Λίβερπουλ: Το παθητικό πρέσινγκ της νέας εποχής του Γιούργκεν Κλοπ
Ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ έχει τη νέα Λίβερπουλ στο μυαλό του, αλλά χρειάζεται τη φετινή σεζόν για να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα.
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έχει κάνει ακριβώς πέντε σουτ για λογαριασμό της Λίβερπουλ το 2023, για τα τέσσερα ματς που έχει δώσει στην Premier League. Κανένα από αυτά βρήκε το δρόμο του για την εστία. Το δράμα που βιώνουν οι «κόκκινοι», παρ’ όλα αυτά, δεν περιορίζεται στον ίδιον. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από τη λειψυδρία του, αν και ο παρονομαστής είναι κοινός.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Σαλάχ παραμένει ο… πρώτος σκόρερ των «κόκκινων» φέτος, κάτι που δείχνει ότι από τη στιγμή που ο ίδιος δεν βλέπει τέρμα, ουδείς έχει επαφή με αυτό.
Η Λίβερπουλ έχει σκοράρει ένα γκολ στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της Premier League. Έχει αναλυθεί εδώ και καιρό πώς το πρέσινγκ που οι «κόκκινοι» παίζουν είναι καταλυτικό για το παιχνίδι της και πώς η φυγή του Σαντιό Μανέ έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο ώστε ο Γερμανός τεχνικός να χρησιμοποιήσει τον Αιγύπτιο στην αριστερή πλευρά, ώστε να τον έχει διαθέσιμο σε χώρους πιο κοντά στο κέντρο στη δημιουργία.
Αυτό σήμαινε ότι οι αντίπαλοι, με την έλλειψη απειλής του Αιγύπτιου κοντά στην περιοχή να τους δίνει το δικαίωμα να μεταφέρουν τα ντουμπλαρίσματά τους στη γωνία και να κερδίζουν χώρο για να κάνουν τις αντεπιθέσεις τους. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον πραγματικό κόσμο, δηλαδή εκείνον μέσα στο γήπεδο, ο Ντάρβιν Νούνιες δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που κέρδισε.
Η Λίβερπουλ, πια, δεν σκοράρει επειδή όταν χάνει την μπάλα στην κυκλοφορία που κάνει, δεν μπορεί να την ξανακερδίσει και η ανασφάλεια έχει περάσει στις γραμμές της. Το κέντρο της είναι απομακρυσμένο της επίθεσής της. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται κενά στους χώρους που παίζεται η μπάλα σε σχέση με μόλις πριν δέκα μήνες, όταν πάλι υπήρχαν αλλά η μπάλα έπρεπε να φτάσει εκεί. Στον Φεντερίκο Βαλβέρδε, επί παραδείγματι, στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι.
Ο Κλοπ το βλέπει. Το σχέδιό του εντός αγωνιστικού χώρου από τότε που ανέλαβε ήταν τόσο καλοδουλεμένο και λεπτοραμμένο, που ακόμα και η επιστροφή στα βασικά τού είναι δύσκολη. Μετά το ματς με τους Γουλβς, το 3-0, ο Γερμανός προπονητής έδωσε διήμερο ρεπό στους παίκτες του, μάλλον για πρώτη φορά από την αρχή της θητείας του.
Η επομένη των παιχνιδιών των «κόκκινων», από την οποία συνήθως το επόμενο παιχνίδι απέχει 48 ώρες, είναι για αποκατάσταση και ελαφριά προπόνηση, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο Γερμανός ανέγνωσε την επιθυμία των παικτών του να πάρουν μια ανάσα μακριά από όλους.
Δεν είναι απαραίτητο πως αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος όσο πως, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μαζί για πάνω από ένα μήνα, δηλαδή κατά τη διακοπή του Παγκόσμιου Κυπέλλου, είχαν τη λαχτάρα να ξεφύγουν. Και ο ίδιος, να σκεφτεί και να αναλύσει έτι περαιτέρω την επόμενη μέρα του, η οποία θα αποκτήσει πιο επιφανειακά αμυντικές προεκτάσεις.
Στο μυαλό του, ο Κλοπ το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που χρειαζόταν ήταν για να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι -και αυτό από το 2017 και μετά, όταν έπιασε στασίδι ο Πεπ Γουαρδιόλα.
Το σχέδιο περιέκλειε κάτι από τις βοήθειες που έβγαζε η Ατλέτικο Μαδρίτης στις δόξες της, όταν έστελνε τις ομάδες στις γωνίες του γηπέδου.
Αυτό το πλάνο ήταν εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα, για να διανθίσει το πρέσινγκ του στην πάροδο του χρόνου, και επειδή οι ομάδες, για να αντιμετωπίσουν τη δεύτερη κατοχή -δηλαδή το κλέψιμο της μπάλας που θα έβρισκε το κέντρο της άμυνας εντελώς απροετοίμαστο- έμειναν ακόμα πιο πίσω και δεν… κουνιόντουσαν, έστειλε την ομάδα του τόσο μπροστά, που φυσικά αν οι αντίπαλοι μπορούσαν να περάσουν την μπάλα, θα είχαν ολόκληρο το γήπεδο μπροστά τους.
Από τη στιγμή που αυτό το σχέδιο κατατροπώθηκε, λίγο επειδή η Λίβερπουλ είχε τραυματισμούς και έχασε επιτελικά στελέχη του τρόπου παιχνιδιού της και λίγο επειδή οι αντίπαλοι προσαρμόστηκαν σε αυτό, χρειάζεται άλλη κατεύθυνση.
Ήδη, η Λίβερπουλ παίζει πιο πίσω στο αμυντικό κομμάτι της και το πιθανότερο είναι ότι αυτός ήταν ο νούμερο ένα λόγος που αποκτήθηκε ο Κόντι Γκάκπο, προκειμένου, τουλάχιστον αρχικά, να κάνει το χαμαλίκι και να τρέχει στις γωνίες προκειμένου να φανεί πώς θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα.
Ο Ολλανδός έχει κάνει τα χιλιόμετρά του, αλλά είναι έως και βέβαιο ότι πρέπει να περιμένει προκειμένου να προσαρμοστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές σε αυτό και να βρει ο Γερμανός κόουτς λύση σε μερικά ερωτήματα όπως το πώς θα αξιοποιήσει τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, που έχει συνηθίσει να παίζει μπροστά και να μη χρειάζεται να κάνει τρεξίματα και σπριντ στο τρανζίσιον.
Φυσικά, αυτό θα έρθει συν τω χρόνω και, παρ’ ότι η Λίβερπουλ έχει παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη φάση των «16» του Champions League στις 21 Φεβρουαρίου και πρέπει να κάνει την αντεπίθεσή της για να μπει τουλάχιστον στο Europa League μέσα από τη βαθμολογία της Premier League, η χρονιά είναι δοκιμαστική για την επόμενη, το νέο πλάνο που θα δώσει στον Γερμανό την αίσθηση του ποδοσφαιρικού χαμαιλέοντα.
Όσον αφορά τα σενάρια για τη φυγή του, ισχύουν σε όλες τις άλλες υψηλού βεληνεκούς ομάδες, αλλά όχι τη Λίβερπουλ. Λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού να ήταν, ο κόσμος θα έκλεινε την κυκλοφορία στους δρόμους στην περίπτωση που ο Γερμανός έφευγε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα