Μεντιλίμπαρ - Εμερι Analysis: Δύο μάστερ της τακτικής με παρόμοια φιλοσοφία

Ολυμπιακός – Αστον Βίλα, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ – Ουνάι Εμερι. Το Sportday.gr αναλύει τις βασικές αρχές των δύο Βάσκων προπονητών.

Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την εικόνα της ομάδας με την φιλοσοφία που έχει εμφυσήσει στους ποδοσφαιριστές του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ονειρική πορεία των «ερυθρόλευκων» μέχρι τα ημιτελικά του UEFA Conference League, εκεί όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Αστον Βίλα.

Οι «χωριάτες», από την άλλη, πραγματοποιούν μία από τις καλύτερες πορείες της ιστορίας τους στην Premier League, όντας στη τέταρτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας ως αναμορφωτή τους, τον ειδικό στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τέσσερις κατακτήσεις Europa League σε πέντε τελικούς, Ουνάι Εμερι.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι αυτή η μάχη θα έχει έντονο το στοιχείο της τακτικής, καθώς πρόκειται για δύο «ομάδες του προπονητή».

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο Βάσκοι προπονητές.

Στις προηγούμενες 13 αναμετρήσεις τους, ο 63χρονος κόουτς των Πειραιωτών χαμογέλασε 4 φορές έναντι 7 του 52χρονου των «βίλατζερ», ενώ δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

 

Η άμεση ανάκτηση της κατοχής, ο καθρεπτισμός και το 4-4-2

Μία από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας των δύο προπονητών είναι η πίεση ψηλά στο γήπεδο με έντονο πρεσάρισμα μετά την απώλεια της κατοχής της μπάλας, με στόχο την άμεση ανάκτησή της.

Για την καλύτερη εφαρμογή της συγκεκριμένης τακτικής, αμφότεροι χρησιμοποιούν το 4-4-2 το οποίο μερικές φορές μετατρέπεται και σε 4-2-3-1 κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Αυτό τους επιτρέπει να έχουν αρκετούς παίχτες κοντά στην περιοχή των αντιπάλων τους με στόχο να περιορίσουν το «build up», το χτίσιμο δηλαδή της επίθεσης από τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς.

Και οι δύο προπονητές στηρίζουν μεγάλο μέρος του παιχνιδιού τους στον παίκτη που βρίσκεται μπροστά από τα στόπερ, στη λεγόμενη θέση «έξι».

Ο Μεντιλίμπαρ στη συγκεκριμένη θέση συνήθως χρησιμοποιεί τον Σαντιάγκο Εσε ενώ ο Εμερι τον Μπουμπακάρ Καμαρά.

Οταν λοιπόν βρίσκονται σε συνθήκη άμυνας, ο παίκτης που αγωνίζεται σε αυτή τη θέση χαμηλώνει στο γήπεδο και αναλαμβάνει έναν ρόλο που μοιάζει με εκείνο ενός τρίτου κεντρικού αμυντικού, διασφαλίζοντας την αμυντική υπεραριθμία.

Ακόμα ένα κοινό στοιχείο των δύο προπονητών και ως συνέπεια των δύο ομάδων, είναι η επιθετική ανάπτυξη από τους πλάγιους αμυντικούς τους, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν τα ανεβάσματά τους στο γήπεδο. Παράλληλα όμως επιζητούν και την αμυντική τους συνέπεια, ώστε να υπάρχει ισορροπία στο παιχνίδι.

Παρατηρούμε, λοιπόν, πως υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στον τρόπο που αγωνίζονται οι δύο ομάδες, συνεπώς θα πρόκειται, σε έναν βαθμό, για μία αναμέτρηση απέναντι στις ίδιες τις φιλοσοφίες και τις αρχές τους.

 

Το “build-up” και τα μηδενικά ρίσκα

Ο Μεντιλίμπαρ δεν είναι μεγάλος λάτρης του “build up”, συνεπώς η οδηγία του προς τους αμυντικούς του είναι να παίρνουν όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα στις μεταβιβάσεις τους και αν χρειάζεται, σε κατάσταση πίεσης, να καταφεύγουν σε μεγάλες μπαλιές προς την επιθετική γραμμή, ώστε να αποφεύγεται οποιοδήποτε μοιραίο λάθος.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που έρχεται σε αντιδιαστολή με το έντονο στοιχείο του χτισίματος της επίθεσης από την άμυνα, το οποίο έχει περάσει στους ποδοσφαιριστές του ο Εμερι.

Ο τεχνικός της Αστον Βίλα, ζητάει συνεχώς από τους παίχτες του να έχουν την κατοχή της μπάλας, βάζοντας στην εξίσωση της επιθετικής του ανάπτυξης και τον τερματοφύλακα του, Εμιλιάνο Μαρτίνες, τον οποίο δείχνει να εμπιστεύεται πάρα πολύ.

Βέβαια, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ο Αργεντινός γκολκίπερ πιθανότατα θα απουσιάσει από το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων.

Ενα επίσης σήμα κατατεθέν της αγγλικής ομάδας επί των ημερών του Εμερι, είναι η τεράστια επιτυχία στην εφαρμογή του τεχνητού οφσάιντ.

Οι «χωριάτες» είναι μακράν πρώτοι σε όλη τη Premier League στην εν λόγω στατιστική κατηγορία, αναγκάζοντας τους αντίπαλους επιθετικούς να βγαίνουν πολλές φορές οφσάιντ, τις διπλάσιες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα.

Στη συγκεκριμένη εξίσωση συναντάμε ξανά τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο οποίος είναι πρώτος στη στατιστική κατηγορία με τους τερματοφύλακες που «καθαρίζουν» φάσεις εκτός της μεγάλης περιοχής.

Αυτό συμβαίνει καθώς η γραμμή άμυνας της ομάδας από το Μπέρμιγχαμ είναι αρκετά ψηλά για να προκαλεί το τεχνητό οφσάιντ αλλά και για να υπάρχει συνοχή και μικρή απόσταση από μεσαία/επιθετική γραμμή.

Ο πρώτος επιθετικός που μαρκάρει με τον τελευταίο αμυντικό που αμύνεται, έχουν συνήθως 25 με 30 μέτρα απόσταση.

 

Αμυντική πειθαρχία και τακτική προσήλωση

Τελευταίο κοινό γνώρισμα των δύο προπονητών, είναι η τεράστια βάση που δίνουν στις αμυντικές επιδόσεις των ομάδων τους.

Ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την αμυντική πειθαρχία και τη προσήλωση στο πλάνο, δημιουργώντας μέσα στο γήπεδο δύο άτυπες «ζώνες» άμυνας  όταν οι ομάδες τους δεν έχουν τη κατοχή της μπάλας, καθιστώντας δύσκολη τη διάσπαση της άμυνάς τους.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη και να κατακτήσουν το Europa League (1 φορά ο Μεντιλίμπαρ και 4 ο Εμερι), καθώς μία ευρωπαϊκή διάκριση απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση στα αμυντικά καθήκοντα.

Τέλος, αμφότεροι οι δύο Βάσκοι έχουν δώσει την εντολή στους ποδοσφαιριστές τους να ψάχνουν τη γρήγορη μετάβαση από θέση άμυνας σε θέση επίθεσης, χτυπώντας στην κόντρα με σκοπό να πετύχουν ανοργάνωτες τις αντίπαλες άμυνες.

Αναμένονται δύο συναρπαστικοί ημιτελικοί, με σεμινάρια τακτικής από τους δύο προπονητές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News