέτυχαν οικτρά

Φυσικά, ουδείς μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόσωπο του franchise. Ο Ντόντσιτς ήταν, είναι και θα παραμείνει -αφού, όπως στην περίπτωση του Ντιρκ Νοβίτσκι, το κόλπο του Μαρκ Κιούμπαν είναι να τελειώσει την καριέρα του εκεί- το σύμβολο των Μάβερικς.

Από την άλλη, η πραγματικότητα είναι πως ο Έρβινγκ διατηρεί τις αρετές ενός από τους κορυφαίους πόιντ γκαρντ του πρωταθλήματος. Στα 32 παιχνίδια με τους Νετς τη φετινή σεζόν, η ομάδα του είχε ρεκόρ 22-10 και ο ίδιος σκόραρε 27,2 πόντους.

Το σχέδιο είναι να ενώσει τις δυνάμεις του στο Τέξας με τον Ντόντσιτς και να βρουν έναν τρόπο να συνταιριάξουν, όμως πώς θα γίνει αυτό όταν η μεγαλύτερη δύναμή τους είναι μια εγγενής ομοιότητα, δηλαδή η διατήρηση του ελέγχου του παιχνιδιού με την μπάλα στα χέρια;

Ο τρόπος που συμβαίνει είναι διαφορετικός, αλλά ο χρόνος δεν παύει να είναι ίδιος για όλους. Ο Ντόντσιτς δεν είναι ο Τζέιμς Χάρντεν, δηλαδή δεν είναι καταχραστής του χρόνου που έχει εκείνος τον έλεγχο, αλλά βρίσκεται στο όριο. Ο Σλοβένος δεν μπορεί να χειραγωγήσει τις άμυνες με την κίνησή του χωρίς την μπάλα -και ούτως ή άλλως αυτό δεν τον ενδιαφέρει στον υπέρτατο βαθμό ώστε να το προπονήσει, από τη στιγμή που δεν το χρειάζεται.

Ο Έρβινγκ νόμιζε ότι θα έβρισκε τη γαλήνη του με τον Κέβιν Ντουράντ, αλλά πλανήθηκε

Ο Έρβινγκ, από την άλλη, είναι ένας από τους κορυφαίους χειριστές όλων των εποχών και έχει μάθει να παίζει ιδιαιτέρως γρήγορα. Είναι ένας έντιμος πασέρ σε ό,τι αφορά το σπλιτ άουτ, δηλαδή στο να βρίσκει σουτέρ στις γωνίες και στις «περίφημες» 45 μοίρες, αλλά δεν έχει… διδακτορικό.

Μπορεί να αφήνει τους σπουδαίους συμπαίκτες του να κάνουν φάσεις για τους εαυτούς τους, όπως έκανε στο Κλίβελαντ με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και στο Μπρούκλιν με τον Κέβιν Ντουράντ, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε η εγγύηση ότι θα έκανε το κομμάτι του.

Με παίκτη όπως ο Λούκα, δεν έχει ανταμώσει ξανά. Δηλαδή με έναν εγκέφαλο προγραμματισμένο να καταδυναστεύει το παιχνίδι σε χαμηλό ρυθμό όλη την ώρα και να έχει ξεσπάσματα, ιδίως με μακρινές πάσες, ώστε η ομάδα του να τρέξει.

Στη Βοστόνη του τα έχουν μαζεμένα από τότε που πάτησε, θεωρούν επίτηδες, το ιστορικό λόγκο των Σέλτικς

Σε αυτήν την περίπτωση, το βάρος πέφτει αναμφισβήτητα στον Τζέισον Κιντ. Εκείνος είναι που θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα οριοθετήσει τους ρόλους στην ομάδα, ώστε και οι δύο να είναι ευχαριστημένοι -ιδίως ο Κάιρι, που το ανήσυχο πνεύμα του δεν του επιτρέπει τη γαλήνη.

Το αληθινό πρόβλημα

Τα αστειάκια στο ίντερνετ, που στόχευαν στον Κάιρι Έρβινγκ, έχουν λογική, αν και δεν πιστοποιούνται από την ίδια την πραγματικότητα. Ένας χρήστης έγραψε «ο Μαρκ Κιούμπαν σκέφτεται να ανταλλάξει τον Κάιρι Έρβινγκ», ακόμη δεν πήγε στο Ντάλας.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ανταλλαγή θα ευνοούσε τους Μάβερικς, αν ο Έρβινγκ δεν ήταν αποκολλημένος του ομφάλιου λώρου του ίδιου του επαγγέλματός του, που είναι η δουλειά του.

Ο Κάιρι πρέπει να αφήσει τους δαίμονές του εκτός παρκέ

Η προσέγγιση αναλυτών στις ΗΠΑ για τον τρόπο που διαχειρίζεται όλα όσα συμβαίνουν έξω από το παρκέ, κάποια εκ των οποίων έχουν αποδειχθεί, καθιστά, με έναν τρόπο, ρίσκο την απόκτησή του, όχι τόσο λόγω του τρόπου που ο Τζέισον Κιντ θα διαχειριστεί τους δύο σούπερ σταρ του, δύο μελλοντικούς hall of famer που πιθανότατα ανήκουν στο πρώτο μπάλοτ, όσο λόγω της συμπεριφοράς του.

Ο Κάιρι Έρβινγκ, ένας παίκτης των 27,2 πόντων ανά μέσο όρο, με πάνω από 5 ριμπάουντ και ασίστ ανά μέσο όρο τη φετινή σεζόν, ζήτησε ανταλλαγή και αυτή έγινε μέσα σε 48 ώρες. Τουλάχιστον τους σύγχρονους καιρούς, είναι πρωτόφαντο για έναν παίκτη τέτοιας αξίας και ταλέντου, που δεν είναι παρωχημένος αλλά παίζει τόσο καλά που θα είναι στη βασική πεντάδα μίας εκ των δύο ομάδων στο All Star Game, να θέλει η ομάδα που τον διαθέτει να τον ανταλλάξει με ένα κόστος που θεωρείται όχι ακριβό, με βάση την αξία του.

Το ζητούμενο είναι πώς ο Κάιρι Έρβινγκ θα παραμείνει προσηλωμένος σε ό,τι είναι η δουλειά του δίχως να χάσει την επεμβατικότητα που διαθέτει και δεν θα φέρνει ζητούμενα πέραν του μπάσκετ στα αποδυτήρια των Μάβερικς, σε παίκτες που πληρώνονται για να κάνουν μία δουλειά που ο ίδιος φέρει εις πέρας στο ρελαντί.

Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή που πρέπει να θέσουν ο Τζέισον Κιντ και η διοίκηση των Ντάλας Μάβερικς στον Κάιρι Ίρβινγκ. Έχει μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας από τη χημεία του με τον Ντόντσιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News