Εθνική πόλο Γυναικών: Η επιστροφή της Χρυσής Διαμαντοπούλου

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η Χρυσή Διαμαντοπούλου επέστρεψε στην εθνική ομάδα ύστερα από το διάλειμμα ενός χρόνου

Η Αλεξία Καμμένου ανέλαβε την εθνική ομάδα αρκετούς μήνες μετά την τρίτη άκαρπη προσπάθειά της να προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Τόκιο, το 2021. Η συμφωνία, που είχε επέλθει σχεδόν από το καλοκαίρι, με τη νέα διοίκηση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, που έχει επικεφαλής τον Κυριάκο Γιαννόπουλο, ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Επικοινώνησε με τον κορμό της ομάδας, δηλαδή όλες τις πολίστριες πλην της Χριστίνας Τσουκαλά, που είχε αποφασίσει να αποχωρήσει, και διαπίστωσε ότι δεν θα είχε στη διάθεσή της τη Χρυσή Διαμαντοπούλου, η οποία είναι μία από τις κορυφαίες τερματοφύλακες στον κόσμο. Παρ’ ότι το back up της, η Ιωάννα Σταματοπούλου, είναι αξιόπιστο -οι δύο γκολκίπερ είναι το δίδυμο τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού που από τα τελευταία οκτώ χρόνια στέφθηκε τρις πρωταθλητής Ευρώπης- η απόφαση της Χρυσής λογιζόταν ως απώλεια.

Απόφαση; Όχι ακριβως. «Η κοπέλα μού είπε “δεν θέλω να θέσω εαυτόν εκτός εθνικής ομάδας, δεν θέλω να πω το οριστικό αντίο. Αυτήν τη στιγμή προέχει να συγκεντρωθώ στη σχολή μου (σ.σ. οδοντιατρική). Σε περίπτωση που γυρίσω και εφόσον εσείς με θέλετε, ευχαρίστως θα τεθώ στις υπηρεσίες της Εθνικής”», λέει τώρα η Καμμένου στο sportday.gr.

Παρούσα στην προσπάθεια για πρόκριση στο Παρίσι και η Νικόλ Ελευθεριάδου

Αφού η σεζόν τελείωσε, η ομοσπονδιακή τεχνικός και ο συνεργάτης της, Τάσος Πυρπυρής, είχαν να πραγματευτούν ακόμα μία απουσία. Η περιφερειακός Νικόλ Ελευθεριάδου έθεσε εαυτόν εκτός νυμφώνος για οικογενειακούς λόγους. Το μοτίβο ήταν ίδιο, αφού η 25χρονη διεθνής πολίστρια ζήτησε να κάνει το σαββατικό της, το οποίο θα είχε ημερομηνία λήξης.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική τα πήγε περίφημα. Μπορεί να αποκλείστηκε στον προημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, χάνοντας από την Ολλανδία, αλλά έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο Σπλιτ της Κροατίας, και, παρ’ ότι ηττήθηκε από την Ισπανία, πήρε το τέταρτο μετάλλιό της στη διοργάνωση, όλα ασημένια.

Μία προσθήκη που θα βοηθήσει

Το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής, ειδικά μετά την απουσία των ελληνικών ομάδων στα Final 4 μεγάλης διοργάνωσης ύστερα από 23 χρόνια, βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, που πρόκειται να γίνουν στο Παρίσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Η πανστρατιά στο μυαλό της ομοσπονδιακής τεχνικού, της πρώτης γυναίκας εκλέκτορα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, είναι αυτονόητη.

Το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής δίνει κατευθύνσεις στις πολίστριες, με τον πρόεδρο της ΚΟΕ, Κυριάκο Γιαννόπουλο, να παρακολουθεί

Γι’ αυτό κιόλας, και αφού οι δύο πολίστριές της έκαναν καθαρή εξήγηση σε ό,τι αφορά τους λόγους που διέκοψαν τη θητεία τους στην Εθνική, ήταν διαλλακτική όταν αποφάσισαν να επιστρέψουν.

Η Χρυσή «μου είπε ότι θέλει να γυρίσει, ότι επιθυμεί να συνεχίσει με την ομάδα γιατί το χρωστάει στον εαυτό της και στο ίδιο το συγκρότημα να κάνει μία προσπάθεια και πως αντιλαμβάνεται ότι η επιστροφή της δεν είναι δεδομένη. Στην περίπτωση που εγώ θα έδινα το “ΟΚ”, εκείνη ευχαρίστως θα επέστρεφε», τόνισε η Καμμένου, που τόσο κάλεσε στο καμπ, το οποίο άρχισε τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, τόσο την 27χρονη διεθνή τερματοφύλακα όσο και την Ελευθεριάδου. Η Εθνική είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει αυτήν τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, για το Καρπενήσι, όπου θα παραμείνει ως την Κυριακή, 26 του μήνα.

Μία πρόσληψη, πάντως, που έγινε, είναι του θρυλικού τερματοφύλακα και προπονητή του Απόλλωνα Σμύρνης, Νικόλα Δεληγιάννη, ως υπεύθυνου τερματοφυλάκων στην ΚΟΕ. Η Καμμένου τον πρότεινε στην ΚΟΕ και το αίτημά της έγινε δεκτό.

Ο Δεληγιάννης ήταν «παρών» και στην κοινή προετοιμασία επί τη αιτία των προκριματικών του World Cup με την εθνική Κίνας, που σηματοδότησε την επιστροφή του Χάρη Παυλίδη στην Αθήνα. Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν, άλλωστε ο νυν προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης πάντα συζητούσε με τον πρώην τεχνικό της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, πολλώ δε μάλλον τώρα, που είναι ομόσταβλοι.

Σύστημα πρόκρισης χωρίς προολυμπιακό τουρνουά

Το προολυμπιακό τουρνουά, που αποδείχθηκε εκατόμβη για την εθνική πόλο Γυναικών σε τρεις περιπτώσεις, στην Τεργέστη το 2012 και το 2021 και στη Χάουντα το 2016, δεν υπάρχει πια. Η πρόκριση για το Παρίσι, ωστόσο, ουδόλως εύκολη υπόθεση θα είναι, καθώς, τουλάχιστον αρχικά, θα απαιτεί μεγάλη διάκριση στις τρεις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις που θα γίνουν ως τότε.

Εκ κλίσεως με ιοβόλο πάθος, η Αλεξία Καμμένου βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της

Κατά πάσα πιθανότητα, τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα υγρού στίβου και το ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πόλο θα γίνουν σε διάστημα εφτά μηνών. Το Παγκόσμιο της Φουκουόκα είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του 2023 (14-30), ενώ εκείνο της Ντόχα για τον Φεβρουάριο του 2024 (2-18). Η διοργάνωση για τις ημερομηνίες της οποίας δεν έχει αποφασίσει ακόμη η LEN είναι το Ευρωπαϊκό του Τελ Αβίβ, το οποίο πιθανότατα θα γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το τρέχον καταστατικό πρόκρισης, από τα τρία τουρνουά θα προκύψει ένα εισιτήριο. Επιπλέον, θα γίνουν Παναμερικανικοί Αγώνες, Αγώνες Αφρικής και Αγώνες Ασίας. Το σύστημα είναι περίπλοκο. Αν, παραδείγματος χάρη, οι ΗΠΑ κερδίσουν τους Παναμερικανικούς, που είναι προγραμματισμένοι για τον προσεχή Οκτώβριο στη Χιλή, τότε σε περίπτωση που έχουν κατακτήσει το χρυσό στο Παγκόσμιο, η ομάδα που θα είναι στον τελικό μαζί τους θα πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς.

Αν αυτή είναι ευρωπαϊκή, π.χ. η Ισπανία, και φτάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τότε η άλλη φιναλίστ θα πάρει ακόμα ένα εισιτήριο και πάει λέγοντας. Πέντε από τα 12 εισιτήρια προορίζονται για τις ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ έχει προκύψει συζήτηση στη FINA για το αν η Ρωσία, η οποία θα έχει συμμετοχή στους Ολυμπιακούς παρά την αρχική διάθεση για κυρώσεις, θα πάρει μέρος μέσω της Ασίας και όχι της Ευρώπης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News