ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Τζόκοβιτς αποδείχτηκε κορυφαίος μόνο στα κόρτ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναχωρεί από την Αυστραλία και ο Γιάννης Λαμπίρης τον αποχαιρετά από το Australian Open με ένα παράπονο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναχώρησε από την Αυστραλία και ο Γιάννης Λαμπίρης τον αποχαιρετά από το Australian Open με ένα παράπονο. 

Δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς να βάλει τίτλους τέλους σε μια μυθική καριέρα. Όποτε και αν το κάνει είναι – κάτι παραπάνω από – βέβαιο, ότι θα περάσει στην ιστορία ως ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών (GOAT).

Είναι θέμα χρόνου να περάσει και στα τρόπαια των γκράν σλάμ πρώτος στη σχετική λίστα (ισοβαθμεί με 20 κατακτήσεις στην κορυφή με τους άλλους δύο μεγάλους, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ) καθώς οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του είναι – θεωρητικά – πιο κοντά στη συνταξιοδότηση και μάλιστα ο Ελβετός (για χρόνια Νο1) δείχνει πως είναι σχεδόν αδύνατον με τα θέματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούν τους τελευταίους μήνες να ξαναφτάσει στην κατάκτηση ενός γκράν σλάμ. Ο βασικός στόχος του είναι αρχικά να ξαναπαίξει και να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι.

Μάλιστα πιθανότατα ο Τζόκοβιτς εάν αγωνιζόταν στη Μελβούρνη να έκανε εκεί το black jack (21) που τώρα μπορεί να το κάνει μόνο ο Ναδάλ επί Αυστραλιανού εδάφους.

Αγωνιστικά κορυφαίος, ηθικά… τρίτος και… καταϊδρωμένος ο Τζόκοβιτς

Κορυφαίος όλων των εποχών λοιπόν θα γράφει δίπλα στο όνομά του αλλά μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Καθώς στο ηθικό θα είναι τρίτος και… καταϊδρωμένος μεταξύ της Αγίας Τριάδας του αθλήματος (Τζόκοβιτς-Φέντερερ-Ναδάλ).

Δεν είναι μόνο οι τίτλοι, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά αυτών των τεράστιων αθλητών που δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάνε ότι αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους και νέες σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχουν δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι ότι κάθε παίκτης έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στατιστικά το 97% των παικτών έκαναν αυτό που έπρεπε για να μπουν στην Αυστραλία, ακολουθώντας το πρωτόκολλο με πειθαρχεία. Η άλλη είναι αυτή που δεν θέλουν να πάνε με τους κανόνες που έθεσε η Tennis Australia. Μια μειοψηφία που επέλεξε τον δικό της δρόμο, κάνοντας την πλειοψηφία να αισθάνεται χαζή» είπε με ειλικρίνεια ο Στέφανος Τσιτσιπάς που και αυτός δεν είχε εμβολιαστεί για καιρό αλλά το έκανε (με το μονοδοσικό εμβόλιο της Τζόνσον) προκειμένου να ταξιδέψει στην Αυστραλία.

Γιατί και αυτός και τόσοι άλλοι (μεταξύ των οποίων και ο Ράφα Ναδάλ) πρέπει να νοιώθουν…χαζοί από την έπαρση του Νόλε που πίστευε ότι θα μπει…αέρα σε μια χώρα με κανόνες η οποία είχε μάλιστα εφαρμόσει εννέα μήνες σκληρό λοκ ντάουν.

Δηλαδή θα έμπαινε αυτός με μια… ιατρική εξαιρεση (κουνώντας επιδεικτικά το σχετικό έγγραφο) σε μια χώρα όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον έχει απαγορευτεί να μετακινηθούν Αυστραλοί από μια πολιτεία της χώρας σε άλλη ακόμα και για να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους!

Ο Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε το προσωνύμιο του… Τζόκερ!

Και ο «Τζόκερ» (πραγματικά με διπρόσωπη μάσκα…) όχι μόνο διαφήμισε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι θα πάει ανεμβολίαστος στην Αυστραλία αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο.

Καθώς είχε υποπέσει και σε άλλο απαράδεκτο «φάουλ», το οποίο δεν θα μαθευόταν ποτέ εάν δεν αναγκαζόταν να το χρησιμοποιήσει ως στοιχείο υπέρ του στη δίκη.

Ο Νόλε ενημέρωσε λοιπόν ότι είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου αλλά μια μέρα αργότερα, μοίραζε (ανεύθυνα, και μη φορώντας καν μάσκα) χαμόγελα, αυτόγραφα και αναμνηστικές φωτογραφίες στην τελετή απονομής των βραβείων στους καλύτερους νεαρούς παίκτες και νεαρές παίκτριες της ακαδημίας του.

Ο πατέρας του, όταν ρωτήθηκε από συνάδελφο για το θέμα ως κλασικός…βαλκάνιος έκλεισε θυμωμένος (τότε) άμεσα τη συνέντευξη Τύπου.

Το καλοκαίρι του 2020 ο Τζόκοβιτς είχε δημιουργήσει «βόμβα» κορονοϊού διοργανώνοντας τουρνουά χωρίς την παραμικρή προφύλαξη και είχαν κολλήσει (τότε) σχεδόν όλοι φίλοι, συμπαίκτες, αντίπαλοι και θεατές με τον ίδιο να ζητάει – όπως είχε πει τότε – συγγνώμη για κάθε ένα ξεχωριστά.

Δυστυχώς για αυτόν τώρα δεν σεβάστηκε μια ολόκληρη χώρα που τον αποθέωνε για χρόνια εκεί όπου έχει κατακτήσει σχεδόν τα μισά γκράν σλάμ του (9/20).

Η επίσκεψη του Νόλε στην Αυστραλία (εάν θα συμβεί στο μέλλον αγωνιστικά καθώς κινδυνεύει και με τιμωρία) δεν θα είναι πλέον ποτέ η ίδια.

Τα 500.000 δολάρια που θα πρέπει να καταβάλλει για τα έξοδα της δίκης είναι ψίχουλα μπροστά στην αμύθητη περιουσία του. Αυτό όμως που έχασε σε επίπεδο ηθικό και συμπεριφοράς γενικότερα ως ένα από τα πιο μεγάλα πρότυπα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Οι…πολιτικές κορώνες του προέδρου της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς περί εξευτελισμού της κυβέρνησης της Αυστραλίας δεν προκαλούν καμμία έκπληξη. Το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου χωρίς να απαιτεί εμβολιασμό στους αθλητές. Παράλληλα διεκδικεί να πάρει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας από το Βερολίνο έχοντας ως εγγύηση ένα γεμάτο από θεατές γήπεδο. Οπως ήταν – στην ίδια έδρα – και ο αγώνας του Ερυθρού Αστέρα με πολλούς χωρίς μάσκες, εκεί που πιθανότατα κόλλησε και ο Τζόκοβιτς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News