Αμπουμπακαρί Κοϊτά: Λείπει η αποτελεσματικότητα για να έρθει η «εκτόξευση»

Ο εξαιρετικός Μαυριτανός εξτρέμ της «Ένωσης» διαθέτει στοιχεία που δεν εντοπίζονται στα άλλα εξτρέμ, αλλά χρειάζεται να γίνει πιο αποτελεσματικός για να… «εκτοξεύσει τα νούμερά του».

Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά εντάχθηκε το καλοκαίρι στο ρόστερ της ΑΕΚ, η οποία δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από τη Σιντ Τρούιντεν, με τον 26χρονο Μαυριτανό ακραίο μεσοεπιθετικό να κερδίζει τη φανέλα βασικού στην αριστερή πλευρά.  Ο Κοϊτά σε σχέση με άλλες μεταγραφές, όπως του Λαμέλα και του Περέιρα για παράδειγμα που είχαν μείνει ελεύθεροι από Σεβίλλη και Ουντινέζε αντίστοιχα, είχε ξεκινήσει καλοκαιρινή προετοιμασία με τη βελγική ομάδα και είχε έρθει σε καλό επίπεδο ετοιμότητας με συνέπεια να μπει γρηγορότερα στο αρχικό σχήμα.

Η εύκολη ένταξή του στο ρόστερ του «δικεφάλου» και η απόδοσή του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ:

Μάλιστα έδειξε να εγκλιματίζεται εξαιρετικά στην ομάδα και ότι απολαμβάνει την ατμόσφαιρα της Νέας Φιλαδέλφειας. Κάτι που το έχει τονίσει στις δηλώσεις του, αλλά το έχει δείξει και με τη γλώσσα του σώματος ξεσηκώνοντας την εξέδρα με την κίνηση των χεριών του κάμποσες φορές. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πάρει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, καθώς αρκέστηκε με τον βαθμό της ισοπαλίας με το 1-1.

Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά τροφοδότησε ωραία τον Πιερό, αυτός γύρισε ωραία το κορμί του νικώντας κατά κράτος τον Κεντζιόρα και με ωραίο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Μαυριτανός εξτρέμ ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων της «Ενωσης» στο ντέρμπι των «δικεφάλων» και ίσως ο μόνος που μπόρεσε να γίνει απειλητικός στο φινάλε του ματς.

Παρότι ο Κοϊτά δεν είχε πρόβλημα να ταλαιπωρεί με τις ντρίμπλες του κυρίως τον Γιόνι Οτο, αλλά και τον Τόμας Κεντζιόρα, δεν κατάφερε να φτιάξει φάσεις για τους συμπαίκτες του πλην της ασίστ. Και αυτό δε συνέβη για πρώτη φορά. Ο Κοϊτά έπαιξε σε όλο το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ και το ολοκλήρωσε με 55 ενέργειες και πέντε εξ αυτών στην περιοχή του Κοτάρσκι. Μέσα στο κουτί είχε τη δυνατή σέντρα – σουτ που κατέληξε πλάγιο, αφού νωρίτερα απέφυγε έναν αντίπαλο, ενώ είχε μια ακόμα πετυχημένη ντρίμπλα στο 72′.

Ωστόσο ο 25χρονος έγινε ελάχιστα απειλητικός στα αντίπαλα καρέ. Συνολικά είχε τέσσερα σουτ (τα τρία εξ αυτών εκτός περιοχής) και η συνολική «αξία» των τελικών προσπαθειών του είναι 0.1 xGoals. Η ασίστ στον Πιερό ήταν και η μοναδική πάσα που έφτιαξε για συμπαίκτη του.

Οι -μέχρι τώρα- στατιστικές του επιδόσεις και προσφορά στους αγώνες της ΑΕΚ:

Στα περισσότερα παιχνίδια ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά έχει δείξει ως τώρα ότι επιχειρεί να ντριμπλάρει τον αντίπαλο για να δημιουργήσει δικό του χώρο και να σουτάρει εκτός περιοχής και να γίνει ελάχιστα απειλητικός.  Πιο ενδεικτική είναι η εμφάνισή του κόντρα στη Λαμία καθώς είχε πέντε πετυχημένες ντρίμπλες, δεν έφτιαξε όμως καμία τελική για τους συμπαίκτες, αντίθετα είχε έξι τελικές με συνολική αξία 0.18 xGoals (και ένα δοκάρι στις καθυστερήσεις). Αντίθετα με τον Παναιτωλικό η παρουσία του ήταν πολύ πιο ισορροπημένη με πέντε ντρίμπλες και δημιουργία τριών τελικών για τους συμπαίκτες του. Η συνολική σούμα του εξτρέμ μέχρι τώρα σε οκτώ παιχνίδια 27 πετυχημένες ντρίμπλες, ήτοι 2.75 ανά ματς, 12 key passes (1.5 ανά ματς) και 27 τελικές. Έχει βάλει δύο γκολ με Λεβαδειακό και Βόλo.

Η μεγάλη μεταπωλητική του αξία:

Πιθανή μεγάλη πώληση  Πρόσφατα γράφτηκε στο εξωτερικό ότι η Αλ Αχλί της Αιγύπτου κινήθηκε για την απόκτησή του, όμως οι απαιτήσεις της ΑΕΚ ήταν πάρα πολύ υψηλές που επί της ουσίας «τερμάτισαν» τις σχετικές συζητήσεις. Πρόκειται για την πρωταθλήτρια ομάδα που ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της και στο Champions League Αφρικής. Όπως και να έχει, ο Κοϊτά έχει όλο το πακέτο για να φέρει μια μεγάλη πώληση στην ΑΕΚ μελλοντικά.

Εν κατακλείδι ο 26χρονος Μαυριτανός εξτρέμ είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος χρειάζεται να γίνει πιο αποτελεσματικός.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News