Ολυμπιακός: Αυτή είναι η σύγκριση που πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε Ντόρσεϊ και Κάνααν

Sportday.gr

Ο Αζάια Κάνααν καλείται από την αρχή της σεζόν να ανταπεξέλθει στο βάρος της σύγκρισης με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Τί είχε κάνει, αλήθεια, ο διεθνής γκαρντ στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του στη Euroleague;

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει ξεκινήσει τη σεζόν με… σπασμένα φρένα, όμως όλοι ψάχνουν τους τρόπους με τους οποίους η ομάδα μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη. Η κοινή γνώμη έχει εστιάσει την προσοχή της στη θέση 2 και το αν και κατά πόσο ο Αιζέια Κέινααν καλύπτει επάξια το κενό του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ευτυχώς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του έχουν κλειστά τα αυτιά τους.

Αιζέια Κέινααν ή Τάιλερ Ντόρσεϊ; Τάιλερ Ντόρσεϊ ή Αιζέια Κέινααν; Πολλοί από τους φίλους τους Ολυμπιακού και όχι μόνο δίνουν ξεκάθαρη απάντηση και αυτή δεν είναι άλλη από τον Έλληνα ομογενή γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς. Είναι δίκαιη, όμως, αυτή η σύγκριση; Τί έκανε ο Ντόρσεϊ στα αντίστοιχα πρώτα του τέσσερα παιχνίδια σε επίπεδο Euroleague με τον Ολυμπιακό και τί έχει αλλάξει όσον αφορά τις απαιτήσεις του Μπαρτζώκα από τον νυν shooting guard των ερυθρόλευκων;

Τα πεπραγμένα Ντόρσεϊ και Κάνααν στα πρώτα τους τέσσερα παιχνίδια στη Euroleague

Συμπτωματικά, οι αντίπαλοι ήταν οι ίδιοι με μόνη διαφορά τη σειρά των αγώνων και το γεγονός ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει μόνο την Μπαρτσελόνα εκτός έδρας ενώ φέτος αντιμετώπισε μόνο τη Ζαλγκίρις… εντός έδρας (σε παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών).

Ο Αιζέια Κέινααν πραγματοποίησε ένα μεστό παιχνίδι στο «Παλαού Μπλαουγκράνα» την πρώτη αγωνιστική έχοντας 9 πόντους (1/1 δίποντο 1/2 τρίποντα 4/4 βολές) και 10 Performance Index Ranking σε 14:10 λεπτά συμμετοχής. Ακολούθησε η κακή, επιθετικά, βραδιά κόντρα στη Ζάλγκιρις (0 π. 0ασ. σε 12:23′), οι 3 πόντοι σε 17:18′ κόντρα στη Ρεάλ (1/3 τρίποντα) και οι 5 πόντοι σε 16:35 κόντρα στη Μπασκόνια (1/2 δίποντα, 1/4 τρίποντα).

Συνολικά ο Αμερικανός γκαρντ έχει σουτάρει 10 τρίποντα και 7 δίποντα. Ειδικά στον τομέα του σουτ τριών πόντων ο μέσος όρος των σουτ που επιχειρεί φέτος είναι μειωμένος κατά τρεις προσπάθειες σε σχέση με την περσινή σεζόν στην Ούνιξ (5,3 τρίποντα ανά ματς πέρυσι – 2,5 τρίποντα ανά ματς φέτος) ενώ αν το περιορίσουμε ακόμα περισσότερο, στους πρώτους τέσσερις αγώνες του με την Ούνιξ εκτελούσε 8 τρίποντα ανά αγώνα.

Ο Τάιλερ Ντόρσει ξεκίνησε με 7 πόντους κόντρα στη Μπασκόνια (2/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα), 12 πόντους κόντρα στη Ρεάλ (2/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα), 12 πόντους στο «Παλαού Μπλαουγκράνα» κόντρα στην Μπαρτσελόνα (0/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 6/7 βολές) και 7 πόντους (0/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα) κόντρα στη Ζάλγκιρις.

Συνολικά ο Έλληνας ομογενής γκαρντ είχε πάρει 15 προσπάθειες για σουτ δύο πόντων και 18 προσπάθειες για σουτ τριών πόντων. Με λίγα λόγια, 16 περισσότερες προσπάθειες από τον «αντικαταστάτη» του. Τα ποσοστά τους ευνοούν ελαφρώς τον Ντόρσεϊ στο τρίποντο (38,8% έναντι 30%) και τον Κέινααν στο δίποντο (28,6% έναντι 26,6%). Μην λησμονούμε, όμως, ότι την περσινή πέμπτη αγωνιστική ακολούθησε η συγκλονιστική εμφάνιση του Τάιλερ στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (32 πόντοι, 4/4 δίποντα, 7/10 τρίποντα, 34 PIR).

Τί έχει αλλάξει στη φετινή περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού

Από άποψη προσώπων, με εξαίρεση το… αμερικάνικο δίδυμο, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Για τυπικούς λόγους, αναφέρουμε την απόκτηση των συμπληρωματικών Πάπας και Κολοβέρου. Κατά τα άλλα υπάρχουν οι Σλούκας, Γουόκαπ, Λούντζης, Λαρεντζάκης με τους Παπανικολάου και ΜακΚίσικ στο 3.

Από άποψη ρόλων, εξέλιξης και απόδοσης, έχουν αλλάξει πολλά. Ο Τόμας Γουόκαπ και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να καλύψει με… διαφορετικό τρόπο το κενό του Ντόρσεϊ, δίνοντας ταυτόχρονα τον απαραίτητο χρόνο στον Κέινααν να προσαρμοστεί πιο… ομαλά.

Ο Τόμας Γουόκαπ έχει εξελιχθεί σε πραγματικό ρομπότ. Δεν κάνει μόνο την καταπληκτική του αθόρυβη δουλειά στην άμυνα και στην εφαρμογή των συστημάτων. Παίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες στην επίθεση είτε μοιράζοντας είτε εκτελώντας ο ίδιος.

Για τον Λαρεντζάκη τι να πει κανείς. Εκτός της τεράστιας βελτίωσής του σε όλους τους τομείς και κυρίως σε αυτόν του αυτοέλεγχου και της αυτοκυριαρχίας μέσα στο παιχνίδι, ο «Λάρι» είναι ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους σε τέταρτες περιόδους, μπροστά από τον Κώστα Σλούκα.

Συνεπώς, η άνοδος των Γουόκαπ και Λαρεντζάκη σε συνδυασμό με την παρουσία του ηγέτη των ερυθρόλευκων, Κώστα Σλούκα, που φέτος δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ να αναλάβει ευθύνες, έχει περιορίσει σε ένα βαθμό τα λεπτά συμμετοχής του Κέινααν, ειδικότερα στο τέλος των αγώνων.

Ακόμη, το μπάσκετ του Μπαρτζώκα μπορεί να είναι βασισμένο στις πιο σύγχρονες μεθόδους, όμως σε καμία περίπτωση δεν δίνει στον Κέινααν την ελευθερία που του έδινε πέρυσι ο Περάσοβιτς στην Ούνιξ. Η ορθή κατανομή των ρόλων εντός ομάδας είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της ομαλής λειτουργίας των ερυθρόλευκων στο παρκέ.

Και το σημαντικό για τον Αμερικανό γκαρντ είναι πως παρά το γεγονός ότι είναι εκ φύσεως ένας γκαρντ που βασίζεται στο τρίποντο, ο ίδιος δεν εκβιάζει προσπάθειες, βοηθάει στην άριστη και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και παίζει σκυλίσια άμυνα. Πράγματα που εκτιμούν και οι προπονητές αλλά και οι συμπαίκτες του.

Το παιχνίδι κόντρα στον Άρη έδειξε το δρόμο στον Κάνααν

Ο αγώνας κόντρα στον Άρη για το ελληνικό πρωτάθλημα στο «Nick Galis Hall» θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί έναν καθρέφτη του φετινού Αιζέια Κέινααν. Όταν ο Αμερικανός γκαρντ βρήκε το τρίποντο σε spot-up καταστάσεις μέσω της εξαιρετικής κυκλοφορίας των ερυθρόλευκων στην επίθεση, τότε ευστόχησε και μάλιστα σε συνεχόμενες προσπάθειες. Όταν ο Αμερικανός γκαρντ εκβίαζε καταστάσεις και έπαιρνε σουτ μετά από ντρίμπλα και πάνω σε άμυνα, τότε αστοχούσε.

Αυτό συμβαίνει και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ευρωπαϊκών του παιχνιδιών. Με εξαίρεση το μακρινό τρίποντο στη Μαδρίτη που ήρθε καθαρά από προσωπική του ενέργεια, τα υπόλοιπα έχουν μπει όταν ο ίδιος ήταν ελεύθερος. Αυτός είναι και ο τρόπος που θα δώσει στον Αμερικανό την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Βάζοντας τα ελεύθερα σουτ που του δίνονται, τότε είναι δεδομένο πως θα βρει ρυθμό, θα πάρει περισσότερες προσπάθειες και θα δώσει στον Μπαρτζώκα άλλο ένα πυρηνικό όπλο στη φαρέτρα του. Ένα πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές πέρυσι στο Καζάν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News